Säästötavoite instassa

13. marraskuuta 2020

Vuoden 2021 tavoitteet

Vuoden ostolakko on lopuillaan ja tärkein rahaan liittyvä tavoite eli remppalainan pois maksaminen on toteutunut. Siispä ensi vuoden tavoitteet voisi jo asettaa. Toista älä osta mitään vuotta ei aiota pitää, ei ainakaan ihan näin isossa mittakaavassa. Sillä luojan kiitos meijän varastot ei sentään ihan kahta vuotta piisaa, hammastahna ainakin loppuisi ennen kesää. Tammikuun ostoslistalla on ainakin iv-koneen suodattimet, tiskikoneen luukun alatiiviste (mokoma rupesi vuotamaan) sekä sähköhammasharjan vaihtopäät. 

Mietin kuitenkin, että jonkin sorttinen ostokielto tai ostamisen rajottaminen vois olla myös ens vuonna tarpeen. Jospa yrittäisi rajata ostopäivät vaikkapa niin, että tavaraa saa hankkia vain neljänä päivänä vuodessa. 🤔 Näin ollen ostoksia ainakin tulisi harkittua tarkkaan, kun käytännössä vain joka kolmas kuukausi saisi ostaa tavaraa. Pesuaineet toki rajattaisi tällä kertaa sallittujen listalle, mutta niitä saa ostaa vain kun edellinen on loppumassa (siihen menee vielä tovi jos toinenkin useimpien pesuaineiden kohdalla).

Mielenkiinnosta aion kyllä laittaa meidän talouden tavaraliikenteen tarkempaan syyniin ensi vuonna. Ihan listata kuukausitasolla mitä meidän ovista tulee sisään ja mitä lähtee pois. Tää ei tosin koske elintarvikkeita, mutta roskiin heitetyt risat sukat lasketaan. Tavotteena tietysti että koko vuoden osalta saldo on negatiivinen eli tavaramäärä jatkaa vähentymistään. Tähän voisi ottaa jonkin ihan selkeän tavoitemäärän myös, joka kannustaisi penkomaan kaapit läpi uudelleen. Josko tavara per viikko ja vähän lisää sekä kerta kiellon päälle ja pyöristys tasasummaan... Eli ens vuonna lopputulos tavaraliikenteen osalta pitää olla vähintään -60.

Sivuun velkojen maksua varten on tarkoitus laittaa 400 euroa kuussa, joten loppu vuodesta 2021 vanhemmille maksetaan takaisin vähintään 4 800 euroa. Tän on tarkoitus jakaantua niin, että mun porukoille maksetaan 1 800e (150e/kk) ja appivanhemmille 3 000e (250e/kk). Toki enemmänkin voisi maksaa, mikäli saadaan veronpalautuksia myös ensi vuonna.

Pikkupuskuri eli säästölipas olisi tarkoitus saada täyteen. Tää ois se helposti saatavilla oleva 2 000 euron hätävararahasto. Sitä kuuluisaa pyykkikonetta varten (joka meidän tapauksessa voi hyvinkin olla se syy, miksi tähän hätävararahaan tullaan eka kerran kajoamaan). Tarkoittaisi noin 117 euroa kuukaudessa sivuun. Hirmu summa! Mutta koko vuos aikaa, joten ei tartte joka kuu saada yli hunttia sivuun.

Varsinaisen puskurin kartuttaminen jatkuu myös. Lopullinen tavoite on 10 000e, siihen on vielä matkaa. Oleellisinta on kuitenkin saada sivuun joka kuukausi edes jotain. Siirsin puskuriin jo kertyneet 1 500 euroa Sveaan säästötilille, jossa ne kasvavat edes hieman korkoa. Josko ottaisi tavotteeksi saaha lihotettua puskuria noin viidellä kympillä kuussa. Eli vuoden mittaan 600e puskuriin.

Laskutilin jaan kahtia: asumiseen ja autoon. Asumista varten pitäisi sivuun laittaa noin 400e kuussa ja autoa varten 200e. Nämä summat siis kattaisivat vakuutukset ynnä muut harvemmin tulevat laskut koko vuodeksi. Koska nää kaikki laskut tulee koko ajan huolimatta siitä onko laskutilillä rahat valmiina, en toistaiseksi aseta noita kuukausittaisia summia kunnon tavoitteeksi. Tavoite on pikemminkin se, että saan rahaa noille tileille edes vähän joka kuukausi.

Uutena tilinä mukaan tulee lemmikit. Eli karvakorville oma puskuri. Tätä kartutan nyt pikku hiljaa ihan vaan siirtämällä tänne mahdollisesta lemmikkien ruokiin budjetoidusta summasta käyttämättä jääneet rahat. Kuullostaapa hankalalta, siis käytännössä näin: jos tammikuussa lemmikkien tarpeisiin on budjetoitu vaikkapa 70e ja rahaa kuluukin vaikka 57,65e, siirtyy ylijäänyt 12,35e lemmikkien puskuriin.

Viimeisinpä vaan ei vähäisimpänä on tarkoitus aloittaa sijottaminen. Rahastoon kuukausittain ainakin se 15e + 20e ekstraa.

Aiemminkin jo suunnittelin sitä, että yksi tavoite on tienata ens vuonna tätä vuotta enemmän. Edelleenkin haaveilen siitä, että isännälle piisaisi hyvin rakennushommia, mutta tää on nyt ehkä aavistuksen varovainen toive eikä suora tavoite. Koska ihan kovin paljoa ei tähän voida itse vaikuttaa. Jos ihmiset ei ensi vuonna rakennuta omakotitaloja, niin ei isännälle piisaa palkkatöitä. Ilman palkkatöiden tuomaa lisätienestiä ei pystytä tuloja kasvattamaan, vaan tulee käymään ihan päin vastoin. Tukiperhepalkkiot ja maataloudesta saatavat tulot ei piisaa näidenkään jo listattujen tavotteitten toteuttamiseen.

Ehdin kuitenkin suunnitella, ennen kuin tajusin että korona voi hyvinkin vaikuttaa rakennusalaan viiveellä, että ois hyvä jos yksityisoton summa ois korkeintaan 500e/kk. Sillon ois edes jonkin sorttiset edellytykset saada firman tili joten kuten pysymään plussalla. Sikäli mikäli maidon hinta ei kovasti laske ensi vuonna.



Vuoden 2021 tavoitteet

- Tavaraa (sis. vaatteet) saa ostaa enintään 4 kertaa vuoden aikana

- Kodin tavaramäärä vähenee ainakin 60 tavaralla

- Velkojen lyhennys vanhemmille vähintään
 4 800e

- Pikkupuskuriin noin 1 400e (2 000e täyteen)

- Puskuriin vähintään 600e

- Laskutileille joka kuu edes jotain

- Lemmikkien puskurin keräämisen aloittaminen

- Rahastoihin vähintään 200e

- #365haaste jatkuu heinäkuun puoleen väliin (eli 1e/päivä säästöön)

- 52 viikon säästöhaaste, järjestyksessä 😅

( - Tienata enemmän kuin vuonna 2020 )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...