Säästötavoite instassa

7. kesäkuuta 2020

Sit ku ja näin mä aattelin

Tiiätkö sen tunteen, kun rupeet kelaamaan asioita tyyliin sit ku oon saanu sinne laskutilille sen ja sen verran sitä rahaa. Sit ku sais käännettyä tän budjetoinnin oikein päin ni sit se menee ku vettä vaan. Sit ku oon laihtunut 25 kiloa, niin sit oisin itteeni tyytyväinen. Sit ku saisin ton ja ton jutun siihen ja siihen malliin, niin sit kaikki ois hyvin.

Mä kyllä ihan oikeesti tosissani kuvittelen, että sit ku sais tehtyä homman niin päin, että pystyisi tekemään budjetin tiedossa olevien tulojen mukaan, niin se ois helpompaa. Nythän teen homman niin, että arvon eri skenaarioiden välillä minkä verran kuukauden tulot tulee olemaan. Eli minkä verran isännällä ehkä on raksahommia tiedossa. Kerkiääkö tukiperhepalkkion maksatusta varten tarvittavat paperit postin mukana määräaikaan mennessä perille (mikäli laput on kuukauden 12:nteen päivään mennessä toimistolla kerkiää palkkio saman kuun lopussa tilille), jos lapset on olleet ylipäätään hoidossa ja ovatko olleet yhden vai kaksi yötä. Kaikista suurin kysymysmerkki on se, että paljonko firman tilillä on rahaa eli kuinka paljon voi itselleen maksaa "palkkaa" vai voiko maksaa ollenkaan.

Jotta homman saisi käännettyä päälaelleen ja saisin pikatiketin helpompaan budjetointiin tarvittaisiin joko

a) yksi kuukausi, jossa ei olisi menoja ollenkaan
(sellaista ihmettä ei ole mahdollista saavuttaa, kun mm. lainojen lyhennykset ja puhelinlaskut kuitenkin on maksettava joka kuussa)

b) yksi kuukausi, jossa olisi tuplatulot ja minimimenot

c) lottovoitto tai vastaava

Loppuvuodesta (mun oletus on, että veronpalautukset tulee meille tänäkin vuonna vasta joulukuussa, niin kun tulivat viime vuonnakin) olisi kenties mahdollista saada käännettyä budjetointi toisin päin eli arvioitujen tulojen sijasta olisi jo valmiiksi tiedossa se summa, jolla seuraavasta kuukaudesta on selvittävä. Toki olisihan niille veronpalautusrahoille muutakin käyttöä, niillä saisi vaikkapa vähän maksettua vanhemmille velkaa takaisin tai kuitattua sen remppalainan kokonaan pois. Tai ne veronpalautukset voisi laittaa laskutilille, jolloin saisi sitä puskuria kasvatettua tulevan vuoden laskujen maksua helpottamaan. Kyllähän sille rahalle aina käyttöä löytyisi. Vaan mikä on missäkin tilanteessa järkevin ratkaisu, sehän on se tärkein kysymys. Eli tavallaan sit ku ajattelu ja jossittelu on ihan hyviä tapoja. Niillä voi kartoittaa vähän eri skenaarioiden vaikutuksia kokonaiskuvaan. Tosin pitäisi vain muistaa ajatella kaikki mahdollisimman realistisesti, eikä vaaleanpunaisten lasin läpi tiirailtuna.

Mä taidan syyllistyä tohon vaaleanpunaisten lasien käyttöön vähän liikaakin. Taisin olla kyseiset kakkulat päässä viime vuonna, kun päätin tähän koko projektiin lähteä. Mä aattelin, että saan ihan helposti haalittua niin sanotut puuttuvat rahat eli remppalainan nopeampaan lyhennykseen, velkojen maksuun ja laskutilille tarvittavat rahat jostain kiven alta. Tarkemmin sanottuna ajattelin, että rahaa löytyy sieltä, mistä viime vuonna löytyi rahat tupakkaan. Röökiin kun upposi kuukaudessa lähes poikkeuksetta enemmän rahaa kuin laskutilille pitäisi kuukaudessa siirtää. Lisäksi aattelin, että kyllähän me nyt sen verran saadaan maataloudesta tuloja, että se yksityisotto riittää kattamaan kaikki kuukausittaiset peruskulut. Isännän palkka ja tukiperhepalkkiot on siis vaan ylimääräistä rahaa, jotka voi jakaa suoraan velkojen maksu jemmojen, säästölippaan ja s-pankin puskuritilin kesken. Ei ihan mennytkään niin.

Ihmeitä ei parane jäädä odottelemaan, vaan on yritettävä elää hetkessä. Siispä taas pyörittelen excelissä lukuja, jotta saisin homman toimimaan paremmin näillä realiteeteilla, mitkä nyt vallitsevat. Ja sitten jos ja kun tilanne elää, niin sitten muokataan taas uudestaan. Aloitan nyt kesäkuun budjetista, vaikka tätä kuukautta on nyt jo tovi eletty. Tän kuun budjetti muuttuu kuitenkin ruokaostosten takia. Ja kiinteistöveron.

En suinkaan tuota kiinteistöveroa unohtanut, tiesin että se on tulossa, mutta en tiennyt miten tai oikeemmin millon se maksetaan. Tai siis kun meillä kiinteistövero on neljässä eri maksulapussa, molemmille meistä tulee kaksi lappusta. Eräpäiviinhän on vielä aikaa, ensimmäiset erät erääntyvät 6.8. ja toiset 6.10. Mutta firman tilin kannalta on fiksuinta maksaa erä per kuukausi, jotta rahat varmasti riittävät. Ja koska maitotili tulee joka kuun puolessa välissä, niin lokakuun erähän tarvii joka tapauksessa maksaa syyskuun maitotilistä. Siispä kiinteistöveroa maksetaan kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa. Ja meijän talon sekä saunan osuudet tarvii saaha tietysti mahtumaan yksityistalouden budjettiin kyseisille kuukausille (alatalon osuus leijukoon taas mystisesti budjettien välissä). Tätä säätöähän ei ois, jos laskutilillä ois ne valmiiksi kiinteistöveroja varten korvamerkityt rahat olemassa...

Huomenissa täältä löytyy siis kesäkuun uusi budjetti. Pahoittelen tätä suunnatonta postaus tulvaa, mutta juttua tuntuu piisaavan vaihteeksi enemmän. Tää asioitten kirjottaminen auttaa vaan niin suunnattomasti jäsentelemään ajatuksia :)

2 kommenttia:

  1. Hmm koitin eilen kommentoida mutta katosikohan se jonnekin bittiavaruuteen! Jos ei tullut eilinen perille niin piti siis vain sanoa että minusta on ihana ku kirjoitat. ja mitä enempi sen parempi! :D en oo koskaan kommentoinut mutta luen jokaisen kirjoituksesi, kiitos ihanasta jalat maassa-otteesta ja semmosesta turvallisesta normaalista meiningistä tämän gluteenittoman ja minimalisoidun mindfullness-maailman keskellä ;) Keep up the good work ja toivon kaikkea hyvää teidän taloudelle ja jään seurailemaan! =)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...