Säästötavoite instassa

18. joulukuuta 2020

Syytingin toteutunut hinta vuonna 2020

Alkuvuonna jonkin verran kirjoitinkin siitä, että meidän asumiskustannusten lisäksi maksetaan myös alatalossa asuvien syytinkiläisten sähkö- ja vesilaskut. Alatalon kiinteistövero luonnollisesti kuuluu myös meille, kun me se talo omistetaan. Nyt kun viimeinenkin tänä vuonna maksettava sähkölasku on verkkopankkiin saapunut on aika ynnäillä kuinka paljon syytinki tuli maksamaan vuonna 2020. Alatalo on paritalo, jonka toisessa päädyssä asuu isännän mummu ja toisessa isännän vanhemmat (+isännän isoveli joka ei siis virallisesti kuulu syytinkiläisiin) eli yhteensä neljä henkeä. Niin ja kertauksen vuoksi lyhyesti ja ytimekkäästi todettuna syytinki tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä, että tilakaupan yhteydessä appivanhemmat ovat saaneet elinikäisen asumisoikeuden tilalla joka on vaikuttanut kauppahintaan huojentavasti. Tilakaupan mukana tuli jo aiemman sukupolvenvaihdoksen myötä syytinkiin oikeutettu isännän mummu.
 
 
 
Alatalo lämpiää sähköllä, joten sen merkitys meidän koko tilan sähkönkulutuksessa on merkittävä. Kuluneen vuoden aikana kaikesta tilalla käytetystä sähköstä kului 43%:a alatalossa. Meidän talossa käytettiin sähköstä 16%. Eli maatalouden osuus vuoden sähkönkulutuksesta on 41%. Sähköä alatalossa kului 3 373,79 euron arvosta. Tämä summa sisältää siis tänä vuonna maksetut sähkölaskut eli itse sähkönkulutus on tapahtunut aikavälillä 11/2019-11/2020.

Alatalon osuus meidän tilan kiinteistöverosta oli vuonna 2020 yhteensä 601,80 euroa. Alatalon osuus yksityistalouden vakuutuksista koko vuoden osalta on ollut 359,70 euroa (tämä on kulkenut mukana yksityistalouden budjetissa, osana mittaturvavakuutusta). Vesilasku menee 50/50 alatalon ja navetan kanssa, koska vesiosuuskunnan vesi navetalle menee alatalon kautta. Navetalla tätä ostovettä käytetään lähinnä maitohuoneessa pesuhommiin, lehmien juomavesi tulee kaivosta. Ostoslistalla on jo tovin roikkunut vesimittari, jotta sen saisi navetalle ja tietäisi mikä on todellinen vedenkäytön jakauma. Kovasti toivoisin ettei alatalossa sentään noin paljoa läträttäisi vaan isompi osa kuuluisi maatalouden verovähennyskelpoisiin menoihin. Alatalon osuus vesilaskuista kuluneelta vuodelta on 1 068,64 euroa.

Syytinki tuli maksamaan meille tänä vuonna 5 406,87 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...