25. helmikuuta 2022

Esitäytetyt veroilmoitukset

Eilen kilahti omaveroon meijän esitäytetyt veroilmotukset.

Isännän viime vuoden verotettaviksi ansiotuloiksi tuli yhteensä 24 647,64 euroa ja pääomatuloiksi 629,93 euroa. Ennakkoveroja ja ennakonpidätystä näistä tuloista on maksettu 6 979,16 euroa. Lopputuloksena veronpalautusta tulossa 4 484,38 euroa.

Mun viime vuoden verotettavaksi ansiotuloiksi luetaan 44 238,22 euroa ja pääomatuloiksi 1 047,73 euroa. Ennakkoveroja ja ennakonpidätyksiä olen maksanut 14 026,67 euroa. Veronpalautuksen muodossa takaisin päin olisi tulossa 6 011,08 euroa.

Ikinä ennen ei oo käynyt näin päin, että mä oisin tienannut enemmän kuin isäntä. Toki selitys tähän on yksinkertaisesti se, että perhehoitopalkkiot maksettiin mulle. Vaikka molemmat luonnollisesti tukilasten ja sijaislasten hoitoon osallistutaan. Syy siihen, että mä oon maksanut noin ylimitotetusti veroja on se, että tietoa avohuollon sijotuksen kestosta ei ole etukäteen, joten lätkäisin kesällä muutosverokorttiin semmosen summan tulorajaksi, ettei se olisi tullut vastaan mitenkään loppuvuoden aikana vaikka lapset ois meillä asuneet. Näin ollen sain maksella perhehoitopalkkiosta yli 40% ennakonpidätystä.

Meijän ansiotulot sisältää 40/60 jaolla maatalouden tuloja viime vuodelta yhteensä vähän reilun 31 000 euroa. Sehän ei siis kuitenkaan ole se summa, joka todellisuudessa on viivan alle jäänyt, mutta se on se minkä mukaan verot maksetaan. Viime vuoden aikana yksityistalouden menoihin nostettiin maataloudesta 4 000 euroa. Tuosta 31 000 eurosta kun ottaa pois yksityisottojen summan ja syytinkiläisten asumismenot noin 5 400 euroa jäljelle jää noin 21 600 euroa. Sillä summalla ollaan lyhennetty maatalouden lainoja ja kuitattu tilin limitin käyttöä myös vuoden 2020 jäljiltä.

Yhteensä veronpalautusta tän alustavan tiedon mukaan olisi tulossa vähän vajaa 10 500 euroa. Isännän työmatkojen kilsat ilmotettiin jo ennalta, joten mitään muutoksia ei enää pitäis tulla. Nää verottajan tilillä jemmassa olevat rahat päätyvät kotiutuessaan velkojen maksuun sekä puskuriin. Meille ehdottomasti helpoin tapa säästää rahaa on maksaa tahallaan liikaa veroja. Näin ollaan tehty aina, jo silloin kun ei muuten osattu säästää (silloin veronpalautukset käytettiin jouluun ja vesilaskuun). Meinataan käyttää verottajan tiliä jemmana jatkossakin, ainakin siihen saakka, kun on saatu maksettua loput yksityistalouden velat asuntolainaa lukuunottamatta pois.

2 kommenttia:

 1. Käytättekö te veroilmoituksen laatimisessa apuna tilitoimistoa tms. asiantuntijaa? Olen ymmärtänyt, että joillain ehdoin maatalouden tulo voidaan jakaa ansio- tai pääomatulona verotettavaksi. Sen lisäksi meillä optimoidaan veronmaksu siirtämällä myel-maksuja vähennykseksi sille puolisolle, jolla verotettava ansiotulo on suurempi.

  Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite teen maataöouden kirjanpidon ja verotuksen, vielä on velkaa ja poistoja sen verran runsaasti, ettei hirveästi tarvi kikkailla.

   Poista

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...