Säästötavoite instassa

31. joulukuuta 2020

Tammikuun budjetti

 


Exceltaulukolla jatketaan myös tänä vuonna. Mitäpä sitä toimivaa systeemiä muuttamaan. Pääasiahan näissä talousjutuissa on kuitenkin se, että ite pysyn kärryillä!

Päädyin pilkkomaan laskutilin kahteen osaan eli autolle on jatkossa oma puskuri, jonne veroja ja vakuutuksia yms. varten pitäisi saada jemmaan 200e/kk. Asumiseen liittyvälle laskutilille tavoitteena on kerryttää 420e/kk. Asuminen tilille kerätään rahaa vakuutuksia, kiinteistöveroa, vesilaskua, nuohousta sun muuta varten. Toki kun nää laskut tulee nyt, vaikkei rahat ookkaan kerättynä, on tää se tili jonne menevästä summasta on välillä vähän nipistettävä, jotta laskurikkaissa kuukausissa rahat riittää.

Uutuutena on myös kesäjemma, jonka nimi muuttuu sitten kesällä joulujemmaksi. Meillähän ei oo varsinaista kesälomaa ollenkaan, eikä mulla minkäännäkösiä lomarahoja, joten alkuvuoden aikana jemmaan sivuun 35e/kk joilla voi tehä kesällä töitten lomassa jotain kivaa (jos korona suo). Käydä vaikka lähiseudun nähtävyyksiä katsomassa, ostaa töttöröt jätskikiskalta ja mansikoita torilta sekä mennä ihan kahvilaan kahville.

Koti kategoria kattaa puhdistusaineet, vessapaperin, ilmanvaihtokoneen suodattimet, kauhat, kattilat ja kaikki muu sellainen sälä eli käytännössä korvaa sen erillisen budjetin sivussa olleen muut taulukon. Enää ei osteta sellaisia tuotteita, joille ei löydy kategoriaa - tehdään uusi rivi sitten jos ja kun tulee tarve.

Ostolakko päättyy vuoden vaihtuessa ja heti alku vuonna on ostoslistalla muun muassa hammastahna ja sähköhammasharjan vaihtopäät. Joulupukki toi sukkia, mutta jos ei olisi tuonut ois nekin olleet ostoslistalla. Näitä ostoja varten on tää hygieniatuotteet, vaatteet yms kategoria. Mahdolliset ylijääneet rahat siirtyvät jemmaan ja kerryttävät pottia vähän kalliimpaa hankintaa eli esimerkiksi kenkiä varten. Mä onnistun kävelemään kuomat puhki kahdessa talvessa, joten varmaan ainakin ne täytyy ostaa ens vuoden lopussa. Mulla kroksit kuluu puhki yhdessä kesässä, joten nekin täytynee ostaa jossain vaiheessa. Ja isännälläkin on kroksit rikki, joten nekin sitten jossain välissä tarvii uusia.

Autoilu rivi kattaa tuttuun tapaan tankkaukset, katsastuksen ja muut pienemmät jutut kuten tuulilasinpesunesteet.

Ostolakon päättyessä myös vapaa-aika rivi palasi takaisin exceliin. Tää raha on tarkoitettu ihan vaan siihen, että voi ostaa mitä vaan kivaa. Oli se sitten kukkakimppu tai kahvilla käynti. Toki tavaran ostaminen on rajattu vuodelle 2021 niin, että vain joka kolmas kuukausi on päivä, jolloin saa ostaa jotain konkreettista tavaraa. Mun mielestä viherkasvit ei oo tavaroita jos ne laittaa jo olemassa olevaan ruukkuun (kukkaruukkuja on kaapin täydeltä ja tarkotus ois saaha niitä vähän enemmän käyttöönkin). Tänne menee osa sisustusjutuista, jos tuntuu että ne on silkasta mielihalusta ostettuja juttuja - semmoset oikeesti tarpeelliset menee sitten koti-kategoriasta.

Alimmat kursivoidut rivit ovat säästöön menevät rahat. Siellä uutena rivinä toistuu läpi vuoden kohta sijoituksiin. Semmoinen rivi olisi pitänyt olla mun exceltaulukossa jo ajat sitten. Vaan parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Myös puskuri ja säästölipas ovat tiiviisti mukana ensi vuonnakin. Säästölippaan eli pikku puskurin 2 000 euron potista uupuu vielä vähän vajaa 1 400 euroa. Siinä varsinaisessa puskurissa on rahaa nyt 1 600e/10 000e. Eli vielä useamman vuoden roikkuu budjettitaulukossa mukana ennen kuin on täynnä.

365säästö haaste kestää heinäkuun puoliväliin, sitten on säästöön laitettu euro päivässä vuoden ajan. Nää rahat on tarkotus käyttää grillin uusimiseen.
 
Vuoden 2021 ratoksi otin 52 viikon säästöhaasteen, jossa siis laitetaan säästöön aina viikkonumeron mukainen summa. Eli viikolla 1 1€, viikolla 2 2€, viikolla 3 3€, viikolla 4 4€. Mä laskeskelin nää valmiiksi kuukausittaisiksi summiksi eli tammikuussa on viikkonumerot 1+2+3+4=10. Kun kuukausi vaihtuu keskellä viikkoa on maanantai se, joka määrittää kumpaan kuuhun viikkosumma kuuluu. Aika nopsaan päästään yli satasen, mutta marraskuussa vasta haastetta onkin (ellei sitten veronpalautukset pelasta!).



52 viikon säästöhaaste 2021

Tammikuu 10e

Helmikuu 26e

Maaliskuu 55e

Huhtikuu 62e

Toukokuu 78e

Kesäkuu 120e

Heinäkuu 114e

Elokuu 165e

Syyskuu 150e

Lokakuu 166e

Marraskuu 230e

Joulukuu 202e

Yht. 1 378e 
jonka käyttötarkotus on ainakin 
vielä toistaiseksi tuntematon


Menestyksekästä vuotta 2021 kaikille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...