Säästötavoite instassa

30. syyskuuta 2021

Lokakuun budjetti

 

 

Jo tutuksi tulleella kaavalla on budjetoitu lokakuu. Toki melkein samanlaisena toistuva budjetti on vain hyvä asia, se tarkoittaa ettei ole (ainakaan vielä) tiedossa yllätyksiä, joihin palaisi rahaa. Tässä kuussa saavat kaikki käyttösäästöt osansa ja vielä täysimääräisinä! Pikku puskuriin menee tuttuun tapaan jokaisesta isännän tekemästä korttimaksusta 5e ja tilien tasailuista syntyvät hilut.

Ajattelin ottaa lokakuussa myös varaslähdön s-tilin käytössä ruoka ja taloustavaraostoihin, kuten suunnittelin ensi vuonna tekeväni. Siispä tästä budjetista 225e (ruoka+koti+hygienia) siirrän heti huomenna s-pankin käyttötilille. Jonkin verran kissan ruokaa ostetaan prismasta myös, mutta täytyy katsoa mahtaisiko ruokaan varten varattu raha piisata myös niihin tai sitten täytyy loppu kuusta siirtää kissan ruokiin uponneet eurot s-pankkiin ruokabudjettia paikkaamaan. Koirien ruoat isäntä käy yleensä yksinään ostamassa puuilosta, joten lemmikkien ruokarahoja en meinannut siirtää mun s-tilille. Toki olen miettinyt sitäkin vaihtoehtoa, että otettaisi mun s-tiliin isännälle kortti myös eli siitä tulisi yhteinen tili. Vaan kun se ajokortti ei enää käy henkilöllisyyttä todistamaan ja passit ovat menneet vanhoiksi vuosia sitten, niin olisi edessä henkilökorttien tai passien hommaaminen. Ihan kovin usein ei niille ole tarvetta, joten ei olla viitsitty niistä itseämme kipeiksi pulittaa. Katotaan asiaa sitten uudestaan, jos jossain vaiheessa mun kauppareissut syystä tai toisesta hankaloituu ja on kätevämpää että isäntä käy yksinään ruokaostoksilla.

23. syyskuuta 2021

Vuositavoitteita

Vuoden 2021 tavoitteiden toteutuminen


Tavaran ostopäiviä on pidetty nyt kolme eli vielä on yksi jäljellä. Suunnitelmallisuudella sen pitäisi onnistua ihan hyvin. Mitään ihan akuuttia ei tällä hetkellä tarvita.

Kodin tavaramäärän piti tänä vuonna vähentyä 60 tavaralla. Elokuun lopussa tilanne oli 48/60, joten uskallan luvata tämänkin tavoitteen täyttyvän.

Velkoja on tarkoitus maksaa vanhemmille takaisin yhteensä vähintään 4 800e. Ihan ei olla pysytty 400e kuukaudessa sivuun tahdissa, mutta puuttuva vaje saadaan kuitattua marraskuussa tulevilla veronpalautuksilla.

Pikkupuskuri on tarkoitus saada täyteen eli 2 000 euron suuruiseksi vuoden loppuun mennessä. Sekin hoituu veronpalautusten avustuksella. Varsinaiseen puskuriin suunnittelin saavani vähintään 600e. Tällä hetkellä tilanne on 198,88e/600e. Veronpalautuksilla katetaan puuttuvat sataset (ja vähän extraa).

Lemmikkeille on aloitettu oma puskuri, mutta rahaa sinne ei ole vielä juurikaan päätynyt. 🙈 Vaan alku se on se kuuskymppiäkin.

Sijoittamisen alottamiseen otin varaslähdön viime vuoden puolella ja sitä on jatkettu kuukausittain. Ensin 15e/kk ja asuntolainan koron pudotessa huhtikuussa päätin siirtää siitä tulevan säästön sijoituksiin. Sijotettava summa on nyt 30e/kk. Lisäksi päädyin ohjaamaan s-bonukset rahastoihin myös. Eli tavoite on täyttynyt ja yli 200e on tänä vuonna siirretty sijoituksiin.

#365haaste jatkui heinäkuun puoleen väliin eli vuoden ajan oon siirtänyt euron per päivä sivuun (tein tän tosin könttösummina kuukausittain). Näiden rahojen käyttökohdekin on selvillä, ostetaan uusi grilli ens vuonna.

52 viikon säästöhaaste on tarkoitus tehdä järjestyksessä, kerran kuussa oon siirtänyt viikkonumeroiden mukaisesti summat sivuun. Enää kolmen kuukauden siirrot jäljellä! Summat on kuukausibudjeteissa valmiina ja varovaisesti voinkin todeta tämän haasteen onnistuneen.  

Epäviralliseksi tavoitteeksi asetin myös toiveen että tienattaisiin tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Vielä en varmuudella uskalla sanoa miten tämän kanssa käy, ollaan kuitenkin vielä melkein kymppitonni viime vuoden tulojen ala puolella. Toki veronpalautukset on vielä tulematta, mutta silti. Ja joo, mä luokittelen veronpalautukset tuloihin siinä missä s-bonuksetkin.

Kaiken kaikkiaan ollaan ihan hyvällä mallilla, mutta ilman veronpalautuksia ei nää tavoitteet täyttyisi. Oon koittanu miettiä tavoitteita ens vuotta varten, mitään ahaa elämystä en oo saanut haasteiden osalta. Toisaalta ne perusjutut ei ehkä vielä tuu selkärangasta, joten kaipa ne tavoitteet voivat ihan vaan tylsästi tukea tän uuden ajattelumallin kehitystä.


Vuoden 2022 tavoitteet


Tavoitteena olisi saada talous toimimaan 2 500 eurolla kuukaudessa. Asuminen ja autotileille tarvitsee saada joka kuu rahaa budjetoidun mukaisesti, jotta laskujen maksut kyseisiltä tileiltä onnistuu, näin ollen vakuutuslaskut ynnä muut epäsäännölliset laskut eivät tule sekoittamaan perusbudjettia. Näin ollen kun 2 500 euroa pitäisi riittää perusjuttuihin niin kaikki sen ylitse menevät rahat joutaisivat ideaali tilanteessa suoraan puskuriin. Joulua ja kesä"lomaa" varten aion säästää tulevanakin vuonna etukäteen. Nostan summaa kympillä kuussa. Velkojen lyhennystä vanhemmille suunnittelen tekeväni viidellä tonnilla. Kuukausibudjetti on sen verran tiukka, että vain 300e kuussa on korvamerkitty velkojen maksu tilille eli 1 400 euroa pitää keksiä niiden lisäksi (joo, myönnettäköön että sorruin jo haaveilemaan kattavani tän erotuksen veronpalautuksilla)... Puskuriin on tarkoitus saada 2 500 euroa, toivon mukaan extratulojen avustuksella. Ei olla vielä keksitty mitä aiotaan tehdä hääpäivän kunniaksi, mutta jotain muuta kuin kotisohvalla makoilua kuitenkin. Haaveilen että noista vapaa-aikaan varatyista euroista jäisi jotain laitettavaa hääpäiväkassaan (tarkoitus on pistää rahaa hääpäivänviettoa varten sivuun jo tän vuoden joulukuussa, kun jaan 52 viikon säästöhaasteessa kertyneen potin).

Se kuukauden perusbudjetti ens vuodelle näyttäisi tältä:


Ja mahdolliset ylijäävät rahat kategorioittain täyttäisivät jemmatilejä näin:

Ruoka & taloustavarat => vaatesäästö
Autoilu => autotili
Lemmikit => lemmikkien puskuri
Vapaa-aika => hääpäiväsäästö

Tilien tasausta jatketaan samaan malliin, mutta tällä kertaa niillä ei kartuteta pikku puskuria vaan sitä toisessa pankissa olevaa "oikeaa" puskuria (siirrän könttäsummana säästölippaasta kuun lopussa, en muutamia senttejä kerrallaan). Ruoka ja taloustavarat kategoria sisältää myös hygienia jutut ja vaatteet. Suunnittelin, että ne ostetaan jatkossa s-pankin käyttötililtä (vähän maksutapaetua kenties saataisiin myös), jolloin mahdolliset ylijääneet rahat jäisivät sille tilille vaatehankintoja ynnämuita varten. S-pankin puolellakin on jatkossa tarve tasailla tilejä, joten ne sentit menevät sijoituksiin (säästäjä keräilytilin kautta).

Tämmösiä suunnitelmia täällä, jokos sä oot ens vuoden (talous)tavoitteita funtsinut?


8. syyskuuta 2021

Heinä- ja elokuun tavaraseurannat

 Heinäkuun tavaraseuranta on näköjään unohtanut tuoda julki. Siispä aloitetaan sillä.
 
 
Heinäkuussa meille kotiutui säkkituoli leikkimökkiä varten sekä muutamia uusia pelejä paikallisen roskalavaryhmän kautta. Heinäkuussa tiensä päähän tuli pari vaatetta ja muutama tussi sekä lehtikorin pinta vajosi hieman. Heinäkuussa meidän huushollin tavaramäärä vähäni neljällä, joten koko vuoden osalta tilanne oli heinäkuun päättyessä upea 53/60 eli seitsemän poistoa enää ja tavoite olisi saavutettu. Vaan sitten saapui elokuu ja se toi mukanaan yllätysten lisäksi myös suunnitellun tavaran ostopäivän.


Alkukuusta todettiin, että kahden vanhemman lainalapsen saappaat vuotivat ja pienin tarvitsee kurahousut (nuorimman kurikset olivat hukkuneet jonnekin heidän kotiinsa tai päikkyyn, joten äitinsä toi pelkän sadetakin). Siispä prismasta ostettiin kauppareissun yhteydessä parit uudet saappaat ja nuorimmalle kurahousut. Elokuun lopussa pidettiin vuoden kolmas suunniteltu tavaran ostopäivä, ostoslistalla oli boksereita, sukkia ja rintsikoita. Nuorimmankin saappaisiin ilmaantui reikä, hänelle löytyi sopivan kokoiset ehjät saappaat kirppikseltä. Aamut alkavat olla jo viileitä, joten lapset tarttivat hanskoja ja pipot (äiti toi tosiaan vaatetta elokuun alussa, jolloin oli vielä lämmintä eikä vielä tiedetty kuinka kauan lapset meillä ovat), koitetaan pärjätä vielä jokunen viikko ilman ulkohousuja laittamalla kurikset sisähousujen päälle ulos lähtiessä. Takit lapsilla onneksi on mukanaan. Vanhimpien kuriksista on lenksut rikki, joten ostettiin reikäkuminauhaa niiden korjaamiseksi, ettei sisähousujen lahkeet enää kastuisi. Lapsille ostamamme vaatteet jäävät meille vastaisuuden varalle, joka tarkoittaa tavoitteen saavuttamisen sijasta koko vuoden tilanne on nyt 48/60.

Elokuun yhteenveto

Vähän ollut sellainen olo, ettei tee mieli ynnäillä elokuun rahankäyttöä. Toki päätin jo heinäkuussa, että elokuun budjettia ei yritetä kovin orjallisesti noudattaa, mutta kyllä ne ylitykset silti ärsyttää. Kun kahden aikuisen talous muuttuu yhdessä yössä lapsiperheeksi, niin eihän sitä edes voi olettaa, että siihen osaa varautua. Vielä kun kyseessä on lainalapset, joiden täällä olo aika on tarkentunut vasta vähän aikaa sitten, niin ei niitä kaikkia tarpeita oo yksinkertasesti voinut tietää etukäteen. Esimerkiksi sitä en osannut ottaa huomioon, että ilmat viilenee eikä juuri nyt ole mahdollista saada lasten kotoa heille lisää vaatetta. Mutta joo, oon siis tehokkaasti vältellyt kannettavan eteen istahtamista ja excelin avaamista milloin milläkin verukkeella. No ei, oikeestikin on ollut tekemistä vaikka muille jakaa ja meillä piipahti flunssakin vieraana. Luulin jo itse välttäväni sairastumisen, mutta tottahan se vikana iski myös muhun, kun oli ensin käynyt läpi lainalapset ja isännän. 

Nyt on  aika kohdata luvut silmästä silmään, kun koululaiset ovat koulussa ja isäntäkin kotona. Nuorin lainalapsi lähti isännän mukaan traktorihommiin (mikähän ihme siinä traktorissa istumisessa jaksaa niin viehättää?), joten ei ole enää helposti perusteltavaa syytä lykätä koneen ääressä istumista. Budjetti paukkui yli useammassakin kategoriassa ja olisi mennyt kolmisen kymppiä miinukselle, ellei olisi käytetty isännän palkkaa etukäteen. Etukäteen tarkoittaa siis mun systeemissä sitä, että käytettiin palkkarahaa jo 30.8. kun se tilille tuli, eikä vasta syyskuussa, jolloin normaalisti otetaan käyttöön elokuussa tienatut rahat. Eli käytettiin tilillä olevaa 60 euron hätävararahaa, joka paikattiin 31.8. kun isännän tilille tuli palkka.
 

Elokuun käyttörahat koostuivat kesäkuulta siirtyneestä 2800 eurosta sekä kesäjemmasta otetusta 45 eurosta ja suoraan rahastoon menneistä s-bonuksista 10,42e. Muita tuloja elokuussa olivat perhehoito- ja tukiperhepalkkiot kulukorvauksineen yhteensä 5 392,32 euroa (nuoremmat lapset ovat tosiaan olleet meillä heinäkuun loppu puolelta saakka ja ovat vielä syyskuun loppupuolelle eli heidän täällä olostaan maksetaan perhehoitopalkkio sijaisperheelle kuuluvine kulukorvauksineen, nyt elokuun lopussa maksettu palkkio sisältää heinäkuun lopun ja elokuun palkkiot sekä heinä-, elo- ja syyskuun kulukorvaukset. Summassa on mukana myös yksi normaali tukiperheviikonloppu kulukorvauksineen, kun toiset tukilapset olivat täällä viikonlopun). Korostan vielä, että toiset lapset asuvat meillä tosiaan pari kuukautta, joten tämä on tulojen puolesta poikkeuksellinen kuukausi (tuntuu kuin veronpalautukset olisi tulleet etuajassa). Isännän elokuun palkat olivat 1 029,74 euroa. Välitilille syyskuuta varten siirtyi elokuussa tienattuja rahoja yhteensä 6 370 euroa.
 
Velkojen maksu tili sai pitkän kuivan kauden jälkeen täytettä ja ruhtinaalliset 50 euroa ekstraa paikkaamaan sinne kertynyttä 1 200 euron vajetta. Autotilille ei piisannut roposia ollenkaan. Asumisen tilille se mitä pitikin ja hilut päälle, jotta vakuutuslaskun maksun jälkeen tili jää tasasummaan. Ruokaan menneeseen rahaan oon tyytyväinen, näin sen pitäskin mennä joka kuukausi. Kotikategoriaan ei mennytkään niin paljoa rahaa, kuin aattelin. Toki vessapaperi on ostamatta, joten sitä täytyy syyskuussa ostaa. Kotikategoriaan jätin ilmaa muutenkin siltä varalta, että olisikin jotain muutakin vielä tarvittu.
 
Vaan hygienia ja vaatteet, siinäpä vasta reilusti ylittynyt kategoria. Aika koottujen selitysten. Aktiivisuusrannekkeeseen uusi hihna, kun edellinen katkesi. Sain sen takuun piikkiin viime vuonna vaihdettua, mutta ei se kuminen kestänyt taaskaan kuin vajaan vuoden. Siispä teippailin ranneketta uskollisesti parin viikon ajan joka päivä tai joka toinen päivä jesarilla (vähän tuurista kiinni, että miten sattui kestämään) ja tilasin kauppapäivänä metallisen rannekkeen tilalle. Pari viikkoa kitkuttelin tilauksen kanssa, koska päätin että niitä tavaran ostopäiviä on tälle vuodelle vain 4, joten maksu piti hoitaa samana päivänä kun käytiin muuten vaateostoksilla :D

Vaatteet ja hygienia pitää sisällään siis:
Aktiivisuusrannekkeen hihna postikuluineen 33,80e
Lapsen saappaat kirppikseltä 6,50e
Lapsille pipot ja hanskoja 34,70e
Isännälle boksereita 9,95e
Mulle sukkia 6,95e
Mulle rintsikat 19,95e
Rasvaa (lapsille) 5,95e 
*excelissä unohdin huomioida lapsille ostetut kurahousut ja 2 x saappaat käteisjemman rahoilla 48,85e. Eli vaate ja hygienia kategoria elokuulta oikeasti 166,65e 😵
  
Vapaa-aika katergoria sisältää pääosin herkkuja, mutta ne jakaantuvat kyllä useammalle kuulle. Fiksuruokatilaus 47,87e piti sisällään juttuja myös joulua ja joulukuuta varten. Jos olisin jättänyt fiksuruoan tilauksen tekemättä olisi herkuttelu silti ylittänyt budjetin. Ontuvana selityksenä voisi toki yrittää käyttää sitä, että herkuttelijoita oli yhteensä viisi.Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että aika usein se herkkukääre rapisi vasta siinä vaiheessa, kun muksut olivat jo nukkumassa... Vapaa-aika kategoriassa on myös 4,50 euron edestä leluja kirppikseltä. Täytyy nyt kyllä kiinnittää vähän taas huomiota siihen, ettei herkuttelu karkaa käsistä! Huomaa kyllä hyvin sen, että väsyneenä sokerihammasta kolottaa huomattavasti useammin. Vielä on sesonkia kuitenkin jonkin verran jäljellä, viljat on edelleen puimatta ja kolmas rehusato tekemättä, joten talvihorrokseen heittäytyminen ei ole ajankohtaista vielä ainakaan puoleentoista kuukauteen!

Muilta osin budjetti on ihan ok ja suunnitelmassa pysyttiin. Kyllä huomaa, että isännällä on vaihteeksi ollut lyhyempi työmatka, kun ei auton tankkiin oo tarvinnut dieseliä niin tiuhaan tunkea. Vaan kaikki hyvä loppuu aikanaan ja työmaat siirtynevät varmaan pian taas kauemmaksi.

 
 
Firman tilin saldo oli 1.8. -614,87 euroa, elokuun lopussa saldo olikin taas ärsyttävät -6 836,97e. Miinukselle pamahdettiin reilusti, koska se lannoite lasku tulikin verkkopankkiin kuukautta aiemmin kuin myyjä arvioi eli syyskuun sijasta lannotteet menivätkin maksuun jo elokuun lopussa.

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...