Säästötavoite instassa

19. maaliskuuta 2020

Herkuton huhtikuu

Tää postauksen pohja on kirjoteltu jo hyvissä ajoin ennen korona tilanteen paisumista. En kuitenkaan jaksanut tätä kokonaan lähteä muokkaamaan. Lisäsin aiemmin kirjottamaani tekstiin vain muutaman koronan aiheuttaman muutoksen. Herkuttomuus pitäisi onnistua ihan hyvin, kun vain pitää visusti mielessään, ettei jauhoa ja rasvaa voi tuhlailla herkutteluun tai muutoin ei ole leipää loppu kuussa...

Tälle vuodelle laitettiin kielto ostaa herkkuja kaupasta. Ennen ostolakkoa suklaata ja sipsiä sekä limsaa on aina silloin tällöin kaupasta ostettu, tosi vaihtelevasti kuusta riippuen. Karkkia ja muita herkkuja taas ostettiin huomattavasti vähemmän. Ostolakkoon näiden herkkujen osalta päädyin siitä syystä, että itseni tuntien olisin sortunut korvaamaan tupakat suklaalla.

Koko vuodelle en kuitenkaan totaalista herkuttomuutta voinut edes ajatella. Siispä sallittua on ollut leipoa. Ja sitä onkin tullut tehtyä jonkin verran. Eikä siinä mitään, mutta kun oon myös niitä leipomuksia syönytkin ihan reilusti.

Oon tehny tän parin kuukauden aikana kolme tai neljä kertaa pullaa, banaanikakun, pannaria, pari kolme pellillistä mokkapaloja, laskiaispullia, runebergin torttuja, vohveleita, rockyroadia, täytekakkua, kaurakeksejä, suklaakakkua ja varmaan vielä jonkin verran muita herkkuja, joita en ees muista...

Ja kyllä, vaakakin näyttää, että herkut on maistuneet. Tosin ajattelen kyllä, että osaltaan lihomisen syynä vois olla tupakan pois jäämisen myötä hidastunut aineenvaihdunta. Toiveajattelua tai ei, mutta ei kai sillä painon kertymisen syyllä niinkään ole väliä, vaan pääasia on se, ettei paino enää enempää nouse!

Siispä ajattelin haastaa itseni viettämään huhtikuun tyystin ilman herkkuja, poikkeuksena 8.4. sillon saa syödä herkkuja kohtuudella. Tätäkään poikkeusta ei nyt sitten tarvita, sillä vakaa aikomukseni on pysyä kotona eikä suinkaan lähteä viettämään lomapäiviä pääkaupunkiseudun koronakeskittymään.

Ja miksikö juuri huhtikuu, no se kuulostaa hyvältä herkuton huhtikuu. Ja siksi, koska tykkään jotenkin selkeästi että haasteen mitta on kalenteriin verrattuna selkeä, oli sitten kyseessä viikko, kuukausi tai vuosi. Maaliskuussa on jo syöty herkkuja, joten siksikään ei voi vielä alottaa.

Huhtikuulle sattuu pääsiäinen. Mutta kaipa sitä nyt ilman persikkarahkapiirakkaa pärjää? Tosin persikan puolikkaat on kuivakaapissa olleet jo viime vuodesta lähtien. On ollut tarjouksessa 2 prk hintaan x, joten kerralla oon ostanu kahen vuoden persikat, kun säilykkeessä on kerta pitkä säilyvyys. Tällä logiikalla on hamstrattu kaappeihin vaikka ja mitä käyttötavaraakin, joten kovin nopeasti ne eivät tunnu kuluvan.

Mämmiä on hirmu hankala tehdä pientä määrää, eikä sitä kaupasta olisi valmiina voinut ostaakaan. Suklaamunien ostaminenkin ois jo valmiiksi ollut kielletty, joten ainoa edes mahdollinen meijän pääsiäisherkku ois ollu toi piirakka. Siispä vietetään pääsiäistä jo etukäteen tässä kuussa tai jälkikäteen toukokuussa, kun ei niiden säilykepersikoiden päiväys sentään enää ens vuoden pääsiäiseen asti piisaa. Vappuakaan ei tartte aattona juhlia, kyllä ne munkit vapunpäivänäkin maistuu :)

Herkuton huhtikuu tarkoittaa mulla käytännössä sitä, etten saa syödä karkkia, suklaata, pullaa, kakkua, keksejä yms makeita leipomuksia. Herkkuihin luetaan myös limut, sipsit ja popparit, nekin ovat siis kiellettyjen listalla. Suurinta osaa näistähän ei saisi ostaa, mutta toki tarjottuna olisi voinut syödä.

Totaalisesti en sokerista kieltäydy, sallittua on syödä hedelmiä ja marjoja (osassa meijän pakastimessa olevissa marjoissa on ripaus sokeria mukana). Mutta sokerin lisääminen on kielletty. Niin ja puolukkahillo on myös sallittu ruoan kanssa, lähinnä perunan ja ruskeankastikkeen kera sitä tulee syötyä. Tosin hedelmiähän ei huhtikuussa pahemmin ole syötäväksi, kun ei kerran ole tarkoitus kauppaan mennä. Joten ihan oman pakastimen antimilla on pärjättävä.

Kyselin ennen koronatilanteen radikaalia muutosta instan puolella, kuinka moni ottaisi herkuttoman huhtikuun haasteen vastaan, Jonkin verran innokkaita oli, pääsiäisestä huolimatta. Nyt luulisin, että nekin muutamat, jotka haasteesta olivat kiinnostuneet, eivät enää mukaan tämän muuttuneen tilanteen vuoksi ole lähtemässä. Pistä kuitenkin ihmeessä kommenttia, jos otat herkuton huhtikuu haasteen vastaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...