Säästötavoite instassa

6. maaliskuuta 2020

Maaliskuun ruokalista

Ajattelinpa jakaa tämän kuun suunnitellun ruokalistan jo nyt etukäteen, jospa se osaltaan auttaisi pysymään suunnitelmassa. Huomautanpa nyt vain, että nää meijän eväät ei oo millään tavoin minkään suositusten mukaisia. Meillä syödään vähän turhan paljon nautaa ja aivan liian vähän kalaa. Mutta eipähän tämä ole tarkoitettu kokonaan kopsattavaksi, vaan pelkästään antamaan inspiraatiota siihen ruoanlaiton vaikeimpaan osaan eli mitä tänään syötäisiin pohdintaan.

1 Perunasoselaatikko

2 Perunasoselaatikko
3 Kananugetit + rosmariiniperunat
4 Syödään kyläilypaikassa
5 Nachopelti
6 Nachopelti
7 Lohilaatikko
8 Lohilaatikko

9 Kaalit kiinalaisittain + riisi
10 Kaalit kiinalaisittain + riisi
11 Jauhelihakastike + spaghetti
12 Jauhelihakastike + peruna
13 Kasvissosekeitto
14 Kasvissosekeitto
15 Kasvissosekeitto

16 Kinkkukiusaus
17 Kinkkukiusaus
18 Kalakeitto
19 Kalakeitto
20 Perunapurjososekeitto
21 Nokkosletut + puolukkahillo
22 Nyhtönauta + peruna

23 Nyhtönauta + peruna
24 Linssipata + riisi
25 Linssipata + riisi
26 Linssipata + paistetut perunat
27 Feta-pinaattipasta
28 Feta-pinaattipasta
29 Merimiespata

30 Merimiespata
31 Makaronilaatikko


Asetin nyt ekstra tavoitteeksi itselleni, että kasvisruokien osuutta on lisättävä ja se tarkoittaa uusien reseptien testaamista. Kaalit kiinalaisittain on hyväksi todettu ruoka, sitä syötiin pari vuotta sitten aika paljonkin, mutta jostain syystä sitä ei oo muistettu tehdä pitkään aikaan.

Tosin saattaa johtua siitä, että soijakastike loppui enkä ostanut sitä lisää. Nyt ostin pullollisen. Soijaahan pitäisi vissiin käyttää kohtuudella, että nykyiset viljelymäärät riittäisivät. Suomessa soija ei kuulu lypsylehmien rehuun, ei ainakaan Valiolle maitoa tuottavilla tiloilla. Kanojen rehussa soijaa on meilläkin. Soija olisi myös niiden kohdalla mahdollista korvata toisella valkuaislähteellä, mutta ainakin toistaiseksi mennään valmisrehulla itse viljellyn kauran lisänä. Toki heti jos ja kun markkinoille tulee soijaton munitusrehu niin sitä aion meijän kanoille ostaa. Ja itelle harkinnan varaisesti aina silloin tällöin, koska meijän perheen osuus soijasta menee meijän kanoille. Kanoja on kymmenisen kappaletta, joten ei sitä soijaa rehuna vuosittain ihan älyttömästi meijän tilalla kulu.



Maaliskuun kokeilulistalle pääsivät linssipata sekä feta-pinaattipasta. Näistä jälkimmäinen ainakin on oletettavasti todella herkullista.

Yks mun lemppari ruoka on kasvissosekeitto, jonka resepti on niinkin simppeli, että isketään kattilaan porisemaan kaikkea p-kirjaimella alkavaa eli perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, purjoa (no joo tähän aikaan vuodesta ei oo kotimaista purjoa, joten laitan ihan vaan keltasipulia) ja koristeeksi persiljaa. Kesällä tähän uppoaa sekaan hyvin myös parsakaali, kun sitä kotimaisena on saatavilla. Ripaus suolaa ja kasvisliemikuutio keitinveteen ja keitellään niin kauan, että raaka-aineet on kypsiä. Kaadetaan enimmät keitinvedet pois ja vetäistään sauvasekoittimella sileäksi. Kermaa, maitoa tai vettä voi tarvittaessa lorauttaa sekaan, jos on liian kiinteää. Sitten nostetaan keitto takaisin levylle ja murustellaan joukkoon paketillinen koskenlaskijaa, meillä käytetään sitä voimakkaimman makuista. Ripaus mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Persiljasilppua pintaan ja syömään.

Tarkoitus olisi saada lisättyä kasvisruokien osuutta aika paljon. Myös kalaruokia olisi syytä syödä enemmän. Jotenkin koen noiden kalaruokien teon hankalana ja meillä käytetyt kalat on seiti, lohi ja tonnikala. Pitäisi vaan rohkeammin ruveta käyttämään muitakin. Silakkapihvejä muistelen yläkoulun köksäntunnilla joskus tehneeni, joten se voisi olla helpoiten lähestyttävä "uusi" kalaruoka. Mutta katsellaan niitä vähän myöhemmin, jos nyt ekat puol vuotta keskitytään kasviksiin, niin sitten luulisi jo, että hyviksi todettuja kasvisruokia on jo sen verran listalle päätynyt, että tohtii aloittaa kalaresepteihin tutustumisen.

Meistä ei varmaan koskaan tuu kasvissyöjiä, vegaaneiksi ryhtymisestä puhumattakaan. Olen kuitenkin pohtinut sitä, että lihansyöntiä voisi vähentää aika paljonkin. Jospa lihasta tulisi taasen enemmän juhlaruoka ja ehkäpä vain viikonloppujen pääraaka-aine?

2 kommenttia:

  1. Mun ihan lemppareita kasvisruokia on Marttojen kasvislasagne, myös kaalilaatikko soijarouheella ja erilaiset kasvispihvit. Kalaruoista suosikki on lohikeitto, paistetut muikut ja silakkapihvit uppoo myös hyvin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...