Säästötavoite instassa

6. kesäkuuta 2020

Puoliväli lähestyy

Kohta on takana jo puolet älä osta mitään vuodesta. Tai no tällä hetkellä tuntuu, että ostolakkoa on vielä puolet jäljellä...

Mä oon tunnesyöjä, aina ollut. Viime aikoina oon kaivannu suklaata aika kipeästi, enkä pelkästään menkkojen takia. Herkkujen ostokieltoa en ajatellut kuitenkaan rikkoa, vaikka useempanakin lämpimänä päivänä oisin kaivannut jääkylmää kokista (taidan kyllä lisätä taloussuklaan ostoslistalle keksien leipomista varten).

Muita ostohimoja ei oo tullut. Toinen kastelukannu ois kätevä, mutta ei pakollinen. Se onkin vissiin ainoa tavara, joka on laitettu ostoslistalle asti. Muut mieleen juolahtaneet jutut, kuten kesäkukat on vain käyneet ajatuksissa, mutta eivät ole päätyneet harkintaan sen ihmeemmin.

Päädyin kuitenkin siihen, etten aio olla kahta kuukautta käymättä kaupassa. Tuntuu, että aika ja energia ei nyt riitä loihtimaan ruokia kaapeissa valmiina olevista kamppeista. Siispä alkuvuodesta tutuksi tullut kuukauden ruokalistan laatiminen otetaan takaisin käyttöön. Pyritään käymään kaupassa vain kerran kuussa ja sallittakoon myös pari tilausta maitoauton mukana.

On se kyllä oikeesti nykyään niin helppoa, kun voi vaan mennä sinne kauppaan ja ostaa valmiita tuotteita! Siihen saa meinaan aika tavalla aikaa kulumaan, kun teet vaikkapa voita ite alusta asti. Toki oikastaan jo heti alkuun, eikä lypsetä lehmää käsin vaan koneella. Sitten kaadetaan se lypsetty maito siihen käsikäyttöiseen separaattoriin ja ruvetaan kiertämään kampea. Viis litraa maitoa kun veivataan, niin lopputuloksena on maidosta saatu erotettua vähän vajaa litra kermaa. Aikaa tähän hommaan kaikkiaan koneen kasaamisesta tiskaukseen menee tunnin verran.

Sen jälkeen kermaan sekotetaan vähäsen piimää ja jätetään se yöksi huoneenlämpöön hapantumaan. Niin ja se piimähän on toki myös itse tehty eli säännöllisesti pitää muistaa piimittää maitoa, jottei siemenpiimä pääse pilaantumaan. Seuraavana päivänä sitten oikaistaan taas ja laitetaan hapatettu kerma yleiskoneeseen vaahdottumaan. Vatkauksen jälkeen pitää vielä käsin pestä loputkin herat pois voin joukosta. Sitten voihin vaivataan suola. Ja eikun jääkaappiin. Kun sitten tarviit sitä leivän päälle, niin muista varata aikaa tovi, ihan kovin helposti ei meinaan jääkaappikylmä voi levity (on vielä kaupankin voita kovempaa).




Harrastuksena ihan kiva juttu, mutta koko ajan tehtynä aikamoinen aikasyöppö. Viiliä ja piimää teen kyllä useinkin ite, ne kun ei vaadi aktiivista työskentelyä juurikaan. Kesällä piisaa tekemistä aika paljon talvikautta enemmän, joten on kivempi päästä keittiössä helpommalla.

Siltikin välistä mieleen tulee ajatus, että onkohan se aika kuitenkaan se pohjimmainen syy jättää 60 päivän kauppavälin tavoittelu kesken? Vai oonko vaan pelkästään laiska ja mukavuudenhaluinen? Onhan sitä ennen vanhaankin ite tehty kaikki. Ehkäpä voin myöntää olevana piirun verran laiskakin, mutta toisaalta miksei voisi nauttia siitä ettei kaikkea tarvi tehdä itse alusta lähtien? On ihan ok ostaa se kermaviili valmiina kaupasta sen sijaan että separoi kerman ja hapattaa sen sitruunamehulla joka kuitenkin on kaupasta, kun en oo ite (ainakaan vielä) kasvattanut satoa tuottavaa sitruspuuta.

Nyt tarvii vaan keksiä ne kolmisen kymmentä ruokaa, helppoa ja nopeaa semmosia, jotka helteelläkin maistuu. Kasvisruokia ja kalaruokia, jotta saadaan lisää monipuolisuutta. Ei jauhelihassakaan mitään vikaa ole, mutta kaipa muutakin pitäs syyä. Lisäksi ostoslistalle menee tietty ne perusruokakamppeet, jotta on ainakin juustoa leivän päälle.

Kesäkuun budjettiinhan ei nää ruokaostokset kyllä sovi mitenkään. Koko kuu on jo lähtökohtasesti menossa miinukselle akoneuvoveron takia. Pitää vähän funtsia jaksanko budjettia päivittää vai tyydynkö vaan seuraamaan tilannetta. Ajineuvoveroa varten rahaa on kyllä laskutilillä, mutta en vaan millään raaskisi niitä roposia käyttää :D

4 kommenttia:

  1. Älä anna periksi kun olet jo noin pitkällä älä osta mitään -vuodessa! Sullahan on omasta takaa maitoa, joten ehdotan ruokalajiksi pinaattikeittoa, a jos tontilta löytyy, niin käytä nokkosia pinaatin sijasta. Letut syntyy myös melkein yhtä vähistä aineksista. Jos mulla olis iso jemma jauhelihaa, tekisin lihapullia, joista pakastaisin osan. Sitten kun on kiire, voi lämmittää lihapullia ja syödä niitä vaikka vain salaatin kanssa.

    Tsemppiterveisin

    Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En meinannutkaan alkuperästä ostolakkoa keskeyttää. Käyään vaan täydentämässä ruokavarastoja vähän aikasemmin kun alunperin aattelin.

      Poista
  2. Mun mielestä kaupassa käynti kerran kuukaudessakin on jo hurjan hyvä saavutus, ole ylpeä siitä!

    Ihanaa, kun jaksat kirjoittaa näistä vaihtoehdoista. Kaupunkilaisena mulla oli sellainen maalaisromanttinen käsitys, että maitoa hetken aikaa käsitellään sellaisessa kauniissa puisessa kirnussa ja sitten onkin jo voita valmiina. Vaikka tiesin sen olevan hitaampaa kuin paketin ottaminen kaupan hyllystä, en oikeasti tiennyt miten se tapahtuu ja kauanko siihen menee aikaa. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukaus on munkin mielestä ihan hyvä väli, varsinkin nyt kun on niin paljon muutakin hommaa kuin keittiössä oleilu. :)

      Harvoinpa sitä tosiaan aattelee, miten joku arkipäiväinen ruoka-aine tai tavara on valmistettu. On niin tottunut siihen, että ne vaan on olemassa. Tavallaan ymmärrän ihan hyvin, että jotkut lapset luulevat oikeasti että se maito tulee kaupasta. Eikä lehmästä tai vielä moninaisemman prosessin tuloksena kaurasta.

      Poista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...