Säästötavoite instassa

1. helmikuuta 2020

Helmikuun budjetti

Tällä hetkellä yhteisellä tilillä on rahaa vähän reilummin kuin maanantaina lainan lyhennyksiin menevä summa. Isännän käyttötilillä on vielä reilu 400 euroa (kuun käyttörahat eli ruoka+tankki+lemmikit = 600e eli yli puolet on siellä jo kasassa). Mun tilillä ei ollu tammikuussa mitään tapahtumia eli se sama 30e on edelleen siellä, kuten vuodenvaihteessakin. Sen sijaan velanmaksutili joka vuoden vaihteessa nollilla sisältää nyt 490e eli siellä on sen verran kuin kuukaudessa sinne pitikin saada. Laskujen maksutili oli vuodenvaihteessa nollilla, nyt siellä pitäisi olla 550e, mutta todellisuudessa siellä on vain se rapiat 160e, kun vähän vajaat 390 e meni sinne vakuutusyhtiölle lainaan.





Helmikuun budjetista löytyy kuukaudesta toiseen samoilla arviosummilla olevat lainan lyhennykset, lainan korot, vanhemmille takaisin maksuun ja remppalainan nopeampaan lyhennykseen varatut summat, luoton takaisinmaksuturva, puhelinlaskut, laskutilille tavoiteltu summa, autoiluun (tankkiin) varattu summa sekä ruokaan ja lemmikeille varatut rahat. Tammikuussa lisäsin säästöön sarakkeen kesken kuukautta, jolloin lisäsin sen valmiiksi myös kaikkiin loppu vuoden taulukoihin (kopsaan aina edelliseltä vuodelta kaikkien kuukausien pohjat vuoden alussa ja sitten muuttelen tarpeen mukaan viimeistään ennen kuun alkamista).

Tässä kuussa on muutamia laskuja, nyt se sähkölasku, joka oletettavasti jossain vaiheessa tätä helmikuuta ilmestyy. Meijän sähkölaskun osuuden ei pitäs olla noin paljoa, mutta mieluummin laittelen yläkanttiin, onpahan sitten taas vähän enemmän pelivaraa, jos taas joku yllättävä lasku tai meno ilmaantuu. Vakuutuslasku on myös tälle kuulle, tosin sen jo tiedän, että maksettavaa on tällä kertaa vain 186,02e (loput laskusta on kuitattu op bonuksilla).

Tosin eipä nuo arvioidut tulot edes riittäisi tän kuun menoja kattamaan muutenkaan. Mutta mistäpä sitä tietää ennalta kuinka monta tuntia töitä isäntä kerkiää tekemään eli kuinka paljon hälle on palkkaa luvassa. Tiedä sitten, mahdetaanko tässä kuussa vihdoinkin maksaa se marraskuun palkkio siitä, kun muksut oli täällä. Voihan olla että maksetaan jopa marraskuun että tammikuun palkkiot yhdellä kertaa (lapset ei olleet meillä joulukuussa), joten sen näkee sitten vasta loppukuusta minkä verran ja mitä kaikkia tuloja mahtoi olla.

Sitten tiedän kyllä, että tästä tulee sanomista, sillä vietetäänhän me älä osta mitään vuotta. Tuolla budjetissa nimittäin komeilee omalla rivillään Kouvolan Sanomat. Niin, yritin kyllä olla ovela ja maksaa tämän laskun jo viime vuoden puolella, mutta eipähän se onnistunutkaan. Kysyin joulukuussa sähköpostitse, että olisiko mahdollista maksaa lasku jo tämän vuoden puolella, vastaukseksi sain, että meille tulee lasku vasta helmikuussa. Eli se siitä sitten, eipä onnistunut ennakointi.

Seuraavaksi joku miettii, että eikös meidän pitänyt kaikki lehtitilaukset katkaista. Ja kyllä vain, jokainen meille tuleva lehtitilaus on irtisanottu maksetun jakson loppuun. Kouvolan Sanomat tulee tohon alataloon, me ei tätä lehteä tarvita. Ollaan nyt vuodesta 2014 asti, eli siitä lähtien kun alettiin tilaa pitämään, Kouvolan Sanomien tilaus maksettu joululahjana isännän vanhemmille ja mummulle. Kuulemma lehden on aina maksanut isäntäpari. Ja se on musta ihan ok, jos sattuu sanomalehteä kaipaamaan.

Niin, no silloin 2014 se kestotilaus maksoi alle 300e/vuosi. Eli karkeasti laskettuna 100e per lahjansaaja ja lahja on kahdelta eli 50e/lärvi, joka vielä oli ihan kohtuullinen. Aikas rajusti on lehden hinta noussut, vaikka muutoin homma onkin huonontunut. Lehti kun on aina ollut tosi laiha (no joo, mä vertaan sitä luonnollisesti hesariin, kun oon Vantaalta kotoisin). Nykyisin Kouvolan Sanomat ei tuu enää edes viikonloppuisin omaan postilaatikkoon asti varhaisjakelun mukana, kuten ennen, vaan se jätetään parin kilsan päähän asvalttitien varteen. Arkisinhan ei täällä landella ole varhaisjakelua lainkaan, vaan lehdet tulee päiväpostin mukana. Eli käytännössä viikonvaihteen lehdet kolahtaa postilaatikkoon vasta maanantaina. kun ei kukaan viiti varta vasten sen laihan lehen takia reilua neljää kilsaa kävellä. Tai kehtaa autollakaan mennä.

Kieltämättä kyllä harmittaa, etten tätä lehtilaskua saanut viime vuoden puolella maksettua, mutta yritin kuitenkin. Vähän ehkä jopa on huono omatunto siitä, että ostan jotakin, vaikka konkreettisesti lehdet ei ookkaan meille. Mutta en nyt voinut enää tätä peruakaan, kerta joululahjaksi annoin jo lahjakortit, joissa toivotettiin antoisia lukuhetkiä Kouvolan Sanomien parissa vuodelle 2020. Mutta taidanpa nyt kyllä katkaista tän tilauksen laskun maksamisen jälkeen. Sitten lehdet on maksettu helmikuun 2021 alkuun asti. Tää oli nyt kyllä viiminen vuosi, kun lehti joululahjaksi annetaan, ei meillä yksinkertasesti oo varaa tämmösiä lahjoja ostella. Veikkaampa, että Kouvolan Sanomien kestotilaus maksaa ens vuonna jo vähintään 450e per vuosi. Eli tässä on nyt vähän vajaa vuosi aikaa keksiä, miten ilmoittaa, ettei lehteä enää tuu, ellei joku muu sitä tilaa ja maksa...


Kivaa alkanutta helmikuuta!

Tammikuun menot paljastivatkin suurimman osan viikon viisi ostoksista, mutta siitä huolimatta teen viikkokatsauksen totuttuun tapaan keskiviikkona, sillä vielä on tälle viikolle rahanmenoa luvassa.


6 kommenttia:

  1. Hei, budjetissa oli laskutilille 550€ mutta laskut olivat jo budjettiin huomioitu(puh,sähkö, vakuutus ja lehti)...Tuleeko teille muita laskuja lisäkäksi tuolla 550€?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskutilille on tarkotus kerryttää rahaa jemmaan niitä harvemmin tulevia laskuja varten eli vesilaskua, vakuutuksia, ajoneuvoveroa, kiinteistöveroa jne varten. Kuukausitasolle pilkottuna tekevät pyöreesti ton 550e.

      Poista
  2. Voisiko lehtitilauksen antaa jatkossa digilehtenä? En tiedä josko Kouvolan Sanomilla on edes sellaista, mutta selvittämisen arvoinen asia mielestäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyy kyllä Kouvolan Sanomatkin diginä, mutta eipä noista lahjan saajista kukaan osaisi sitä käydä lukemassa. Isännän mummulla ei ole edes nettiä tai konetta, tabletista puhumattakaan. Eikä kyllä muillekaan kalliita lahjoja anneta, joten reilumpaa on kun kaikki joutuu "tyytymään" meijän oma tekemiin lahjoihin.

      Poista
  3. Vaikken ole seurannut blogiasi kovin pitkään, arvaan, että vuoden aikana paljastuu monta teidän alataloon liittyvää rahareikää. Jos todella kerrotte sinne taloudellisen tilanteen, en usko että voivat pahastua sanomalehtitilauksen lopetuksesta.
    Mulla on kokemusta syytingistä, jo edesmenneet Isovanhempani asuivat syytinkiläisinä.

    Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä appivanhempien pitäisi olla ihan hyvin kartalla siitä, että meillä on tiukkaa. Viime vuonnakin jouduttiin lainaamaan heiltä useampi tonni rahaa, jotta saatiin isompia laskuja maksettua ajallaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...