Säästötavoite instassa

5. helmikuuta 2022

Ruoan kotimaisuus tammikuu

Vuoden 2021 prismasta ostetun ruoan osalta kotimaisuusprosentti oli järkytyksekseni vähän turhan alhainen. Toki asiaan suuresti vaikuttaa se, että ostetaan melkein kaikki maitotuotteet Valmakaupasta ja suurin osa lihasta on nautaa, joka ostetaan lihapalautuksena teurastamosta. Nestemäinen maito, kananmunat, melkein kaikki marjat ja kesäisin suuri osa hevituotteista saadaan suoraan omalta tilalta.  Näihin muualta kuin prismasta ostettuihin kotimaisiin tuotteisiin menee vuodessa useita satasia, joten kokonaisuutta tarkasteltaessa kotimaisuusprosentti on todellisuudessa jonkin verran korkeampi.

Helpoiten arvioitava osuus on kuitenkin omat ostot palvelun valmis data. Tavoitteeni on saada hilattua prismasta otetun ruoan kotimaisuutta tänä vuonna ylöspäin niin, että koko vuoden osalta tulos on vähintään 70%. Vuoden 2021 osalta luku oli 63%.

Vuonna 2021 tammikuussa prismasta kotiin kannettujen ruokien kotimaisuus oli vaivaiset 57%. Tuoteryhmittäin jaoteltuina prosentit näyttivät tältä:Vuoden 2022 tammikuun prosentiksi oli jo huomattavasti parempi kuin vuotta aiemmin. Muutama tuote enemmän Suomessa valmistettuna olisi nostanut prosenttia kivasti. Eniten harmittaa tupla (1,15e), kaipa se makeanhimo olisi talttunut ihan yhtä hyvin jollain fazerin patukoistakin, vaikka sillä hetkellä tekikin mieli juuri tuplaa. Isäntä otti kärryyn vahingossa felixin valkosipulisalaattikastikkeen, vaikka ollaan käytetty kotimaista sarjan vastaavaa jo pidemmän aikaa. Vöner lastut (tuoteryhmän liha ainoa ostos) olivat paketin mukaan Suomessa valmistettuja, mutta omat ostot palvelussa ne on luokiteltu ulkomailla tehdyiksi.


Kaiken kaikkiaan kuitenkin ihan hyvä alku tälle vuodelle, eikä vaatinut edes sen suurempia ponnisteluja valintojen suhteen. Parannusta vuoden takaiseen tammikuuhun verrattuna kuitenkin kunnioitettavat 12%. 🏆

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...