Säästötavoite instassa

8. syyskuuta 2021

Elokuun yhteenveto

Vähän ollut sellainen olo, ettei tee mieli ynnäillä elokuun rahankäyttöä. Toki päätin jo heinäkuussa, että elokuun budjettia ei yritetä kovin orjallisesti noudattaa, mutta kyllä ne ylitykset silti ärsyttää. Kun kahden aikuisen talous muuttuu yhdessä yössä lapsiperheeksi, niin eihän sitä edes voi olettaa, että siihen osaa varautua. Vielä kun kyseessä on lainalapset, joiden täällä olo aika on tarkentunut vasta vähän aikaa sitten, niin ei niitä kaikkia tarpeita oo yksinkertasesti voinut tietää etukäteen. Esimerkiksi sitä en osannut ottaa huomioon, että ilmat viilenee eikä juuri nyt ole mahdollista saada lasten kotoa heille lisää vaatetta. Mutta joo, oon siis tehokkaasti vältellyt kannettavan eteen istahtamista ja excelin avaamista milloin milläkin verukkeella. No ei, oikeestikin on ollut tekemistä vaikka muille jakaa ja meillä piipahti flunssakin vieraana. Luulin jo itse välttäväni sairastumisen, mutta tottahan se vikana iski myös muhun, kun oli ensin käynyt läpi lainalapset ja isännän. 

Nyt on  aika kohdata luvut silmästä silmään, kun koululaiset ovat koulussa ja isäntäkin kotona. Nuorin lainalapsi lähti isännän mukaan traktorihommiin (mikähän ihme siinä traktorissa istumisessa jaksaa niin viehättää?), joten ei ole enää helposti perusteltavaa syytä lykätä koneen ääressä istumista. Budjetti paukkui yli useammassakin kategoriassa ja olisi mennyt kolmisen kymppiä miinukselle, ellei olisi käytetty isännän palkkaa etukäteen. Etukäteen tarkoittaa siis mun systeemissä sitä, että käytettiin palkkarahaa jo 30.8. kun se tilille tuli, eikä vasta syyskuussa, jolloin normaalisti otetaan käyttöön elokuussa tienatut rahat. Eli käytettiin tilillä olevaa 60 euron hätävararahaa, joka paikattiin 31.8. kun isännän tilille tuli palkka.
 

Elokuun käyttörahat koostuivat kesäkuulta siirtyneestä 2800 eurosta sekä kesäjemmasta otetusta 45 eurosta ja suoraan rahastoon menneistä s-bonuksista 10,42e. Muita tuloja elokuussa olivat perhehoito- ja tukiperhepalkkiot kulukorvauksineen yhteensä 5 392,32 euroa (nuoremmat lapset ovat tosiaan olleet meillä heinäkuun loppu puolelta saakka ja ovat vielä syyskuun loppupuolelle eli heidän täällä olostaan maksetaan perhehoitopalkkio sijaisperheelle kuuluvine kulukorvauksineen, nyt elokuun lopussa maksettu palkkio sisältää heinäkuun lopun ja elokuun palkkiot sekä heinä-, elo- ja syyskuun kulukorvaukset. Summassa on mukana myös yksi normaali tukiperheviikonloppu kulukorvauksineen, kun toiset tukilapset olivat täällä viikonlopun). Korostan vielä, että toiset lapset asuvat meillä tosiaan pari kuukautta, joten tämä on tulojen puolesta poikkeuksellinen kuukausi (tuntuu kuin veronpalautukset olisi tulleet etuajassa). Isännän elokuun palkat olivat 1 029,74 euroa. Välitilille syyskuuta varten siirtyi elokuussa tienattuja rahoja yhteensä 6 370 euroa.
 
Velkojen maksu tili sai pitkän kuivan kauden jälkeen täytettä ja ruhtinaalliset 50 euroa ekstraa paikkaamaan sinne kertynyttä 1 200 euron vajetta. Autotilille ei piisannut roposia ollenkaan. Asumisen tilille se mitä pitikin ja hilut päälle, jotta vakuutuslaskun maksun jälkeen tili jää tasasummaan. Ruokaan menneeseen rahaan oon tyytyväinen, näin sen pitäskin mennä joka kuukausi. Kotikategoriaan ei mennytkään niin paljoa rahaa, kuin aattelin. Toki vessapaperi on ostamatta, joten sitä täytyy syyskuussa ostaa. Kotikategoriaan jätin ilmaa muutenkin siltä varalta, että olisikin jotain muutakin vielä tarvittu.
 
Vaan hygienia ja vaatteet, siinäpä vasta reilusti ylittynyt kategoria. Aika koottujen selitysten. Aktiivisuusrannekkeeseen uusi hihna, kun edellinen katkesi. Sain sen takuun piikkiin viime vuonna vaihdettua, mutta ei se kuminen kestänyt taaskaan kuin vajaan vuoden. Siispä teippailin ranneketta uskollisesti parin viikon ajan joka päivä tai joka toinen päivä jesarilla (vähän tuurista kiinni, että miten sattui kestämään) ja tilasin kauppapäivänä metallisen rannekkeen tilalle. Pari viikkoa kitkuttelin tilauksen kanssa, koska päätin että niitä tavaran ostopäiviä on tälle vuodelle vain 4, joten maksu piti hoitaa samana päivänä kun käytiin muuten vaateostoksilla :D

Vaatteet ja hygienia pitää sisällään siis:
Aktiivisuusrannekkeen hihna postikuluineen 33,80e
Lapsen saappaat kirppikseltä 6,50e
Lapsille pipot ja hanskoja 34,70e
Isännälle boksereita 9,95e
Mulle sukkia 6,95e
Mulle rintsikat 19,95e
Rasvaa (lapsille) 5,95e 
*excelissä unohdin huomioida lapsille ostetut kurahousut ja 2 x saappaat käteisjemman rahoilla 48,85e. Eli vaate ja hygienia kategoria elokuulta oikeasti 166,65e 😵
  
Vapaa-aika katergoria sisältää pääosin herkkuja, mutta ne jakaantuvat kyllä useammalle kuulle. Fiksuruokatilaus 47,87e piti sisällään juttuja myös joulua ja joulukuuta varten. Jos olisin jättänyt fiksuruoan tilauksen tekemättä olisi herkuttelu silti ylittänyt budjetin. Ontuvana selityksenä voisi toki yrittää käyttää sitä, että herkuttelijoita oli yhteensä viisi.Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että aika usein se herkkukääre rapisi vasta siinä vaiheessa, kun muksut olivat jo nukkumassa... Vapaa-aika kategoriassa on myös 4,50 euron edestä leluja kirppikseltä. Täytyy nyt kyllä kiinnittää vähän taas huomiota siihen, ettei herkuttelu karkaa käsistä! Huomaa kyllä hyvin sen, että väsyneenä sokerihammasta kolottaa huomattavasti useammin. Vielä on sesonkia kuitenkin jonkin verran jäljellä, viljat on edelleen puimatta ja kolmas rehusato tekemättä, joten talvihorrokseen heittäytyminen ei ole ajankohtaista vielä ainakaan puoleentoista kuukauteen!

Muilta osin budjetti on ihan ok ja suunnitelmassa pysyttiin. Kyllä huomaa, että isännällä on vaihteeksi ollut lyhyempi työmatka, kun ei auton tankkiin oo tarvinnut dieseliä niin tiuhaan tunkea. Vaan kaikki hyvä loppuu aikanaan ja työmaat siirtynevät varmaan pian taas kauemmaksi.

 
 
Firman tilin saldo oli 1.8. -614,87 euroa, elokuun lopussa saldo olikin taas ärsyttävät -6 836,97e. Miinukselle pamahdettiin reilusti, koska se lannoite lasku tulikin verkkopankkiin kuukautta aiemmin kuin myyjä arvioi eli syyskuun sijasta lannotteet menivätkin maksuun jo elokuun lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...