Säästötavoite instassa

6. tammikuuta 2020

Tavoitteita

Tähän mennessä kaikki tilille tullut raha on mennyt, eikä säästöön ole jäänyt senttiäkään. Eli meidän osalta ei pidä paikkaansa, että maatalousyrittäjät pyörisivät tukirahoissa. Ehei, jokainen maataloustukien muodossa tullut sentti on tullut tarpeeseen, jotta talous on pysynyt edes kutakuinkin kasassa. Tarkoitus tässä blogissa on keskittyä meidän yksityistalouden raha-asioihin, mutta toki maatalouden menot joissain määrin tulevat täällä vilahtelemaan myös, tavalla tai toisella. Sillä tosiasiahan on se, että tällä maatilan pyörittämisellä olisi meidän tarkoitus tulla toimeen.

Firman tilin kautta pyörittelen maatalouteen liittyvät jutut, sille tilille tulee muutaman kerran vuodessa ne suuren suuret maataloustuet. Yritysmuotona on toiminimi, eli periaatteessahan kaikki nuo suuret setelit ovat minun rahojani (isäntä on siis "vain" puoliso, yritystoiminnan pyöriessä virallisesti minun nimelläni). Toiminimestä johtuen on luonnollisesti myös yrityksen lainat rinnastettavissa meidän veloiksi.

Vaikka firman lainojen lyhennyksistä sun muista menoista en kuukausittaisissa katsauksissani sen enempää ajatellut kirjoitella, niin vaikuttavat ne myös muun muassa meidän "palkkaamme" eli esimerksi isomman maatilalainan lyhennyskuukausina ei välttämättä rahaa yksityisoton tekoon ole sitä normaalia määrää.

Maatalouden lainat ovat syntyneet tilakauppojen myötä eli kun ostimme tämän tilan appivanhemmiltani vuoden 2014 alussa. Korkotukilainaa maksetaan tasalyhennyksenä kuuden kuukauden välein ja tilan pankkilainaa maksetaan tasalyhennyksenä kolmen kuukauden välein. Tämän lisäksi yritystilillä on mahdollisuus käyttää luottoa 10 000 euroa. Tähän mennessä joka vuosi on jouduttu turvautumaan tähän. Tämä vuosi lähti käyntiin yritystilin ollessa jo valmiiksi useamman tonnin miinuksella. Tavoitteena olisi, että luoton puolelle ei jouduttaisi joskus tulevaiduudessa menemään laisinkaan.



Yksityistalouden puolella on kaksi lainaa. Ensimmäisellä lainalla rakensimme tämän talon vuonna 2013, jotta meillä oli katto pään päällä 1.1.2014 kun ryhdyimme tätä tilaa pyörittämään. Toinen yksityistalouden laina on otettu 2016, jotta saatiin loput talon rakentamiseen liittyneet kulut maksettua. "Talolaina" on ollut alunperin 200 000 euroa ja tuo harmittava "remonttilaina" 10 000 euroa. Tän hetkisen maksusuunnitelman mukaan talolaina pitäisi olla maksettu heinäkuussa 2038 ja remonttilaina pitäisi olla kuitattu 2022. Tavoitteena olisi saada tuo remppalaina hoidettua pois häiritsemästä vuoden 2020 loppuun mennessä. Jolloin rahaa "vapautuisi" käyttöön ylimääräiset 150 euroa kuussa, sen kun saisi jatkossa säästöön joka kuukausi!

Näiden pankin lainaamien rahojen lisäksi olemme joutuneet lainaamaan rahaa myös vanhemmiltamme. Nämä lainat ovat onneksi korottomia ja kuluttomia, eikä niiden takaisinmaksun kanssa tarvitse kiirehtiä. Yleensä olen lyhentänyt näitä lainoja vähäsen vuorovuosina veronpalautuksista. Nämä ilmaiset lainat kuitenkin painavat mieltäni, joten tahtoisin hieman rivakammin yrittää maksaa myös näitä pois.

Remppalainan ja vanhempien lainojen lyhennyksiä varten suunnittelin, että josko rupeaisi siirtämään erilliselle tilille kuukausittain rahaa. Näin ollen nämä varat olisivat tarvittaessa käytössä, jos tulee tiukka paikka. Mutta tavoitteena olisi tietenkin vuoden lopussa tyhjentää kyseinen tili ja saada näitä velkoja lyhennettyä.

Tupakoinnista ja muista turhuuksista luopumisen myötä ylimääräiseksi jääneistä rahoista olisi tarkoitus rakentaa meille säästötili pahan päivän varalle. Täksi tiliksi ajattelin valjastaa s-pankin tilin. S-pankin debit kortin tunnuslukua en ole opetellut missään vaiheessa, joten sieltä rahat eivät pääse helposti karkaamaan turhiin menoihin. Samalle tilille kertyvät luonnollisesti s-bonukset, joita siellä taitaa jokunen roponen jo valmiina ollakin. Eli näin ollen ne muutamat eurot, mitä s-bonusta tulee vuoden mittaan kerryttävät myös säästötilin pottia.

Säästötilin lisäksi olisi syytä olla extrarahaa myös harvemmin tulevien laskujen maksua ajatellen. Nythän tilanne on se, että teen yritystililtä yksityisoton noin kerran kuussa. Yleensä saan siirrettyä noin 1 500-2 000 euroa, ellei kyseessä sitten ole korkotukilainan maksukuukausi tai yritysmenot muutoin normaalia suuremmat. Tästä taloustilille siirtämästäni "palkasta" sitten miinustelen lainojen lyhennykset ja odotettavissa olevien yksityistalouden laskujen summat. Taloustililtä siirtelen rahaa käyttötileille, josta ne on sitten hävinneet elämiseen (sekä savuna ilmaan).

Nyt ajattelin ruveta siirtämään kuukausittain rahaa erilliselle laskutilille, johon kerrytän vakuutuksia, ajoneuvoveroa sun muuta varten rahat valmiiksi ennen laskun saapumista.

Isäntä käy silloin tällöin myös palkkatöissä, jos vaan työmaa on järkevän matkan päässä ja maataloustyöt antavat myöten. Eli käytännössä käy ansaitsemassa meille ruokarahaa aamu- ja iltatöiden välissä. Säännöllisen epäsäännöllisesti mun tilille tulla tupsahtaa myös jonkin verran rahaa, sillä toimimme tukiperheenä. Tästä toiminnasta saa korvauksen, joka toki osittain kuluu ihan siihen, että noin kerran kuussa on talossamme useampi suu ruokittavana, sekä käyttämässä sähköä ja vettä. Jää siitä myös jonkin verran viivan alle palkkiota lasten kanssa touhuilusta.

Ensimmäisenä projektina on saada laskujen maksu tilille kertymään rahaa joka kuukausi tulevien laskujen varalle. Vähän jo pyörittelin minkä verran rahaa menee kuukaudessa mihinkin, eli esimerkiksi ajoneuvoveroa varten pitäisi joka kuukausi saada sivuun rapiat 60 euroa. Toisaalta ehkä itselleni olisi helpointa hahmottaa, jos tilejä olisi useampi käyttötarkoituksen mukaan eli esimerkiksi autoa varten ihan oma tilinsä, jonne menisi rahat ajoneuvoveroa, huoltoa ja vakuutuksia varten. Mietin vain, että kehtaako kuinka monta tiliä verkkopankissa avata? :D


Tavotteet vuodelle 2020:
- Remppalainan maksaminen pois
- Säästämisen aloittaminen
- Isompien laskujen jakaminen kuukausitasolle, korvamerkityt rahat erilliselle laskutilille


Ensi kerralla sitten lyön tiskiin vuoden vaihteen tilanteen numeroina eli päästään vihdoinkin siihen talousblogien olennaiseen antiin, jota olette varmaan jo odottaneetkin kovasti näiden sepustuksien sijasta :)

4 kommenttia:

  1. Luin blogistasi tekstejä uusimmasta tänne saakka. Tsemppiä taloudenpitoon ja tavoitteiden saavuttamiseen!

    VastaaPoista
  2. Itsellä hyvin samanmoisia kokemuksia, varsinkin luoton käyttö välillä, vaikka eri ala onkin. Minua on auttanut se, että oma sisko auttaa kirjanpidon ylläpidossa kokeneena yrittäjänä. Tsemppiä sinne!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...