Säästötavoite instassa

17. kesäkuuta 2020

Laskutili

Jonkin verran oon saanut kysymyksiä laskutiliin liittyen ja oonkin koittanut niihin kommenteissa vastata. Aattelin nyt kuitenkin tehdä ihan oman postauksensa tähän liittyen. Elikkäs laskutili on olemassa sitä varten, että sen avulla varaudutaan niihin harvemmin tuleviin laskuihin. Tavallaan siis maksetaan nuo tulossa olevat laskut etukäteen kuukausieriin pilkottuna.




Kuten tästä kuvasta näkeekin, niin meillä suurin osa näistä laskutilille budjetoiduista rahoista menee auton ylläpitoon. Auton vakuutukset, ajoneuvovero, katsastus ja varautuminen korjauksiin, varaosiin, huoltoihin ja renkaisiin sun muihin nielee vuodessa yli 2 800 euroa. Eli joka kuukausi pitäisi saada autoa varten sivuun 234 euroa.

Toiseksi isoimmat laskut ovat vakuutuksissa. Tuo yksityistalouden mittaturvavakuutus pitää sisällään useammankin vakuutuksen eli siinä on vakuutettuna asuinrakennukset, meijän talo ja alatalo (en oo tätä alatalon kulua tästä eritellyt sen tarkemmin, kun tää on puhtaasti yksityistalouden meno, maatalouden vakuutukset tulevat omana laskunaan). Lisäksi mittaturvaan kuuluu mun ja isännän henkilövakuutukset sekä matkavakuutukset. Vakuutusmaksujen kattamiseksi laskutilille pitäisi saada 163 euroa per kuukausi.

Asumismenot taas koostuvat kiinteistöverosta, nuohouksesta, jätemaksuista ja muista kuluista kuten iv-koneen suodattimista. Näiden lisäksi meille tulee vesilasku vain kerran vuodessa. Ite oon näin halunnut, kun vesiosuuskunnan laskutuslisä on 20e/lasku. Siis kun alatalon ja tilan käyttämä vesi menee eri mittarin kautta ja meijän talossa on oma mittarinsa joten tän vuoksi pitää maksaa laskutuslisää. Meijän vedenkulutus ei oo niin isoa, ettenkö pystyisi sitä kerralla maksamaan - tosin tää lasku on tähän asti aina maksettu veronpalautusrahoilla.

Joku saattaa muistaa nähneensä budjetissa vilahtelevan laskutilille kaavailtuna summana 550 euroa. Sain kuitenkin fiksailtua tätä kuukausisummaa vähän alemmas, kun irtisanoin sen chubb vakuutuksen, poistin alatalon osuuden kiinteistöverosta ja pyöristelin yhteensä muutaman euron pois sieltä täältä. Alaspäin ei ikinä kannattaisi pyöristää, mutta tiedän jo valmiiksi, ettei autovakuutus tai mittaturvavakuutus tule viemään ihan noin paljon euroja kuin niiden vuosimaksut ovat. Tämä johtuu siitä, että niiden maksuun käytetään op bonuksia, joten ihan tarkkaa tietoa noista vakuutuksiin menevistä euroista ei ole.

Mulla tää laskutili on ihan oikea erillinen tili, jotta pystyn hahmottamaan tän kokonaisuuden paremmin. Kaikista kätevintähän olisi sitten se, että ohjaisi nuo laskut suoraveloituksella tälle tilille suoraan. Mutta se vaatii ensin sen, että tilillä on sitä rahaa ja ennen kaikkea sen, että sinne oikeesti menee se 500 euroa kuussa jatkuvasti, jotta se raha ei sieltä myöskään lopu kesken. Tätä tavoitetta kohti pyritään. Toki sitten tuolta tililtä voi siivota aina ne rahat puskuriin tai säästöön, jotka ei vakuutusmaksuihin mene.

4 kommenttia:

  1. Teidän vesilaskun lisäksi monikin vakuutus tms. tulee edullisemmaksi maksaa vuodessa yhtenä eränä. Laskutili on loistoidea! Mikä toi ekomaksu on?

    Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekomaksu on Kymenlaakson jätteen velottama summa, jolla katetaan ekopisteiden yms ylläpito.

      Poista
  2. Toi laskutili on loistava idea, alku on tietysti hankalaa mutta kun sen kerran saa vauhtiin niin helpottaa elämää.

    Meillä vakuutukset maksetaan kerran vuodessa koska siten sai muistaakseni 5 prosentin alennuksen. Irtisanoin meidän matkavakuutukset koronan alkupuolella ajatuksena että ne saa aina otettua uudestaan mutta että en halua maksaa niitä niin kauan kun ei edes saa matkustaa mihinkään. Ja sitten olin yhteydessä vakuutusyhtiöön ja pyysin käytännössä uudet tarjoukset kaikista vakuutuksista. Päivittämällä vakuutukset uudempiin saatiin aika mukava säästö aikaiseksi. Eli suosittelen, vakuutuksetkin kannattaa kilpailuttaa aika ajoin (voi tietysti olla että olet niin tehnytkin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime syyskuussa justiin tsekattiin vakuutukset uusiksi, joten kilpailutuksesta ei oo vielä kovin pitkä aika. Se on kyllä hirmunen homma, kun on niin paljon vakuutettavaa! Toki on ne alennuksetkin suht hyviä, kun keskittää sekä maatilan että yksityistalouden vakuutukset samaan paikkaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...