Säästötavoite instassa

5. kesäkuuta 2020

Toukokuun yhteenveto

Mitenkään yllätyksenähän se ei tullut, että miinukselle mentiin myös toukokuussa. Huhtikuun korkotukilainan lyhennyksestä johtuva firman tilin tyhjenemisen vaikutukset tuntuvat vähintäänkin heinäkuulle saakka. Aika ruotia sitten mihin se raha meni ja olla jälkikäteen viisas ja miettiä mitä olisi voinut jättää ostamatta vai olivatko kaikki ihan välttämättömiä hankintoja.



Toukokuun tulot muodostuivat s-bonuksista ja isännän palkoista sekä ruhtinaalisesta 620 euron yksityisotosta. Näin ollen kaiken kaikkiaan rahaa tuli 1575,15 euroa. Joka oli 124,85 euroa vähemmän kuin olin arvioinut.

Suurimpina menoerinä tietysti lainojen lyhennykset + korot 75,4% tuloista.
Laskut veivät 37,1% tuloista.
Muuttuvat kulut eli ruoka, tankkaus ja lemmikit nielivät tuloista 6,1%.
Säästöön meni 2,4%.
Menot toukokuussa olivat tuloihin verrattuna 21% suuremmat.

Mitäkö olisi näin jälkiviisaana voinut tehdä toisin? No, isäntä olisi voinut jättää tuon 43 euroa käyttämättä, mutta hän nyt tuhlasi sen verran, joten turha enää sitä surkutella. Kaupassa olisi voinut laskea tarkemmin ja jättää jotain ostamatta, mutta sitten taas toisaalta kun ostokset ovat kaikki käyttötavaraa tai ruokaa, niin ei ne hukkaan mene. Varsinkaan kun tavoitteena olisi olla koko kesäkuu ostamatta ruokaa. Paitsi lemmikeille todennäköisesti tarvii käydä ostamassa, koirille kun ei toukokuussa ostettu mitään ja kissoillekin vain yksi paketti märkäruokaa. Suodatinpussit olisi todennäköisesti riittäneet eikä vessapaperikaan välttämättä olisi loppunut eli ne olisi voinut jättää kauppaan odottamaan seuraavaa ostosreissua. Mun mielestä nää muutoin on pakollisia menoja eli ei oikein olisi voinut karsia mistään.

Toki rahaa ruokakauppaan menisi jonkin verran vähemmän, jos ei välittäisi siitä mistä maasta raaka-aineet on peräisin ja ostelisi aina vain niitä kaupan omia merkkejä. Näin en kuitenkaan aio toimia, kuin äärimmäisen pakon edessä. Silloin tällöin olen joutunut ottamaan kaupan oman merkin tuotteen, jos sitä "oikeaa" merkkiä ei jostain syystä ole ollut tarjolla. Jos ostaisin vain noita kotimaista merkin tuotteita niin tukisin sitä, että kauppa kilpailuttaa omaa merkkiään varten homman niin tiukille, että se joka halvimmalla pystyy tuotteet tekemään saa ne tehdä. Se tarkoittaa ihan suoraan sitä, että sille raaka-aineen tuottajalle maksetaan vähemmän. Ja ihan solidaarisuudesta kollegoita kohtaan ostan kyllä niitä merkkituotteita enkä mene halvimman paketin perässä. Olisihan se aika tekopyhää kehottaa muita ostamaan Valion maitotuotteita, kun meidän maito menee Valiolle ja HK:n lihatuotteita kun meidän välitys- ja teuraseläimet menee HK:lle, ja sitten ite ostaa sitä tuottajien selkänahasta halpuutettua kaupan omaa merkkiä.

Nää on nyt just näitä, että kuka pitää mitäkin tärkeenä. Jollekin kampaajalla käynti on olennainen osa elämää ja kampaaja kuuluu hälle pakollisiin menoihin. Mä en oo kampaajalla käynyt ties koska, mutta mulle on "pakollinen" meno tukea kotimaisia ihan superhyvien raaka-aineiden tuottajia, vaikka ite kärvistelen sen saman tosiasian kanssa, että näistä huippu raaka-aineista tuottajalle maksettava hinta ei kuitenkaan ole niin kovin kummoinen. Ja sen vuoksi niitä maataloustukiakin maksetaan. Eihän niitä mihinkään tarvittaisi, jos tuottajahinnat riittäisivät kattamaan kustannukset ja sen verran jäisi ekstraa, että se viljelijäkin saisi ostettua sitä leipää pöytään. Mutta joo, tämmöset löpinät tällä kertaan. Lopuksi vielä tuttuun tapaan niputetaan yhteen ja verrataan toukokuun euroja huhtikuuhun. Kivaa viikonloppua!


Toukokuun yhteenveto

sulussa olevat lukemat kertovat kuinka paljon vähennystä tai kasvua 
kussakin kategoriassa on edelliseen kuukauteen verrattuna.

tulot yhteensä 1 575,15e (+287,17e )

lainojen lyhennykset ja laskut
yhteensä 1 135,07e (-313,93e)

muuttuvat kustannukset (ruoka+tankki+lemmikit+muut)
 427,48e (+348,64e)
 
turhuudet
42,95e (+42,95e)

jemmaan siirrot (velkojen maksu, laskutili)
yhteensä 0,00e (+/-0,00e)

säästöön  13,66e (-17,20e)

2 kommenttia:

  1. Mä myönnän ostavani kaupan omia tuotteita, kotimaista ja pirkkaa. Kysymys on ainakin teiniperheessä isosti myös siitä kauhun tasapainosta, että miten saa tietyllä summalla tarpeeksi ruokaa perheelle. Olen ehkä sulkenut silmäni tosiasioilta ja uskotellut itselleni, että se hintojen ero vyörytetään kaupan toimesta toisiin tuotteisiin ja että maksajana/kärsijänä ei ole tuottaja vaan välillisesti kauppa ja että kauppa siirtäisi erotuksen niihin kalliimpiin merkkituotteisiin. Että kaupalle on imagosyistä tärkeää luoda omat tuotteensa ja että se tekisi tuottoa muiden merkeillä. En ole tiennyt, tai en ole halunnut tietää. Onneksi joka päivä oppii jotain uutta.

    Budjetin osalta mun mielestä viikko ja kuukausi on liian lyhyt tarkastelujakso, tottakai sitä haluaa seurata ja ne on erittäin hyviä välietappeja, mutta en petttyisi yhdestä miinuskuukaudesta, olennaisempaa on miten tasapainossa homma on vuoden aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olennaista on tosiaan se miinusmerkkisten kuukausien määrä suhteessa plussalle jääneisiin. Toki ihanteellisintahan olisi saaha rahat riittämään joka kuukausi. Ensin pitäisi vaan saaha kerättyä sinne laskutilille ne "erämaksut" niin saisi kuukausittaiset menot vähän tasaisemmiksi. Toki hieman vaikeuttaa asiaa, kun ne laskut tulee ihan normisti eikä vasta sitten kun rahat on laskutilillä :D

      Poista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...