Säästötavoite instassa

27. elokuuta 2020

Syyskuun suunnitelmia

Syyskuuta koskien on instassa aika montakin haastetta meneillään. On synnitöntä syyskuuta ja super säästöjä ja sniiduilua jos jonkinmoista. Mä aattelin koittaa syyskuussa saada järkeistettyä huushollin siistimishommia. Mä oon käytännössä vastuussa meijän talouden siivousjutuista, niin tuvassa kuin navetassa. Isäntä kyllä siivoaa, mutta yleensä vasta siinä vaiheessa, kun asiasta vähemmän kauniisti sanoo sen sadannen kerran (lue: huutaa naama punasena miten voi olla niin hankalaa viedä tavarat käytön jälkeen paikoilleen). Puhumattakaan siitä, että appiukko se ei osaa senkään vertaa siivota jälkiään yhteisissä tiloissa jotain tehtyään, joten välistä tuntuu, että mun elämä on pelkkää siivoamista. 

Niinpä aattelin kokeilla erillistä siivouslistaa, josko sillä tavoin saisi vähän rutiinia tähän hommaan. Tavaroitten karsimishommien tähtäimenä on myös helpottaa siivousurakkaaa, kun aina sanotaan että mitä vähemmän kamaa sen helpompaa on siivota. Uskoisin sen pitävän paikkansa, mutta tuskin sekään saa tarttumaan moppiin yhtään sen innokkaammin kuitenkaan. Tein ja tulostin nyt testiin syyskuun siivouslistan, nyt katotaan josko tää auttais pitämään järjestystä yllä meijän huushollissa. Tein kyllä jo alustavan siivouskalenterin koko vuodelle, mutta siitä varmaan jotain oleellista vielä puuttuu.

 

Lisäksi tein parillisille ja parittomille viikoille omat listansa, jolloin ne useemmin siivottavatkin kohteet on mukana eikä voi vahingossa unohtua.

Kyselin instassa muitten siivousrutiineista ja aattelin jakaa ne nyt teijän kanssa, josko joku muukin saisi niistä vähän vinkkiä. Osaatko arvata mikä on se siivouskohde jonka siivoamista lykätään kaikista eniten? Eniten ääniä sai ikkunat, yllättävää kyllä toiselle sijalle päätyi uuni, kolmannen sijan jakoivat samalla äänimäärällä vaatehuone/varasto/lattioiden pesu /sauna. Myös wc/kylpyhuone, keittiö, vaatekaappi, jääkaappi, keittiön kaappien ovet, pakastin, kaappien raivaus, jääkaapin taus ja peilit sekä tällä hetkellä ihan joka paikka saivat ääniä. 

Mitkä kohteet tuppaavat unohtua siivota? Ylivoimainen voittaja unohdettujen kategoriassa on lattiakaivot! Uuni, liesituuletin, seinien pyyhintä, jääkaapin taus ja saunan pesu saivat myös useamman äänen. Jalkalistat, lakanoiden vaihto, ikkunat, imurointi, roskiskaappi, lattioiden pesu, pyykkikoneen putsaus, tiskikoneen putsaus, IV-suodattimien vaihto, venttiilien puhdistus sekä pölyjen pyyhintä mainittiin myös.

Mitä kohdetta sitten pitäisi siivota enemmän? Selkeästi kylppärit kaipaavat lisäsiivousta, kuten myös kaikki ja vessat, ikkunat sekä jääkaapit. Ei niin akuutteja, mutta mainitsemisen arvoisia ovat myös makkari, auto, sänkyvaatteiden vaihto, hellan levyt, lattioiden pesu, sauna, uuni, keittiö, keittiön kaappien päällyset (luojan kiitos meillä on yläkaapit kattoon saakka!), tiskit, vessan tasot, sänky sekä sohva.

Tärkein viikkosiivouksen juttu on imurointi. Kakkosena tulee vessojen pesu, jaettuna kolmosena keittiö ja tiskit sekä neljänneksi tärkein homma on mielestänne lattioiden pesu. Tavaroiden paikoilleen laitto, pyykkäys, lakanat ja desinfiointi mainittiin myös. Osa teistä ei tunnistanut käsitettä viikkosiivous ollenkaan - monessa huushollissa siivotaan kun on tarvetta ja/tai vähän joka päivä. Viikkosiivousta helpottamaan annettiin vinkkinä myös minimalismisesti tavaraa, jolloin siivous helpottuu. Neuvottiin myös pitämään homma helppona eli viemään tavarat heti paikoilleen, niin ei tarvitse ensimmäisenä raivata. Ja ehkä se kaikista tärkein juttu on: jos se vie alle 5 minuuttia tee se heti eli ei kannata jättää kaikkea siihen siivouspäivään.

Vähintään joka toinen viikko on oleellista pyyhkiä pölyt ja pestä lattiat. Vessan siivous sai myös ääniä. Muita juttuja jotka tehdään vähintään pari kertaa kuussa ovat imurointi, keittiön perusteellisempi siivous, jääkaapin siivous, terassin siivous, sohvan imurointi, mattojen tamppaus, kylppärin pesu, petivaatteiden vaihto ja se kohde, joka sattuu juuri silloin olevan eniten rempallaan.

Ainakin kerran kuussa vaihdetaan lakanat, siivotaan koko kämppä ja etenkin koko kylpyhuone. Kerran kuussa pitää myös pyyhkiä pölyt, siivota pönttö ja eteinen, jäteastioiden pohjat, jääkaappi ja koko vessa myös hajulukko, älä myöskään unohda siivota autoa ja tiskikoneen sihtiä! Mainitsipa joku ahkeroivansa kerran kuussa myös keittiön siivouksen laatikoita ja kaappeja myöten (vau!), toinenkin sanoi siivoavansa kuiva-ainelaatikot kerran kuussa.

 


Mulla onkin näistä vinkeistä käytössä tuo keittiön siivous iltaisin. Sen huomaa kyllä heti, jos joku ilta ei jaksa hommaa hoitaa niin keittiö räjähtää kuin varkain aika nopsaan. Myös tavaroiden vieminen paikoilleen päivittäin estäisi kaaoksen syntymistä kummasti. Mutta ans olla, kun ei muka kerkiäkään kiikuttamaan sitä ruuvimeisseliä sinne varastoon, vaan se jää tuulikaapin kenkähyllyn päälle. No, ei siinä kauaa mene niin se ruuvari on pyytänyt muitakin varastossa asuvia kavereita hengailemaan sinne tuulikaappiin. Alta aika yksikön on siellä semmoinen epämääräinen kasa kokoustavia työkaluja, että ei niitä kohta enää yhdellä kertaa sinne varastoon saa vietyä.

Siispä koitetaan itse kukin muistaa: "vie mennessäs, tuo tullessas ja tee siel ollessas" - tällä pääsee jo pitkälle.


Jaa ihmeessä kommenteissa sun oivalluksia huushollin räjähdysherkkyyden suitsimiseksi! :)

1 kommentti:

  1. Nuo listat ovat varmasti hyödyllisiä. Meilläkin työpaikan tiloissa on lista, missä on jokaisen nimi ja merkittynä tietyt siivoustehtävät, joita tulee tehdä. Nyt kuitenkin meille on tulossa suuremmat tilat, joten varmasti toimistosiivous hankitaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...