Säästötavoite instassa

31. joulukuuta 2022

Ruoan kotimaisuus joulukuu


Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74.

Vuoden 2021 ostot näyttivät tältä:


Kun taas vuoden 2022 osalta petrattavaa olisi ollut huomattavasti enemmän:

Kokonaisuutena tavoite kuitenkin onnistui. Eli tarkoitus oli nostaa koko vuoden kotimaisuusprosentti vähintään seitsemäänkymmeneen. Lopputulos näyttää tältä:




Joulukuun yhteenveto

 






15. joulukuuta 2022

Ruoan kotimaisuus marraskuu

 


Vähän jäi prosentti alle tavoitteen, mutta vuoden 2021 marraskuun 77% olisi ollut toivottavampi tulos.

Vuoden 2021 kategoriat näyttivät tältä:


Tän vuoden heikompi esitys on taasen tämän näköinen:


Makeiset osiossa ulkolaisia tuotteita ovat karkkikepit ja vaahtokarkit (pikkujoululahjojen koristeluun ja tonttujoulukalenteriin). Juomat osiossa ulkolaista kaakaojauhetta (tarjouksesta hamstratut juhla mokat valmistettu Suomessa toisin kuin normisti ostamamme rainbow kahvi). Kuivissa elintarvikkeissa ulkolaista alkuperää ovat linssit, täysjyväspagetti, pippuri, fariinisokeri, pienet suklaarakeet (pikkujoululahjojen koristeluun) sekä paria eri sorttia olevat keksit (nekin pikkujoululahjojen koristelua varten ostettu). Kaloissa ulkolaista jälleen se pakasteseiti, jonka lisäksi tällä kertaa myös silakkafileet. HeVi tuotteista tuontitavaraa oli pakastemaissi ja kukkakaali, paprika, aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska ja säilykepavut, kookosmaito ja satsumat.

11. joulukuuta 2022

Marraskuun yhteenveto


Tuloja normi elämistä varten oli himpun vähemmän kuin arvioin. Tulot koostuivat isännän viime kuun palkoista. S-bonukset menevät suoraan rahastoon ja jemmasarakkeessa näkyvä 90e oli kyselypalkkioista lunastettuja plantagenin lahjakortteja (jotka käytinkin jo ostaessani itselleni synttärilahjaksi viherkasveja).

Ruokakulut ylittyivät hieman, mutta lemmikeille varattua rahaa jäi yli. Ostamatta jäi kissan vessaan puupelletti, koska puuilossa myytiin sinä päivänä ei oota. Pellettiä täytyy hankkia lisää nyt joulukuun aikana. Vapaa-aika sarakkeessa herkkuja, mm. tarvikkeet synttärikakkuun.

Suurin syy budjetin ylittymiseen on autoilu. Isännällä piti olla hiljaisempaa raksahommien osalta marraskuun alussa, mutta hän suhasikin useampana päivänä vähän siellä ja täällä tekemässä parin tunnin hommia.

Kuukauden tuloista puuttumaan jäänyt raha napattiin meidän käyttötilien pohjakassoista. Molempien tilillä ollaan pyritty pitämään 100e yllättäviä tilanteita varten. Nyt tarvii tulevina kuukausina kartuttaa pohjakassat takaisin.

Jemmatilien rahaliikenne:


Asumisen tililtä maksettu ekomaksu on kymenlaakson jätteen keräämä maksu, jolla mm. ylläpidetään hyötyjätepisteitä. Vesilasku kattaa meidän talossa vuoden aikana kuluneen veden (50m³).


Prosenteissa ei ole huomioitu jemmatileiltä maksettuja laskuja. Jemmatilit elävät taustalla omaa elämäänsä eli säästösarake ei sisällä myöskään jemmatilien tasauksien myötä sijoituksiin/puskuriin menneitä hiluja.

Ruokalista vko 50

 


Vuoden vikat vapaapäivät ens viikolla eli pääsee syömään jonkun muun tekemää ruokaa! 🤩

5. joulukuuta 2022

Ruokalista vko 49

 


 .

Tällä viikolla testaan porkkanalaatikkoa mannasuurimoilla, josko se passaisi myös joulupöytään. Ollaan arjessa aika pitkälti korvattu riisi ohralla, joten mietin josko myös jouluruokien osalta voisi riisiä korvata jollakin muulla. Riisipuuro tosin saa ainakin toistaiseksi pysyä valikoimassa, vaikka ohrapuuro on hyvää sekin.

Hernetuuvinki kuulosti myös mielenkiintoiselta, käytännössä se on paistettua hernekeittoa. Palsternakasta tykkään myös paljon, joten palsternakka-perunalaatikolle on suuret odotukset.

Tämmöinen uuniruokaviikko tällä kertaa eli leivinuunin käytön treenaamista luvassa useampana päivänä.

22. marraskuuta 2022

Ruoan kotimaisuus lokakuu

 


Lokakuun kotimaisuudeksi muodostui vain 58%. Vuonna 2021 prosentti oli sentään 62.

Lokakuussa 2021 ostokset jakaantuivat näin:


Lokakuun 2022 hävettävän alhaisen prosentin kootut selitykset tulevat kategorioittain tässä:


Kuivissa elintarvikkeissa ulkolaista alkuperää on täysjyvä lasagnelevyt (en oo ainakaan tietoinen että ois ees olemassa kotimaista vaihtoehtoa). HeVi osastolla kärryyn päätyi bataattia, mango, satsumia, valkosipulia ja tomaattisäilykkeitä. Kalaosasto pitää sisällään yhen paketin pakasteseitiä ja juomista löytyy kahvia ja sitruunamehua.

21. marraskuuta 2022

Ruokalista vko 47

 


Viikonloppuna pääsee valmiiseen pöytään. Lauantain pikkujouluissa herkutellaan perlnteiden mukaisesti pippuripihvillä kermakastikkeessa riisin kera.

10. marraskuuta 2022

Lokakuun yhteenveto

 



Prosenteissa ei ole huomioitu jemmatileiltä maksettuja laskuja. Jemmatilit elävät taustalla omaa elämäänsä eli säästösarake ei sisällä myöskään jemmatilien tasauksien myötä sijoituksiin/puskuriin menneitä hiluja.

30. lokakuuta 2022

Marraskuun budjetti

 

Näillä näkymin isännällä on marraskuussa jonkin mittainen tauko palkkatöistä, joten dieseliä ei ehkä ihan niin paljoa tartte tankata kuin normi kuukautena.

Loppukuusta on kolme päivää vapaata ja mun synttärit, joihin liittyen budjetoin vapaa-aikaan pari kymppiä herkkuja varten. Muutoin ei vissiin mitään tavallisuudesta poikkeavaa 🤔

Lemmikeille vähän enemmän rahaa, sillä kisulle tarttee ostaa raksuja ja vessaan pellettejä. Lisäksi koiran ruokasäkki ja kisulle märkäruokaa. Roskalavaryhmästä saatuun akvaarioon tarvii vissiinkin ostaa akvaariosilikonia, jotta saadaan se käyttövalmiiksi.

Ruokalista vko 44

 




15. lokakuuta 2022

Ruoan kotimaisuus syyskuu

 


Syyskuun 2022 kotimaisuusprosentiksi tuli 84, ihan hyvä parannus vuoden 2021 prosenttiin joka oli 67.

Vuoden 2021 kategoriat näyttivät tältä:


Kun taas tänä vuonna lopputulos oli tämän näköinen:


Ulkolaisia tuotteita olivat tomaattimurska, valkosipuli, paprika, munakoiso, paseerattu tomaatti, pakasteseiti sekä kahvi.

4. lokakuuta 2022

Veronpalautukset 2022

Eilen kilahti tilille veronpalautukset. Ehdin aamun aikana aika monta kertaa vierailla verkkopankissa tarkastamassa mahtuvatko muhkeat palautukset varmasti tilille. Kymmenen aikoihin pullisteli yhteinen tili liitoksistaan sen verran, että rupesin välittömästi jakamaan rahat useammalle tilille paineen tasaamiseksi.

Alkuperäinen suunnitelma veronpalautuksien käyttämiseksi näytti tältä:


Tällä suunnitelmalla olisi sentään toteutunut kaksi vuositavoitetta eli vuonna 2022 velkojen maksu vanhemmille vähintään 5 000e sekä puskuri lihoaa vähintään 2 500e. Vaan nyt voidaan todeta, ettei yksikään tälle vuodelle asetettu tavoite toteutunut. Saavutus sinänsä toki sekin! 🙈

Veronpalautukset ja niiden kylkiäisenä saadut ruhtinaaliset korkotulot jakaantuivat näin:


Asumisen jemmatilille tulevia vesi- ja sähkölaskuja yms varten meni tonni. Alunperin auton jemmatilille ei ollut tarkoitus pistää veronpalautuksista rahaa lainkaan, mutta sinne ei ole moneen kuukauteen mennyt mitään ja kesä ajoneuvoveron eräpäivineen lähestyy vääjäämättä ja ennen sitä kerkiää tulla vakuutuslaskukin. Joulun rahat on nyt kasassa ja puskurikin sai sentään vähän täytettä. Suoraan lokakuussa käyttöön päätyi huntti ja välitilille isännän palkkoja tasaamaan meni 500 euroa.

Leijonan osa veronpalautuksista meni tänä vuonna varmistamaan sitä, että saan tehdä jatkossakin työtä josta tykkään. Firman tilin limitti oli jo miltei tapissa ja lokakuun lopussa tarttisi maksaa jälleen korkotukilainan lyhennys. Tuo 8 000e hupenee vauhdilla, sillä kuilu nopeasti nousseiden tuotantokustannusten ja  auttamattomasti kaukana perässä laahaavien tuottajahintojen välillä on jäätävän suuri.

Oon vähän leikitellyt ajatuksella, että pyrkisin tänä vuonna maataloudessa tappiolliseen tulokseen. Ostoslistaa kun katsoo niin ei pitäisi olla mikään ongelma mihin loppuvuoden tukirahat käyttää. Voi vaan olla ettei oma pää kestä tän suunnitelman toteuttamista. 😅

3. lokakuuta 2022

Syyskuun yhteenveto

 


Tulot koostuivat isännän elokuun palkoista, elokuulta ylijääneestä 25 eurosta sekä s-bonuksista.

Ruokaostokset olivat jälleen minimissä, kaappien ja pakastimen kätköistä kaivettiin evästä ja nautittiin myös oman puutarhan antimista. Ostin suoraan tarhaajalta 4,5 kilon ämpärillisen hunajaa joten varsinaiset ruokaostokset olivat syyskuussa kahdelta aikuiselta alle 100e. 😯

Osallistuin syyskuussa instagramissa #ostotkuvina haasteeseen, jossa nappasin kuvat kaikista tekemistämme ostoksista (isännän tankkauksia lukuunottamatta). 


1.9.  Prisma 44,34e
7.9.  Valmakauppa 8,75e
9.9.  Puuilosta koiran ruoka 31,20e
         loput prismasta 28,35e
13.9. Hunaja 75e
22.9. S-market 24,66e

Jemmatileille ei päätynyt syyskuussa rahaa ollenkaan, mutta niiltä maksettiin kyllä muutamia menoja:


Sijoituksiin meni normi 30e nordnettiin ja s-bonukset sekä s-pankin tilien tasailut + 5e/korttiosto. Puskuriin osuuspankissa olevien tilien tasailut ja isännän korttia vinguttaessa 5e/ostotapahtuma.


Tässä ei siis ole huomioitu jemmatileiltä maksettuja laskuja. Jemmatilit elävät taustalla omaa elämäänsä eli säästösarake ei sisällä myöskään jemmatilien tasauksien myötä sijoituksiin/puskuriin menneitä hiluja.

2. lokakuuta 2022

12. syyskuuta 2022

Ruoan kotimaisuus elokuu

 


Elokuun ostoista 85% oli kotimaisia tai ainakin Suomessa valmistettuja. Vuoden 2021 elokuussa kotimaisuusprosentti oli 66.

Vuoden 2021 kategoriat näyttivät tältä:


Tänä vuonna elokuun ostot jakautuivat näin:


Kuivissa elintarvikkeissa ulkolaista alkuperää edustavat kikherneet. Kaloista Merihyvät Silakkafileet ovat vissiinkin ruotsalaisia. Juustoista feta on ulkolaista (pitäis kyllä ryhdistäytyä ja tehä fetan korvikkeeksi ite salaattijuustoa lehmänmaidosta, vaikka eihän se samalta maistu!). HeVi kategoria sisältää yhden ulkolaisen munakoison (S-marketissa ei ollut kotimaisia), luonnollisesti ananas, kookosmaito ja sitruuna ovat muualta tänne ruodattuja. Juomissa on reissussa ostettu kivennäisvesi, jonka pantti on luokassa ei maatietoa.

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...