Säästötavoite instassa

30. joulukuuta 2020

Vuoden 2020 eväät


Erilaisia juustoja on vuoden aikana ostettu 499,76 eurolla. Tää sisältää kaikki juustot tuorejuustoista ja salaattijuustoista oltermanniin. Siis 500 euroa juustoon! 😱 Mutta juusto on hyvää, siitä ei pääse mihinkään, ehkä kuitenkin vähän vähempikin määrä tuota rasvaista herkkua piisaisi? Ehkäpä vuonna 2021 voisi kiinnittää vielä vähän enemmän huomiota leivän päällä syötyyn ja ruokaan uponneeseen juustoon...

Toinen itseni yllättänyt kategoria on leivontatarvikkeet. Tähän olen laskenut herkkujen tekoon ostetut aineet, kuten esimerkiksi sokerikuorrutteet, strösselit ja suklaat sekä muut sokerit kuin hienon sokerin. Onneksi sentään suurin yksittäinen summa on joulukuussa, joten se antaa vähän armoa sen suhteen, että edes osa menee joulun ja lahjojen piikkiin eikä siis oo omiin mahoihin koko summaa mätetty.

Kolmas ihmetystä aiheuttava seikka on se, että rasvaa on ostettu 180 euron edestä. Tässä kategoriassa on siis öljyt, leivontamargariinit, voit, oivariinit ja keijut. Mutta leipominen selittää kyllä aika paljon.

Melkein 200 euroa on uponnut myös säilykkeisiin ja mausteisiin. Tämä kategoria pitää sisällään muun muassa tomaattisoseet ja mausteet inkivääristä mustapippuriin. Ensi vuoden seurantaan pitää kyllä eritellä tämä alakategorioihin, kun en yhtään varmaksi muista mitä ja ennen kaikkea missä suhteessa näitä tuotteita on tällä rahalla ostettu.

Useampaan otteeseen lautaselle on päätynyt tavaraa kategoriasta makkarat ja nakit. Leikkelettä leivän päälle ei muistaakseni järin montaa kertaa oo ostettu. Grillimakkara on niin nopea ja helppo, joten sitä syödään etenkin kesällä. Ja toki talvella käydään hoitolasten kanssa paistamassa makkaraa grillikodassa tai laavulla (joulukuussa ostettu tätä tarkoitusta varten yhteensä neljä pakettia makkaraa). Nakit kelpaa kastikkeeseen, keittoon, uuniin tai ihan vaan kylmänä suoraan paketista. Maistuu hoitolapsille ja meille myös. Ehkä vähän turhankin tiuhaan on näitä syöty. Olkoon siis vuoden 2021 tavoitteena vähentää prosessoitujen lihavalmisteiden käyttöä. Ja heti tammikuussa on kuitenkin tarkotus kipittää laavulle makkarapaketin kera 😅

Makaronilaatikkoa joko jauhelihalla tai soijarouheella ollaan syöty vuoden aikana 9 kertaa ja kalakeittoa 13 kertaa. Hampurilaisiakin tehtiin kesällä 10 kertaa. Tavoitteena ois saada ens vuodelle vähän vielä enemmän monipuolisuutta niitten aina samojen ruokien joukkoon. Toki kalakeitto ja makaronilaatikko säilyvät listalla myös, ne kun on niin hyviä. Ens vuonna uusia reseptejä päätyy testiin tätä kulunutta vuotta enemmän.

On kyllä mielenkiintoista tutkia minkä verran mihinkin ruokiin on rahaa kulunut. Me tosiaan ostetaan osa meijerituotteista Valmakaupasta ja naudan liha otetaan tuottajapalautuksena teurastamolta, niin nuo s- ja k-ryhmän sovellukset ei kerro koko totuutta siitä mitä ja millä hinnalla suuhun laitetaan.

Muut maitotuotteet sisältää kermaviilit, smetanat, ranskankermat sun muut. Kasvikset ja hedelmät kategoriaan kuuluu myös juurekset ja pakastevihannekset.

Koko vuoden aikana ruokaan on mennyt rahaa meidän kahden ruumiillista työtä tekevän aikuisen (+ 3 hoitolasta kerran pari kuussa viikonlopun vietossa) taloudessa 3 104,89 euroa. Se tarkoittaa 258,74 euroa per kuukausi. Toivon mukaan ruokakulut pysyvät yhtä kohtuullisina myös vuonna 2021.

4 kommenttia:

  1. Olisipa mielenkiintoista saada noin tarkkaa dataa ostoksistaan. Minun pääasiallinen ruokakauppani on Lidl, joten S- ja K-ketjujen sovelluksista ei siksi juuri ole iloa, vaikka toki käyn myös niissä kaupoissa toisinaan. Tähän mennessä olen tyytynyt kirjaamaan ruokaostokset sillä tarkkuudella, että herkut ja muut ruuat tulevat erikseen. Jaksaisikohan ensi vuonna kirjata vielä tarkemmin? Voisin yrittää ainakin parin kuukauden ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ihmeessä testata, loppujen lopuksi ei mee kovin kauaa kerrallaan kun listaa jokasen kauppareissun jälkeen ostokset ylös 🙂

      Poista
  2. Mielenkiintoista, tarvis itse myös koittaa.. nythän on hyvä aloittaa vuoden alusta!
    Pienellä budjetilla selvisitte kuukaudessa.. meillä menee n. 400e kahden hengen taloudessa per kuukausi. Eli on kyllä vielä varaa tinkiä jostain?🙈 Toki meillä käy aikuisia lapsia vähintään kerran kuukaudessa joko yksin tai perheensä kanssa.. silloin tulee aina vähän panostettua enemmän😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ihmeessä seurata, ehkäpä samalla löytyy jokin helppo kohde josta tinkiä 😊

      Poista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...