Säästötavoite instassa

13. maaliskuuta 2020

Koronan vaikutukset kaupassa käyntiin ja ruokabudjettiin

Eilen tosiaan oli kauppapäivä, meillä olisi ollut kyllä ruokaa tän viikon loppuun saakka, mutta olin luvannut tehdä voileipäkakkuja isännän kummipojan synttäreille ja niihin tartti aineet hakea. Toki samalla reissulla oli aikomus ostaa meillekin ensi viikon ruoat. Mutta koska koronaviruksen takia kehotettiin välttämään liikkumista, niin päädyin siihen, että ostetaan koko loppu kuukauden ruoat kerralla (toki nyt ostetut hedelmät, salaatit ynnä muut ei kuun loppuun asti piisaa).

Mentiin ensin cittariin, josta oli tarkoitus ostaa tarjous banaaneja sekä hyödyntää oma etuna olevat tarjoukset leivontamargariinista ja tomusokerista. Kaupasta tarttui mukaan myös yksi pussi cashewpähkinöitä. Pähkinät ei olleet alunperin ostoslistalla, vaan päätyivät sinne ihan vaan täydentämään kotivaraa koronaviruksen vuoksi.

Sitten menimme Prismaan tarkoituksenamme hoitaa loput ruokaostokset siellä, luonnollisesti kaupan edullisemman hintatason vuoksi. Heviosastolla oli ihan hyvin tavaraa, paitsi porkkanoita ei ollut pussin pussia. Olisin ostanut kaksi kahden kilon porkkanapussia, joista se toinen olisi ollut ylimääräinen, täysin maaliskuun ruokalistan ulkopuolinen ostos. Multaporkkanoitakaan ei ollut paljoa, mutta niitä otin muutaman. Sillä olin ehtinyt raastaa jääkaapissa olleet kasvissosekeittoon varatut porkkanat lounassalaatiksi.

Seuraavaksi kärryyn päätyi arkijuusto, yksi oli tarkoitus ostaa, mutta otin varmuuden vuoksi kaksi. Leivän päälle tartti ostaa margariinia, mutta päädyin laittamaan kärryyn yhden sijasta kolme pakettia. Ruisjauhot eivät vielä olleet ihan lopussa, eikä vehnäjauhoakaan olisi ihan niin paljoa tarvittu, mutta täytin myös jauhovarastot. Vehnäjauhon menekki oli ollut aika suurta, sen verran monta lavaa oli tyhjänä.

Vaan leipälaarit, ne ammottivat tyhjyyttään. Siellä täällä oli yksittäisiä pusseja jotain leipää, mutta ei puhettakaan siitä, että olisin leipää niihin voileipäkakkuihin saanut ostettua. Sen kerran kun meinasin, että pääsen helpolla ja ostan kaupasta valmista leipää, niin ei se ihan niin helposti käynytkään. Olisin mieluusti oikaissut ja koonnut kakut paahtoleivästä.

Kuivahiivaa ei saatu ollenkaan, se hyllyn kohta oli hamstrattu kokonaan tyhjäksi. Kaurahiutaleita päätyi kärryyn niin ikään yhden sijasta kolme. Riisiä ei olisi tässä kuussa vielä tarvinnut ostaa ja ilman yhtän makaronipussiakin olisi päästy pitkälle ensi kuuhun. Valkoiset pavut olivat täysin heräteostos (tosin tuttu tuote, jota syödään muutoinkin säännöllisen epäsäännöllisesti, viimeksi helmikuun alun chili con carnessa). Ostin myös yhden ylimääräisen purkin tomaattimurskaa. Sokeriakin olisi ollut vielä kaapissa, mutta silti ostin yhden pussin lisää, varmuuden vuoksi.

Omasta mielestäni osasin pitää nämä ylimääräiset ruokamäärät kohtuullisina. Tosin meijän ostoskärry oli miltei ääriään myöten täynnä, mutta siellä oli niitä voileipäkakkujen aineksiakin aikamoiset pinot. Ja mehän toisaalta ostetaan yleensäkin vähintään viikon ruoat yhtä aikaa, joten harvoin kauppaan edes mennään vain yhden kestokassin kanssa. Mutta katsotaanpas nyt tämän hamstrauksen rahalliset vaikutukset:

Cashewpähkinä 500g          9,79e
Arkijuusto                             4,95e
3 öljyä margariini 2 kpl      3,78e
Ruisjauho                               1,65e
Vehnäjauho 2 pss                  2,30e
Kaurahiutale                          1,50e
Tumma riisi                            1,79e
Tumma makaroni                  0,27e
Valk.papuja tom.kast.            0,55e
Tomaattimurska valkosip.    0,85e
Sokeri                                        0,79e
                                           Yht. 28,22e

Vajaa kolmekymppiä meni ylimääräistä ruokaan. Joista todennäköisesti ainoastaan cashewpähkinät sekä valkoiset pavut olisivat ensi kuussa jääneet ostamatta eli totaalisesti ylimääräisiä kuluja on näin ollen 10,34 euroa. Ja tokihan sekä pähkinät että pavut tulee syötyä, että hukkaan ne ei kyllä mene.

Enkä tietenkään hamstrannut vain ihmisten eväitä, vaan kissoille toki myös! Koirilla on se viime viikolla ostettu ruokasäkki kotona vielä iskemättömänä. Niin, no kissojen ruokaa olis ostettu joka tapauksessa, mutta nyt tarttui mukaan ekstrana yksi kuivaraksupussi ja kaksi pakettia märkäruokaa.

Kissojen raksut                        3,68e
Kissojen märkäruoka 2 pkt   5,58e
                                             Yht. 9,26e

Kisujen ylimääräset eväät mahtuu vielä vallan mainiosti lemmikkien tän kuun budjettiin ja tilaa on niitä paketteja säilyttääkin vast'ikään siivotussa vaatehuoneessa.

Isäntä kävi tänään töistä lähtiessään kaupassa. Leipähylly siellä näytti kolmen aikoihin tältä:

Nää riittää kyllä voileipäkakkuihin, mutta eipä hyllyyn montaa jäänyt. Tässäkään kaupassa ei ollut kuivahiivaa, otettiin tuorehiivaa muutama pala enemmän. Porkkanoita kuitenkin löytyi. Eli lisätään tuohon ylimääräisiin ruokaostoksiin porkkanapussi 1,85e ja hiivat 1,05e. Näin ollen yhteissummaksi saadaan 40,38e. Tälleen kirjoitettuna kuulostaa kyllä aika paljolta.

Ootko sä käynyt täydentämässä ruokavarastoja varmuuden vuoksi? Ihan hyvä juttu onkin, että kotoota löytyy useemmaksi päiväksi evästä, jos tilanne niin vaatii. Mutta älytöntä hamstrausta en ymmärrä, vaikka joskus siihen olen tarjoustuotteiden kohdalla itsekin sortunut.

Toivon vaan tosi kovasti, että ne ihmiset jotka ovat kaupassa hamstrausta harjoittaneet ovat todellakin ostaneet vain sellaisia ruoka-aineita, jotka varmasti käyttävät. Sehän se vasta olisikin pehvasta, jos nää hamstratut ruoat päätyy biojätteeseen, jos niitä ei sitten tarvitakaan tai joku ei ookkaan omaan makuun hyvää. Ruokahävikki on muutenkin niin suurta, joten toivottavasti kukaan ei ajattelemattomuudessaan ainakaan sitä lisää yhtään enempää.

Ja se vessapaperi, ihan totta? Niin kauan kun vettä on saatavilla, niin ei maailma lopu vaikka vessa- tai talouspaperi kotoa loppuisikin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...