Säästötavoite instassa

29. marraskuuta 2020

48/53 tulot ja menot

24.11.
Automaattinen siirto säästölippaaseen viime viikon korttiostoista 8,00e




Yhteenveto viikko 48

Tulot 0,00e
Menot 0,00e
Säästöön 8,00e

27. marraskuuta 2020

Joulukuun budjetti

 


Jaoin tän kuvan instastoorissa ja sain ihmettelyä että oonko johtotason tehtävissä, kun on niin isot tulot. Tavallaanhan oon, kun toiminimiyrittäjänä työskentelen. Mun seittemän päiväseen työviikkoon mahtuu sekä johtamista että p*skaduunia ja kaikkea siltä väliltä! 😅 Ja kaiken huippuhan on se, että eipä tartte joulukuussakaan firman tililtä itelleen palkkaa haaveilla nostavansa.

Joulukuun tulot koostuu marraskuussa sivuun laitetuista rahoista eli veronpalautuksista jemmasin 2 200e, isännän palkasta marraskuun puolessa välissä otin sivuun 600e ja kuun vika päivä maksetaan tukiperhepalkkiota ja isännälle tulee kuun toinen palkka, jotka on yhteensä arviolta noin 1 700e.

Ruokaa varten budjetoin 400e, koska joulu ja tyhjät kaapit. Joulumässäilyn lisäksi ruokabudjetti sisältää aineita joululahjoihin. Tänäkin vuonna pistetään pystyyn sitruuna-lakritsi-valkosuklaa-fudgetehdas ja muitakin ite tehtyjä herkkuja päätyy paketteihin.

Meillä joulu näkyy yleensäkin lähinnä ruokabudjetissa, sillä tehdään lahjat lähes poikkeuksetta ite. Niitä valmistellaan pitkin vuotta, joten niihin kuluvaa rahaa on hankala arvioida. Etenkin kun erilaisia materiaaleja löytyy kotoa melkein mihin lähtöön tahansa.

25. marraskuuta 2020

Joulukuun ruokalista

Kikherne-papukeitto
Sitruunainen uunilohi 
Kasvispasta
Broileria + wokvihanneksia
Karjalanpaisti

Feta-pinaattipasta
Kukkakaalicurry
Nauravat nakit ja ranskalaiset
Tonnaripeltipiirakka

Kaalilaatikko
Marokkolainen lihapata + riisi
Kalapuikot + perunamuussi
Perunasoselaatikko härkiksestä

Järkisärkipasta
Maksalaatikko 
Jouluruokaa

Pizza
Meksikolainen linssikeitto
Nakit, perunasalaatti, patonki, aioli


Joulupöytä on meillä aika perinteinen: graavilohi, lämminsavulohi, pari erilaista silliä, rosolli, vihersalaatti (koska mä en tykkää rosollista), muutamaa erilaista maksapateeta, ruisleipä, saaristolaisleipä, joululimppu, kinkku, peruna-, porkkana-, lanttu-, bataatti- ja maksalaatikko. Jouluaattona ja joulupäivänä syödään koko kattaus, joulupäivänä lisänä vielä kalkkunaa. Tapaninpäivänä ei enää vedetä ihan kaikkia sortteja, vaan sillon yleensä syödään pääasiassa kaloja.

Leipomukset vaihtelee jonkin verran vuosittain, peruspiparit on ainoat varmat joita teen. Lisäksi pistaasikeksit ja serinakakkuset ovat viime vuosina vakiinnuttaneet asemaansa joulun kahvipöydässä.

Mitä teijän joulupöydästä löytyy?

22. marraskuuta 2020

47/53 tulot ja menot

16.11.
Pihakoristeen/kukkatelineen myynti +2,00e
Kolikko päätyi käteisjemmaan odottelemaan en ees tiiä vielä mitä 😁

17.11.
Automaattisesti säästölippaaseen viime viikon korttiostoista 6,00e


19.11.

Puhelinlaskut yhteensä 33,80e

Ekomaksu 29,76e 
olin budjetoinu tän vasta ens kuulle, kun viime vuonnakin eräänty joulukuussa, mutta tulikin jostain syystä jo nyt

Oman talon osuus sähkölaskuista 109,99e

Diesel 48,02e (1,219e/litra)

Puuilosta lemmikeille evästä ja kissanvessaan pellettejä 82,59e

Prismasta ruokaa 25,87e

Tilien tasaamisen myötä säästölippaaseen 9,01e

Vähän tuli enemmän tilaa varastoon ja tän myynnistä tienattu 2e päätyi lihottamaan säästölehmää.


Yhteenveto viikko 47
Tulot 2,00e
Menot 330,03e
Säästöön/jemmaan 17,01e

15. marraskuuta 2020

46/53 tulot ja menot

9.11.
Ylimäärästen kattopeltien myynnistä puskuriin +45,00e

10.11.
S-bonukset puskuriin +7,85e
Automaattinen siirto säästölippaaseen viime viikon korttiostosta 2,00e


11.11.
Diesel 52,00e
Mutterit talvirenkaisiin 19,95e
(keväällä renkaitten vaihdon yhteydessä yks mutteri hajosi, joten piti ostaa uudet)
Cittari 52,66e (sis. vessapaperi 9e)
Siirto puskuriin tasasumman saamiseksi 2,15e
Säästölippaaseen tilin tasauksen myötä 1,24e

13.11.
Isännän palkka +682,30e
Siirto välitilille joulukuuta varten 600,00e
Tilin tasauksen myötä säästölippaaseen  0,42e




Yhteenveto viikko 46
Tulot 735,15e
Menot 124,61e
Säästöön/jemmaan 670,66e


13. marraskuuta 2020

Vuoden 2021 tavoitteet

Vuoden ostolakko on lopuillaan ja tärkein rahaan liittyvä tavoite eli remppalainan pois maksaminen on toteutunut. Siispä ensi vuoden tavoitteet voisi jo asettaa. Toista älä osta mitään vuotta ei aiota pitää, ei ainakaan ihan näin isossa mittakaavassa. Sillä luojan kiitos meijän varastot ei sentään ihan kahta vuotta piisaa, hammastahna ainakin loppuisi ennen kesää. Tammikuun ostoslistalla on ainakin iv-koneen suodattimet, tiskikoneen luukun alatiiviste (mokoma rupesi vuotamaan) sekä sähköhammasharjan vaihtopäät. 

Mietin kuitenkin, että jonkin sorttinen ostokielto tai ostamisen rajottaminen vois olla myös ens vuonna tarpeen. Jospa yrittäisi rajata ostopäivät vaikkapa niin, että tavaraa saa hankkia vain neljänä päivänä vuodessa. 🤔 Näin ollen ostoksia ainakin tulisi harkittua tarkkaan, kun käytännössä vain joka kolmas kuukausi saisi ostaa tavaraa. Pesuaineet toki rajattaisi tällä kertaa sallittujen listalle, mutta niitä saa ostaa vain kun edellinen on loppumassa (siihen menee vielä tovi jos toinenkin useimpien pesuaineiden kohdalla).

Mielenkiinnosta aion kyllä laittaa meidän talouden tavaraliikenteen tarkempaan syyniin ensi vuonna. Ihan listata kuukausitasolla mitä meidän ovista tulee sisään ja mitä lähtee pois. Tää ei tosin koske elintarvikkeita, mutta roskiin heitetyt risat sukat lasketaan. Tavotteena tietysti että koko vuoden osalta saldo on negatiivinen eli tavaramäärä jatkaa vähentymistään. Tähän voisi ottaa jonkin ihan selkeän tavoitemäärän myös, joka kannustaisi penkomaan kaapit läpi uudelleen. Josko tavara per viikko ja vähän lisää sekä kerta kiellon päälle ja pyöristys tasasummaan... Eli ens vuonna lopputulos tavaraliikenteen osalta pitää olla vähintään -60.

Sivuun velkojen maksua varten on tarkoitus laittaa 400 euroa kuussa, joten loppu vuodesta 2021 vanhemmille maksetaan takaisin vähintään 4 800 euroa. Tän on tarkoitus jakaantua niin, että mun porukoille maksetaan 1 800e (150e/kk) ja appivanhemmille 3 000e (250e/kk). Toki enemmänkin voisi maksaa, mikäli saadaan veronpalautuksia myös ensi vuonna.

Pikkupuskuri eli säästölipas olisi tarkoitus saada täyteen. Tää ois se helposti saatavilla oleva 2 000 euron hätävararahasto. Sitä kuuluisaa pyykkikonetta varten (joka meidän tapauksessa voi hyvinkin olla se syy, miksi tähän hätävararahaan tullaan eka kerran kajoamaan). Tarkoittaisi noin 117 euroa kuukaudessa sivuun. Hirmu summa! Mutta koko vuos aikaa, joten ei tartte joka kuu saada yli hunttia sivuun.

Varsinaisen puskurin kartuttaminen jatkuu myös. Lopullinen tavoite on 10 000e, siihen on vielä matkaa. Oleellisinta on kuitenkin saada sivuun joka kuukausi edes jotain. Siirsin puskuriin jo kertyneet 1 500 euroa Sveaan säästötilille, jossa ne kasvavat edes hieman korkoa. Josko ottaisi tavotteeksi saaha lihotettua puskuria noin viidellä kympillä kuussa. Eli vuoden mittaan 600e puskuriin.

Laskutilin jaan kahtia: asumiseen ja autoon. Asumista varten pitäisi sivuun laittaa noin 400e kuussa ja autoa varten 200e. Nämä summat siis kattaisivat vakuutukset ynnä muut harvemmin tulevat laskut koko vuodeksi. Koska nää kaikki laskut tulee koko ajan huolimatta siitä onko laskutilillä rahat valmiina, en toistaiseksi aseta noita kuukausittaisia summia kunnon tavoitteeksi. Tavoite on pikemminkin se, että saan rahaa noille tileille edes vähän joka kuukausi.

Uutena tilinä mukaan tulee lemmikit. Eli karvakorville oma puskuri. Tätä kartutan nyt pikku hiljaa ihan vaan siirtämällä tänne mahdollisesta lemmikkien ruokiin budjetoidusta summasta käyttämättä jääneet rahat. Kuullostaapa hankalalta, siis käytännössä näin: jos tammikuussa lemmikkien tarpeisiin on budjetoitu vaikkapa 70e ja rahaa kuluukin vaikka 57,65e, siirtyy ylijäänyt 12,35e lemmikkien puskuriin.

Viimeisinpä vaan ei vähäisimpänä on tarkoitus aloittaa sijottaminen. Rahastoon kuukausittain ainakin se 15e + 20e ekstraa.

Aiemminkin jo suunnittelin sitä, että yksi tavoite on tienata ens vuonna tätä vuotta enemmän. Edelleenkin haaveilen siitä, että isännälle piisaisi hyvin rakennushommia, mutta tää on nyt ehkä aavistuksen varovainen toive eikä suora tavoite. Koska ihan kovin paljoa ei tähän voida itse vaikuttaa. Jos ihmiset ei ensi vuonna rakennuta omakotitaloja, niin ei isännälle piisaa palkkatöitä. Ilman palkkatöiden tuomaa lisätienestiä ei pystytä tuloja kasvattamaan, vaan tulee käymään ihan päin vastoin. Tukiperhepalkkiot ja maataloudesta saatavat tulot ei piisaa näidenkään jo listattujen tavotteitten toteuttamiseen.

Ehdin kuitenkin suunnitella, ennen kuin tajusin että korona voi hyvinkin vaikuttaa rakennusalaan viiveellä, että ois hyvä jos yksityisoton summa ois korkeintaan 500e/kk. Sillon ois edes jonkin sorttiset edellytykset saada firman tili joten kuten pysymään plussalla. Sikäli mikäli maidon hinta ei kovasti laske ensi vuonna.



Vuoden 2021 tavoitteet

- Tavaraa (sis. vaatteet) saa ostaa enintään 4 kertaa vuoden aikana

- Kodin tavaramäärä vähenee ainakin 60 tavaralla

- Velkojen lyhennys vanhemmille vähintään
 4 800e

- Pikkupuskuriin noin 1 400e (2 000e täyteen)

- Puskuriin vähintään 600e

- Laskutileille joka kuu edes jotain

- Lemmikkien puskurin keräämisen aloittaminen

- Rahastoihin vähintään 200e

- #365haaste jatkuu heinäkuun puoleen väliin (eli 1e/päivä säästöön)

- 52 viikon säästöhaaste, järjestyksessä 😅

( - Tienata enemmän kuin vuonna 2020 )

8. marraskuuta 2020

45/53 tulot ja menot

2.11.
Marraskuun rahat käyttöön 2 570e
(tää summa sisältää siis ne lokakuussa tienatut rahat, jotka on siirretty jemmaan marraskuuta varten)

Talolainan lyhennys 816,68e 
(lyhennys 639,38e , korot 177,30e , kulut op bonuksilla)

Remppalainan lyhennys 150,00e
(lyhennys 145,42e , korot 4,58e , kulut op bonuksilla)

Siirto 365säästöön 30,00e
Siirto velkojen maksu tilille 105,53e
Tilin tasauksen myötä säästölippaaseen 2,79e


3.11.
Automaattinen siirto säästölippaaseen viime viikon korttiostosta 2,00e


4.11.
Veronpalautukset yhteensä + 6 862,27e

Velan lyhennys appivanhemmille 1061,80e
Velan lyhennys omille vanhemmille 818,50e
Luoton takaisinmaksu turva 31,72e
Siirto joulukuuta varten 2 200,00e
Auton huoltoa varten jemmaan 1 700,00e
Laskutilille 1070,00e
Puskuriin 800,00e

Prisma 124,15e (lemmikkien osuus 7,23e)
Maitotuotteita meijerin myymälästä 11,96e

Tilien tasauksen myötä säästölippaaseen 3,98e


5.11.
Ylimääräisten lattialaattojen myynti +30,00e
Käteisjemmaan oottelemaan säästölippaaseen siirtoa


Yhteenveto viikko 45

Tulot 6 892,27e
Menot 3 014,81e
Säästöön/jemmaan 5 944,30e






3. marraskuuta 2020

Hei hei remppalaina!

Eilen tyhjensin velkojen maksutilin ja kuittasin remppalainan pois. Eli yksi tälle vuodelle asettamani tavoite on täytetty! 😊




Tältä näytti eilen aamulla remppalainan tilanne. Säästöä syntyi ruhtinaaliset 81,95e kun maksoin lainan pois. Lainan maksusuunnitelman mukaan viimeinen erä olisi ollut maksettavana 2.5.2022.

Tämä 10 000 euron "remppalaina" nostettiin 25.8.2016 talon viimeistelyä varten. Kun ei se talon ja pihasaunan rakentamista varten otettu 200 000 euron laina sitten piisannutkaan ihan kaikkeen. Tai ehkä se olisi riittänyt, jos olisi tehnyt tarkemman budjetin ja ennen kaikkea seurannut sen toteutumista paremmin. Vaan mennyttä on turha vatvoa, nyt vielä vähemmän kun tämä ärsytystä aiheuttava laina on historiaa.

Remppalainaa kun ei tartte enää maksella, niin siihen mennyt 150e/kk olisi tarkoitus laittaa jatkossa velkojen maksutilille sivuun ja käyttää siihen, että saadaan maksettua vanhemmilta lainattuja rahoja takaisin. Nimittäin seuraavaksi eniten ärsytystä aiheuttaa olla omille vanhemmille ja appivanhemmille velkaa.

Ensi vuodelle olen yhdeksi tavoitteeksi ajatellut, että vanhemmille takaisin maksua varten laitettaisiin sivuun 400e/kk. Loppu vuonna lyhennettäisiin velkaa mun vanhemmille vähintään 1 800e (150e/kk) ja appivanhemmille vähintään 3 000e (250e/kk). Ja sitten ehkä vähän ekstraa vielä mahdollisista veronpalautuksista.



2. marraskuuta 2020

Lokakuun yhteenveto

 

Lokakuusta selvittiin, vaikka ruokabudjetti olikin tosi mini! En jaksa muokata exceliä ja käydä ottamassa uutta kuvakaappausta, joten mennään nyt tällä mikä näkymä on mulla. Eli tässä näkyy tuloissa myös 30.10. maksettu tukiperhepalkkio ja isännän palkka yhteensä 2 257,53e. Siirto marraskuulle sisältää myös kuun puolessa välissä isännän palkasta sivuun laitetun 320 euroa ja 10 euron lahjakortin jonka sain hyvityksenä nuudeleista puuttuneiden maustepussien vuoksi.

Lokakuun varsinaiset tulot olivat siis syyskuulta siirtynyt 1 537,20 euroa, s-bonukset 11,59 euroa sekä isännän puolen kuun palkasta käyttöön otetut 326,15 euroa ja 30.10. säästölippaaseen tilien tasauksen myöt siirretyt 7,73 euroa = 1 882,47e

Menot olivat yhtä paljon kuin tulotkin eli nollabudjetti toteutui. Lainojen lyhennykset ja korot veivät 51,4% tuloista, laskuihin meni 20,9% ja muuttuviin kuluihin 16,6% tuloista. Jemmaan laskutilille siirtyi käytännössä tankkausbudjetin alittumisen johdosta 130 euroa eli 6,9% tuloista. Loput 4,2% meni 365säästöön, puskuriin ja säästölippaaseen.


Lokakuun yhteenveto

sulussa olevat lukemat kertovat kuinka paljon vähennystä tai kasvua kussakin kategoriassa on edelliseen kuukauteen verrattuna.

tulot yhteensä 1 882,47e (-506,94e )

lainojen lyhennykset ja laskut
yhteensä 1 360,07e (-128,12e)

muuttuvat kustannukset (ruoka+tankki+lemmikit+muut)
312,56e (-277,55e)
 
turhuudet
0,00e (+/-0)

jemmaan siirrot (velkojen maksu, laskutili)
yhteensä 130,00e (-155,00e)

säästöön  79,84e (-21,27e)

1. marraskuuta 2020

44/53 tulot ja menot

Ke 28.10.

Diesel 54,01e (1,239e/litra)

Tilin tasauksen myötä säästölippaaseen 2,99e

Ylijääneitten rahojen siirto laskutilille 130,00e


Pe 30.10.

Tukiperhepalkkio & isännän palkka +2 257,53e

Siirto marraskuulle 2 250e 

Säästölippaaseen tilien tasauksen myötä 7,53e

Yhteenveto viikko 44

Tulot 2 257,53e
Menot 54,01e
Säästöön/jemmaan 2 390,52e 

Ruoan kotimaisuus joulukuu

Joulukuun 2022 prosentti kalpenee vuoden takaiseen verrattuna hieman, sillä joulukuun 2021 kotimaisuusprosentti oli 74. Vuoden 2021 ostot nä...