Säästötavoite instassa

3. tammikuuta 2020

Mistä säästöt syntyvät?

Tää vuosi ollaan ostamatta mitään turhaa. Tällä tavoin ne mahdollisesti tarpeellisiltakin tuntuvat ostokset jäävät tekemättä ja niiden muodostamaa ostoslistaa tulee tarkasteltua tavallista kriittisemmin. Yksi iso ja täysin turha menoero meidän taloudessamme on vuosien ajan ollut tupakka. Molemmat meistä polttivat, eikä savuna ilmaan katoavat summat olleet mitään pieniä. Jo pelkästään tupakoinnin lopettamisen johdosta pitäisi tilille alkaa jäämään rahaa.

Olen jo useamman vuoden listannut exceliin käyttämämme rahat, mutta ilmeisesti ne summat on ollut liian helppo sivuuttaa. Satoja euroja kuukaudessa on mennyt savuna ilmaan, mutta se on niin helppo unohtaa. Kun laittaa koneen kiinni, niin ei enää ajattele koko asiaa. Vuosien saatossa tupakkaan kulunut summa on kasvanut. Syynä ei suinkaan ole pelkästään hinnannousu, vaan myös poltettujen savukkeiden lukumäärä on noussut.

Elokuusta 2019 lähtien on lopettamispäätöstä kypsytelty ja motivaatiota kerätty. Ennenkin ollaan lopetettu, joten molempien osalta tiedetään, ettei savuttomuus ole mahdotonta. Se päätöksen tekeminen ja siinä pysyminen on se haastavin vaihe. 1.1.2020 aamusta loppui tupakat eikä uutta askia ole tilalle hommattu. Pahimmat päivät ovat kohta takana, ihmeen kivuttomasti on mennyt. Vaan hyvä niin!


Kovin tarkkaa ei ole kirjanpitoni yksityistalouden menojen ostalta ollut, joten lopputuloksena en pysty erittelemään kovin tarkkaan, mitä muita "turhia" hankintoja ollaan vuosien mittaan tehty. Uskoisin kuitenkin tai ainakin niin kovasti toivoisin, että muuhunkin ylimääräiseen ollaan rahaa työnnetty. Ei tämä huono taloudellinen tilanne voi pelkästään tupakasta johtua. Siispä vuoden 2020 aikana toivottavasti selviää, mikä kaikki on täysin turhaa kulutusta.

Älä osta mitään vuosi on juuri tupakoinnin lopettamisenkin kannalta merkittävä juttu, sillä tupakkaan menevä raha saattaa aika helposti alkaa polttelemaan näpeissä ja saattaisi olla, että ne rahat häviäisivät johonkin täysin turhaan hyvinkin helposti.

Jännityksellä odotan, millaisia mielitekoja syntyy vuoden aikana. Toivottavasti tästä haasteesta jää käytäntöön paljon asioita, joiden avulla huomaa helpommin ne turhat kulutustottumukset. Pitäkäähän peukkuja, että pystytään pysymään kovina joka puolelta tursuavista houkutuksista huolimatta! Täytyisikin muistaa käydä laittamassa postilaatikkoon "ei mainoksia, kiitos" merkintä, heti kun sää sallii, jotta edes osittain päästään eroon mainonnasta.

2 kommenttia:

  1. On varmasti vaikeaa olla ostamatta mitään turhaa kokonainen vuosi, toivottavasti onnistutte. Itsekin ajattelin tänä vuonna hieman pitää kirjaa menoista. Yritän säästää vähän pidempään reissuun. https://www.tilipetra.fi/kirjanpitopalvelut

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...