Säästötavoite instassa

3. helmikuuta 2020

Tammikuun tunnelmia

Tammikuu meni yllättävän nopeasti, mutta tuntuu että viime vuodet ovat muutenkin menneet hirmuista vauhtia. Tammikuussa vietettiin tuonniton tammikuu haastetta eli pyrittiin ostamaan vain kotimaisia tuotteita. Tämä ei ollut kauhean vaikeaa, muutoinkin pyritään arjessa suosimaan suomalaisia tuotteita. Banaania ja appelsiinia teki mieli parina päivinä, mutta muita suurempia himoja ulkolaisia eväitä kohtaan ei ollut. Onneksi pakastimessa oli reilusti marjoja! Kahvia siis join ihan normaalisti, vaikka sitä ei kaupasta ostettukaan. Kahvi on nimittäin semmoinen ruokatarvike, joka ei kovin helpolla pääse meiltä loppumaan. Osittain siitä syystä, että en osta normaalihintaista kahvia kuin pakon edessä, joten tarjouksesta sitä tulee ostettua sitten vähän reilummat satsit. Myöskään mausteet eivät loppuneet kesken, joten niidenkin osalta käytettiin ulkolaisia tuotteita osittain (suurin osa yrteistä on itse kuivattu ja kasvatettu). Helmikuun eka kauppareissu on tehty, ja täytyy kyllä myöntää, että aika paljon eksyi ruokakaupassa kärryyn myös ulkolaisia tuotteita, kuten ananasta ja tortillapohjia. Miksei muuten oo kotimaisia tortillapohjia tai oli joku vissiin tehty suomalaisista raaka-aineista, mutta valmistettu jossain ulkomailla? Toki tortillapohjat saa tehtyä itsekin, kerran oon tehnyt, mutta nää valmiit on niin paljon nopsempia ja helpompia.


Sitten jos mietitään tätä toista haastetta eli älä osta mitään vuotta, niin sen osalta mun mielestä meni tosi hyvin. Minkäänlaisia mielitekoja mihinkään tavaraan ei tullut. Ei tuntunut siltä, että olisin halunnut ostaa jotain ostamisen ilosta (jos olisi tuntunut siltä, niin olisin kyllä ihmetellyt, sillä en mitenkään rakasta shoppailua). Mutta mikään käyttötavara ei hajonnut tai mikään ei loppunut, joten kaupasta ostettiin tammikuussa pelkästään ruokaa. Ainoastaan tammikuun lopussa, kun oltiin lomalla, niin tuntui vähän siltä, että meinasi tulla tylsää. Yleensä ollaan kuitenkin lomalla ollessa käyty kiertelemässä kauppoja, kun kerrankin on aikaa. Olisi siellä töihin liittyvällä ostoslistalla ollut nytkin jonkin verran kampetta, jota tarvitaan jossain vaiheessa, mutta ei mitään niin akuuttia, että olisi viititty kauppoja lähteä koluamaan. Tällä hetkellä ostoslistalla on esimerkiksi uusi sulake pieneen akkulaturiin, joka teki tenän viime syksynä. Kyseistä laturia käytetään syksyllä virtalähteenä pumpulle, kun säilötään viljaa hapolla. Eli vielä on useampi kuukausi aikaa hommata se sulake, kun ei sitä kauraa ole vielä edes kylvetty.

Kysyin instassa @saastotavoite tilin seuraajilta, mihin katergoriaan heidän mielestään hyötykasvien siemenet kuuluvat. Tavallaan vastaus ei tullut yllätyksenä, paitsi muutamat seuraajan kohdalla, jotka työkseen ovat läheisesti tekemisissä maatalouden kanssa, luulin että he ois ollu mun kanssa samoilla linjoilla.



Näin ne vastaukset jakaantuivat:
31,3% ruoka
64,6% harrastus
4,1% muu

Varmaan jo arvasitkin mikä on mun kanta. Niin, mä luokittelen ne kyllä ehdottomasti ruokaan, sillä tarkoitushan on kasvattaa niistä siemenistä syötäviä kasveja, jolloin niitä kyseisiä tuotteita ei tartte kaupasta ostaa. Aika paljon siemeniä löytyikin kotoa, joten siinä mielessä ei oo tarpeen ostaa. Chilin ja paprikan siemeniä ei ollut omissa varastoissa, joten niiden puuttuminen vähän harmittaa. Oon niiden kasvatuksessa onnistunut aiemmin vähän vaihtelevalla menestyksellä, mutta jospa tää ois nyt ollu se vuos kun ne onnistuu. Vuoden 2020 vihannes on paprika, joten teemavuosikin on nyt. Vaan ratkasin tän jutun nyt niin, että meillä syödään tänään chili con carnea eli laitan kaupan paprikoista ja chileistä siemenet multaan ;) Muutaman pienen paprikan sain toissa vuonna juurikin kaupan paprikan siemenistä alkunsa saaneista taimista. Myöhemmin keväällä voi olla, että ostan istukassipuleita, sikäli mikäli vaan saan uuden kasvimaa alueen käännettyä siihen malliin, että siellä voi jotain jo kasvattaa.

Sitten se tavaratulvan kesyttämiseen liittyvä homma eli jo olemassa olevien tavaroiden karsiminen. Se alkoi, mutta ei mitenkään kovin vauhdikkaasti. Tammikuun aikana kämpästä lähti pois yhteensä 55 tavaraa. Lähtötuomion saaneita ja vuoroaan odottelevia on kyllä jonkin verran, mutta laitan ne listaan vasta siinä vaiheessa, kun konkreettisesti lähtevät ovesta ulos asti. Omasta mielestäni poisto ei ole semmoinen, jossa tavara siirtyy toiseen paikkaan ja saa uuden käyttötarkoituksen. Tässä alla on instaseuraajien mielipide siitä, kun kysyin, että lasketaanko poistoksi cd-levyt jotka siirtyy askartelukäyttöön.


Semmoinen tammikuu, toivottavasti helmikuu sujuu yhtä kivuttomasti! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...