Säästötavoite instassa

12. elokuuta 2020

Vuosi 2021 ja haavebudjetti

Nyt on kulujen karsintaa harrastettu reilut puoli vuotta. Mitäs sitten ensi vuonna? Toki harkitaan edelleen ostoksia aiempaa tarkemmin, mutta ei aiota olla totaali ostolakossa. Kyllä ne meijänkin varastot ehkä ens vuonna kuitenkin hupenee siihen pisteeseen, että jotain on ostettava tilallekin. Ja ostetaan kyllä sitten ihan käyttöön, ei enää kaappiin lojumaan vuoroaan odottamaan ja pölyyntymään vuosiksi.

Oon pari päivää pohtinut josko ens vuoden teemana ois tienata enemmän. Toki se vaatii enemmän töiden tekemistä, mutta eihän meillä sitä vapaa-aikaa liiemmin nytkään ole. Jos laskeskelin ihan oikein, niin olisi mahdollista tienata noin tonnin verran enemmän per kuukausi ilman mitään älyttömän massiivisia uhrauksia. Käytännön tasolla se tarkottas sitä, että isäntä menis arkisin palkkatöihin ja navettahommat jäisi melkein kokonaan mun vastuulle. Isäntä sitten auttaisi illalla navetassa, kun raksahommista kotiutuu. Suurimmaksi osaksi meijän navetassa pärjää kyllä yksinään. Ja onhan appivanhemmat lähistöllä, jos sattuu jotain odottamatonta ja tarvii apua. Mutta perusarkirutiinit lypsyineen ja ruokintoineen on hoidettavissa, vaikka vaatii toki enemmän aikaa kun yksin tekee.

Ihan pelkästään ei riitä se, että isäntä käy raksahommissa. Mutta tää toinen puoli on jo hoidossa. Ja oikeestaan onkin syy siihen, mistä koko ajatus lähti liikkeelle. Nimittäin sain puhelun viime kuussa, jossa kysyttiin olisiko meijän mahdollista toimia tukiperheenä toisenkin perheen lapsille. Kuulemma täällä Kouvolan suunnalla ei ole sellaisia tukiperheitä, jotka suostuisivat ottamaan kolme lasta kerrallaan. Perhe kävi tutustumassa ja lapset tulevat tässä kuussa ekaa kertaa viikonlopuksi hoitoon. Meillä rupeaa siis käymään jo tän aiemman kolmikon lisäksi nyt myös toinen sisaruskolmikko. Eli siis perhehoitopalkkion määrä tulee luonnollisesti kasvamaan. Toki tämä kasvattaa myös muun muassa sähkö- ja vesikuluja, mutta ne olen jo huomioinut budjettiin muutenkin.

Mikäli isäntä menisi miltei täysipäiväisesti raksalle (luonnollisesti rehunteot ynnä muut semmoset hommat vaatii edelleen että hän on kotona) ja lapset käyvät tasaiseen tahtiin hoidossa, ei mun tarttisi nostaa firman tililtä ihan niin suurta yksityisottoa, jotta yksityistalouden rahat piisaisi. Tämä mahdollistaisi myös sen, että firman raha-asiat saisi parempaan kondikseen. Eli pystyisi yritystoiminnan puolelle kasvattamaan puskuria myös, jolloin ei niin paljoa tarttisi turvautua luotollisen tilin käyttöön. Mutta ei siitä puolesta sen enempää.

Mutta niin kuinka nuo lisääntyneet tulot vaikuttaisivat yksityistalouden budjettiin. Katsotaan ensin miltä näyttää hahmotelma ensi vuoden budjetista ilman että isäntä hyppää raksahommiin koko päiväisesti:

Tulot vähän isommat kuin nyt, koska laskin suoraan mukaan vähäsen perhehoitopalkkiota. Lainoista jäljellä enää asuntolaina (jos ja kun se remppalaina on kuitattu tän vuoden loppuun mennessä). Vanhemmille tarkoitus maksaa lainaa takaisin, se remppalainasta vapautunut summa siirtyy käytännössä velan lyhentämiseen appivanhemmille. Sähkölasku on arvio talvikuukaudelta. Laskutilille pitäisi mennä nyt se 500e, mutta ens vuodelle on huomioitu isompi vesilasku (hoitolapset) ja lisää rahaa talon kuluihin. Ruokabudjettiin on lisätty vähän rahaa taloustavaroita ja hygieniatuotteita varten. Vapaa-aika rivi on juuri sitä varten eli jos käydään vaikka ulkona kahvilla tai jotain muuta semmoista. Muita kohtia ei tarvinne sen ihmeemmin avata (huikkaa toki kommenteissa, jos kaipaat selvennystä!)

 

Velkojen lyhennyksiin lisää rahaa yhteensä 150 euroa. Tankkiin toki menee enemmän rahaa, jos isäntä käy töissä, joten sinne noin 100e lisää. Ruoka menot kasvaa vähän myös, koska isäntä tarvii töihin nopeat ja helpot eväät (oon kyllä monesti puhunu, että keitto säilyis termarissa lämpösenä ihan hyvin, mutta ei oo vielä ainakaan halunnu testata). Vapaa-aikaan lisää myös, jotta se vähentynyt vapaa-aika on todellista laatuaikaa kivoja juttuja tehden. Kuten myös kesää varten vähän lisää, niin voi käydä pari kertaa enemmän jossain kahvilla. Ja jouluksi luonnollisesti myös, kun pitää sitä vähän nauttia siitä rahasta, minkä eteen on niska limassa raatanut. Ja loput sijotuksiin ja puskuriin. Eli vaikka rahaa saisi vähän enemmän niin ihan fiksusti se jakaantuisi, eikö totta?

Vaikka meillä ei sitä niin sanottua huonoa velkaa olekaan, ainakaan semmosita korkea korkoista, niin tahtoisin kuitenkin päästä noista veloista eroon mahdollisimman nopeasti. Myös puskurin kasvattaminen nopeammin houkuttaisi suuresti. Etenkin kun pyykkikoneesta on äänestä päätellen laakeri jo hajoamispisteessä tai lievästi hajonnut, ja tiskikone heittää vikakoodia säännöllisen epäsäännöllisesti, myös keittiön hana vaikuttaa vähän löystyneen viime kuukausien aikana.

Mitä sä tekisit, oisitko valmis uhraamaan väliaikaisesti omaa vapaa-aikaasi, jotta pääsisit taloudellisissa tavotteissasi helpommin eteenpäin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...