Säästötavoite instassa

30. joulukuuta 2020

Ostolakko lähenee loppuaan

Vuosi 2020 ja sen myötä myös meidän talouden älä osta mitään vuosi on käytännössä jo ohitse.

Mitään kovin suuria haasteita ei vuoden aikana ilmennyt. Vuotamaan ruvennut kurapisteen kuraharja korvattiin omista varastoista löytyneellä bideesuihkulla. Aika nopsaan silmä tottui, joten poistin kuraharjan ostoslistalta jo jokin aika sitten. Bideesuihkulla saa kompostisangon, saappaat sun muut putsattua ihan hyvin. Ainoa alun perin kiellettyjen listalla ollut ostos oli koiran korvan puhdistamiseen hommatut vanupuikot eli mun mielestä tosi hyvin suoriuduttiin. Ai niin ostihan se isäntä alkuvuodesta tupakkaa ja karkkia. No mutta siitäkin huolimatta ihan hyvin suoriuduttu loput 364 päivää.

Lähtökohtaisestikaan en tykkää luuhata kaupoissa turhan takia, aina on ollut käytössä ostoslista jonka kanssa sinne ostoksille on menty. Ongelma on ollut heräteostokset, jotka yleensä kuitenkin ovat olleet tarjouksessa olevia tuotteita, joita muutoinkin ostettaisiin jossain vaiheessa. Ja kyllähän niitä on ostettukin, kun eihän ne pesuaineet oo vielä lähelläkään loppumista! 🙈 Kynttilöitä ja tuikkuja oli myös kertynyt valtaisa määrä, vaikka pariin vuoteen ei oo niitä lahjana saatu eikä itse ostettu. Onneksi nyt alkaa olla varastot vähenemään päin, niin voisi taas toivoa pikkujoulu ja joululahjaksi ensi vuonna.

Korona toki teki vielä aavistuksen helpommaksi heräteostosten välttelyn, kun aloin vältellä koko kaupassakäyntiä. Postilaatikon ei mainoksia kiitos lappu ehkäisee myös hyvin ostohalujen syntymistä, kun tarjouksia ei juurikaan näe. Telkkaria en kato juuri ollenkaan suorana, katotaan ohjelmat tallennettuina jolloin mainoskatkot tietysti kelataan.

Vielä on tekemistä sen kanssa, että opin tunnistamaan halun ja tarpeen toisistaan kunnolla. En koe kuitenkaan ehdotonta ostolakkovuotta tähän perään tarpeelliseksi. Eikä se ihan samoilla säännöillä voisikaan jatkua, sillä ilmastointikoneen suodattimet ja tiskikoneen luukun alatiiviste sekä hammasharjan vaihtopäitä ja hammastahnaa tarvii ainakin ostaa. Voihan se olla, että vielä joskus tulevaisuudessa ostolakkoon ryhdyn tai yhdessä isännän kanssa ryhdytään. Kokonaan pois suljettu juttu älä osta mitään vuosi ei kuitenkaan oo. Ei sekään oikein toimi, että kaikki halut on hiljennettävä ja ostettava aina vaan tarpeeseen. Se kultainen keskitie tarvii tässäkin löytää.

Vuoteen 2021 lähdetään kuitenkin pienillä rajoituksilla: tavaraa* saadaan ostaa vain neljänä päivänä vuoden aikana (käytännössä siis noin kolmen kuukauden välein). Kaupan herkkuja saa ostaa vapaasti (ruokabudjetin rajoissa). Tupakka on ja pysyy kiellettyjen listalla! Olemassa olevaa tavaramäärää pyrin pienentämään ja tavaroiden kulkua ulos ja sisään ruvetaan seuraamaan tarkemmin ja niistä tullaan pitämään kirjaa.


*tavaraksi ei luokittelella pesuaineita, auton varaosia, hygienia tuotteita, kasveja, suodatinpusseja, leivinpapereita yms

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...