31. joulukuuta 2021

Joulukuun yhteenveto

 

 


Joulukuun tulot olivat marraskuulta siirtyneet 2 268,14e (se koostui marraskuussa tilille kilahteneista isännän palkoista, tällä erää viimeisestä tukiperhepalkkiosta sekä veronpalautuksista käyttöön jätetyistä euroista). Lisäksi tuloina ovat s-bonukset 24,93e, loput joulurahat 205e, isännän lomarahasta käyttöön napattu 100e sekä joulupukin tuomat lahjakortit, jotka olivat yhteensä 330 euroa.

Muutoinhan nuo menot ovat kutakuinkin arvioiden mukaiset, paitsi autoilun osalta. Isäntä kävikin sen verran ahkerasti töissä, että tankata tarvitsi enemmän kuin ajattelin (ei tiedetty vielä budjettia laatiessani esim. meneekö isäntä välipäivinä töihin). Korttia on vingutettu näin joulun alla myös suhteellisen ahkerasti ja nyt kun nostin myös s-pankin säästösumman 5e/korttiosto, niin sijoitukset ovat kivasti huomaamatta lihonneet vähän extraa. Säästöhaasteen viimeinenkin summa on onnistuneesti siirretty sivuun ja on pysynyt erikseen laitettuna, joten sekin vuoden 2021 tavoitteista täyttyi! Käteenjäävä osuus selittyy sillä, että maksoin vuoden viimeiset ruokaostokset pukin tuomalla lahjakortilla, josta jäi käyttämättä 12,81e. Loput 15 euroa saivat jäädä isännän tilin pohjasaldoksi, joka on tämän myötä nyt 85 euroa (tarkoitus hilata sataseen, kuten munkin tilin pohjasumma joka on nyt 50e).

Jemmatilileillä oli tapahtumia myös jonkin verran:

Käytettiin auto tosiaan katsastuksessa ja poistuttiin sieltä vikalistan kanssa. Takajarrulevyjen lisäksi mätänetissä pistettiin tilaukseen myös iskari sekä koiranluu. Autotili köyhtyy vielä tammikuussa jonkin verran, kunhan käydään osat hakemassa ja niiden vaihdon jälkeen näyttämässä autoa katsastuskonttorilla vielä uudelleen. Kuitenkin ihan kiva, että hylkyyn johti tommoset suhteellisen vähällä vaivalla vaihdettavat osat, eikä mikään semmoinen vika jonka kanssa joutuisi ähertämään ja funtsimaan enemmän tai pahimmassa tapauksessa viemään auto ihan ammattilaisten hoitoon.

52 viikon säästöhaasteessa kertyneet 1 378 euroa päädyin jakamaan näin:

Elokuussa tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä kun mentiin naimisiin, joten suunnitelmissa olisi suunnata kylpylään pariksi yöksi, jos vain kulkutaudin tilanne suo. Tätä varten täytyy vielä kerryttää vähän lisää rahaa, mutta ajattelin nipistää sitä vapaa-aikaan budjetoidusta 50 eurosta alkuvuoden ajan. Harrastus- ja vapaa-ajan jemman perustin sitä varten, että ajattelin josko ruvettaisi harrastamaan uimista. Toki juuri nyt tässä koronatilanteessa en aio uimahalliin mennä, mutta ehkä tilanne vielä joskus normalisoituu sen verran ettei jatkuvasti tarvitse vältellä muita ihmisiä. Ja joo, toi koko viis hunttia menis siihen, että ostettas mulle ja isännälle uimaliput vuodeksi (kerta viikossa, paitsi kesällä ilmaseksi luonnonvesiin).



Firman tili jäi kuin jäikin vuoden vaihteessa plussalle!
1.12. saldo oli -5 900,16e ja 31.12. +180,29 euroa.
Vuoden 2021 alussa saldo oli -6 961,30e ja koko vuosi keikuttiin enemmän tai vähemmän miinuksella. Nyt vaan pidetään peukkuja, että ens vuonna ei kovin montaa miinukselle menevää kuukautta tule!


Marras- & joulukuun tavaraseuranta

 

Marraskuun lopussa pidettiin suunnitellusti tavaranostopäivä. Alkukuusta tuli ylimääräinen tavaraosto, sillä kauppakassit unohtuivat kotiin. Kaupassa en tajunnut koko asiaa, ihan automaattisesti vaan pistin kassin hihnalle ja näin ollen vasta pari päivää myöhemmin tajusin, että tämä hutiostos johti siihen, että asettamani haaste vain neljästä tavaranostopäivästä vesittyi. Tavaraa ostettiin vuoden aikana viitenä päivänä. Jos olisin tämän siellä kaupassa älynnyt, niin oltaisiin ostettu muutkin ostoslistalla olleet tavarat silloin (toki olisin jäänyt ilman synttärilahjaksi ostamaani muumimukia, mutta se olikin heräteostos muutenkin). Tässä kävi nyt vähän sama juttu kuin viime vuoden ostolakon kanssa, sekään ei toteutunut ihan, sillä koiran korvanputsaamista varten piti ostaaa vanupuikkoja. Olen kuitenkin molemmista ostorajoitusvuosistani ylpeä, vaikkei suoritukset täysin nappiin menneetkään. Ensi vuodelle en aseta ostorajoitteita, joka aiheuttaa hieman jännitystä kuinka mahtaa käydä. Toivon kovasti ettei ostelu pääse lähtemään lapasesta ja sitä hillitäkseni aion jatkaa tavaraseurantaa. Joulukuusta sanotaan, että se on yleensä se kaikista tavararikkain kuukausi, ainakin mitä tulee sisään tuleviin tavaroihin. Näin myös meillä, vaikkei tammi- ja elokuun luvutkaan kovin kauaksi joulukuusta jääneet.

Joulukuun sisään tulleet tavarat olivat luonnollisesti joululahjoja. Vähän kyllä kirosin, kun isäntä sai pomoltaan termarin, sillä olin semmoista hänelle joululahjaksi toivonut. Nyt termareita on sitten kaksi, joista toinen käytössä ja toinen kaapissa odottamassa toisen hajoamista. Kastellin työntekijöilleen antama reppukin on periaatteessa meille ihan turha, tosin isäntä otti sen nyt työeväiden kuljetukseen kulahtaneen ja osittain risan kangaskassin tilalle. Vaatehuoneessa olisi kuitenkin ollut reppu jo valmiiksi, joka olisi siihen tehtävään sopinut.

Joulukuussa tehdyt poistot liittyivät nekin suureksi osin jouluun. Kuten listasta voi päätellä teen joululahjat itse. Osa näistä tuotteista on valmistunut jo aiemmin eli vaatehuoneen kätköistä kaivelin paketteihin täytettä. Lahjottaville lapsille valkkasin niin ikään kampetta jo olemassa olevista leluista ja peleistä, jotka on meille kulkeutuneet pääosin paikallisen roskalavaryhmän kautta ja osa ostettu kirppikseltä. Onneksi joulukuukin päättyi tilanteeseen, jossa meiltä lähti enemmän tavaraa pois kuin tuli sisälle.

Sitten se koko vuoden tilanne. Tavoitehan oli saada tavaravirran lopputulemaksi -60 tavaraa. Ilokseni voin todeta tuplanneeni tavoitteen! Kun lasketaan yhteen sisään tulleet ja pois lähteneet tavarat on poistettuja 120 enemmän. Sisään tulleita tavaroita on yhteensä 111 kpl ja rahaa niihin on mennyt yhteensä 610,26 euroa. Poistettuja tavaroita tälle vuodelle kertyi 231 kpl, tänä vuonna en myynyt yhtään tavaraa, kaikki lähtivät kiertoon ilmaiseksi tai päätyivät roskiin. Ensi vuodelle olen vähän mielessäni jo kaavaillut poistettavia tavaroita. Poistolistalla ovat muun muassa viinilasit, joita ei ole käytetty juuri ollenkaan. Silloin harvoin jos meillä juodaan viiniä, niin kyllä siihen passaa varmasti ihan hyvin tavallinenkin lasi. Skumppaakaan ei tule liiemmin kilisteltyä, tosin koronan vuoksihan ei nyt mitään juhlia muutenkaan uskaltaisi pitää. Niiden suhteen olen vielä vähän kahden vaiheilla pistänkö myyntiin vaiko en, mutta ainakin valkkari- ja punkkulasit joutaa lähtemään. Glögilasien kohtaloa pähkäilen myös, kahelleen jos juodan glögiä niin otetaan muumimukit, joten kaipa se mahdollisille vieraille maistuisi se glögi tsaikkalasin sijasta muumimukista myös. Numereelisia tavoitteita en meinaa tulevalle vuodelle tavarapaljouden karsimiselle asettaa. Paitsi sen, että poistoja pitää tulla enemmän kuin tavaraa kulkeutuu sisään.

28. joulukuuta 2021

Joulu 2021

 

Joulun hintalappu

Ruoka 90,90e
Isäntä tahtoo 10 kilon kinkun, joten sika haukkasi ruokakuluista suurimman osan (toki sitä syödään vielä joulun jälkeenkin, mutta ilman joulua ei ostettaisi koko kinkkua, joten siksi on kokonaisuudessaan joulun kulu). Graavilohta ei tänä vuonna saatu laisinkaan, kun sen kohdalla kaupassa oli pelkkää tyhjää. Mun lähisuku kerääntyy meille aina joulupäivänä syömään ja tuovat tullessaan tarjottavaa myös, osa jämistä jää meille sen myötä. Meijän osuus joulupöytään on kinkun lisäksi salaatit, perunat, leivät ja laatikot sekä kahvipöytä. Muut tuovat pateet, kalat, kalkkunan ja jälkkärin. Tänä vuonna meille jäi joulupöydästä syötäväksi lohta (graavattua ja savustettua), puolikas kalkkuna (osa päätyi pakkaseen ja sieltä kuluu isännän eväspiirakoihin), pateita jäi myös meille ja jälkkärinä ollut hedelmäsalaattia. Leipiä varten ostettuja jauhoja ja muita normaaleja ruokakamppeita en tähän joulun ruokamenoihin listannut, sillä ne olisi ostettu joka tapauksessa. Maidolle ja munille en niin ikään laskenut hintaa, niitä kun meillä otetaan käyttöön ihan vain laaduntarkkailusyistä.


Herkut 6,94e
Isännälle jouluolut ja joulukarkeiksi pelkkä lakupussi. Tarkoitus oli ostaa muutakin, mutta käydessämme Prismassa 22.12. illalla oli karkkihyllytkin kala- ja tillihyllyn lisäksi tyhjinä (ihmettelen kyllä suuresti sitä, että otin hyllystä toiseksi viimeisen kaurahiutalepaketin, mitenköhän niidenkin menekki näin joulun alla on ollut niin suurta?). Ollaan toki mussutettu suklaata ja muita herkkuja ihan tarpeeksi koko joulukuu, mutta ne herkut on menneet vapaa-ajan budjetista, tähän laskin mukaan vain vartavasten jouluksi 24.-26.12. tarkoitetut herkut.

Kukat 12,07e
Hyasintin ostin jo alkukuusta ja vikalla kauppareissulla mukaan tarttuivat ruusu- ja tulppaanikimppu jotka päätyivät kuusenhavujen kanssa koristamaan joulupöytää. Nämä kukat raaskin ostaa ihan vain sen vuoksi, että olin onnistunut säästämään joulua varten etukäteen. Mikäli korvamerkittyä joulurahaa ei olisi ollut, en varmaankaan olisi raaskinut kukkia ostaa. Vaan kyllä niistä sen verran iloa on, että ihan kannattava ostos

Lahjat 205,80e
Teen lahjat pääsääntöisesti itse, joten tarkkaa summaa on hankala laskea. Osa materiaaleista saattaa olla useammankin vuoden takaa, joten hintoja on hankala arvioida. Enkä edes muista mitkä kaikki tarvikkeista on saatuja ja mitkä itse ostettuja. Askartelu- ja käsityömateriaaleja en ostanut tänä vuonna lahjoja varten (enkä viime vuonna ollenkaan), kaikki syntyivät jo olemassa olevia tarvikkeita hyödyntäen. Leivontatarvikkeisiin ja itse tehtyihin karkkeihin sekä karkkikuusten materiaaleihin meni rahaa tänä vuonna noin 86,10 euroa ja tämä summa mahdollisti joulumuistamiset 15 ihmiselle. Isännälle ostamani lahja maksoi 69,70 euroa ja hänen minulle ostama lahja 50 euroa.

Jouluun oli varattu rahaa yhteensä 400 euroa, joista siis kului kaikkiaan jouluun 315,71 euroa. Ylijääneet rahat hupenivat käytännössä auton tankkiin.

1. joulukuuta 2021

Marraskuun yhteenveto

 


Marraskuun tulot koostuivat lokakuussa tilille kilahtaneista isännän palkoista ja perhehoitopalkkiosta, jotka olivat yhteensä 1 756,57 euroa. Lisäksi veronpalautuksista käyttöön otettiin 760 euroa, s-bonukset viime kuun ostoista olivat 16,34 euroa ja joulua varten kerätyistä rahoista päätyi käyttöön yhteensä 195 euroa.

Ruokakauppaan upposia rahaa vähän enemmän, mitä olin budjetoinut, mutta tuo ylimennyt osuus selittyy melkeinpä pelkästään sillä, että meillä on nyt pakastimessa kaksi isoa lohifilettä, jotka ostin s-marketin ilta-alesta. Rasva ei ollut vielä loppu, mutta päätin ostaa jo uuden purkin, kun pidettiin tavaran ostopäivä. Tässä vaiheessa vuotta saakin ihoa rasvata ihan kiitettävästi, joten ei siinäkään mielessä pöllömpi juttu, että rasvapurkit löytyvät sekä ylä- että alakerrasta. Käytiin black friday tarjouksesta ostamassa kanalalle imuri firman piikkiin, joten samalla kun puuilossa oltiin, ostettiin koirille ruokasäkki sekä kissalle pellettiä vessaan. Nämä olisi olleet ostoslistalla joka tapauksessa heti joulukuun alkupuolella. Tavaran ostopäiväksi valikoitui BF, vapaa-aika & joulu kategoria sisältää isännälle joululahjan (67,90e), annoin isännälle 50e käteistä, jotta voi ostaa mulle lahjan, ostin Felix-kisulle joululahjaksi lelun (12,90e), konvehteja lapattiin kärryyn 8 pakettia karkkikuusia varten (29,20e), glögiä ostettiin myös ja muitakin herkkuja. Niin ja ittelleni ostin synttärilahjaksi (17,27e) piparisuklaalevyn, tarjouksessa olleen muumimukin ja kaksi viherkasvia.

Sijoituksiin meni nordnettiin 30e, kuten joka kuukausi. S-bonuksien lisäksi rahastoihin meni alkukuusta 2e/ S-kortilla tehty maksu, mutta nostin euromäärän vitoseen ihan loppukuusta. Myös s-tilin tasaamisesta syntyvät hilut menevät keräilytilin kautta sijoituksiin. Pikku puskuri tuli täyteen, joten jatkossa op:n tilien tasaamiset sekä isännän korttimaksut kerryttävät varsinaista puskuria (kirjaan jatkossa hilut suoraan puskuri sarakkeeseen, vaikka todellisuudessa tulenkin kerryttämään ne ensin pikku puskuriin, josta siirrän sitten puskuriin kivoja tasasummia).

 
Veronpalautukset päädyin käsittelemään tänä vuonna ihan omana laatikkonaan. Nekään eivät tilillä kauaa vanhenneet, kun jo jakautuivat sinne tänne ja tuonne:


Firman tilin saldo 1.11. -6 297,24e, marraskuun lopussa tilanne -5 900,16e (joulukuulle laskuja kertynyt maksettavaksi jo miltei 7 000 euron edestä).

29. marraskuuta 2021

Joulukuun budjetti

 

 

Joulukuussa aloitan säästämään kesää varten, tänä vuonna säästin alkuvuodesta ensin 35e/kk kesään ja loppu vuoden ajan 40e/kk jouluun. Nostin summaa ja nyt on tarkoitus sekä kesää että joulua varten jemmata 50e/kk eli kesärahaa kertyy 300e ekan puolen vuoden aikana ja loppu vuoden aikana kerätään jouluun. Velkojen maksu jemmaan ei piisannut rahaa laitettavaksi. Itse asiassa tästä arvioidusta 2 500 eurosta puuttuu tällä hetkellä vielä melkein 30 euroa, eli marraskuulta siirtyvät rahat eivät ole kuin 2 268,14e + loput joulujemmassa olevat rahat 205 euroa. Mutta ehkäpä se 30 euroa jostain raavitaan kasaan tai toki vielä parempi loppu tulos olisi se, että saataisiin kiristettyä menoja niin, ettei koko summaa edes tarvittaisi...

Joulu näkyy budjetissa lähinnä ruokakategoriassa, sillä ostettiin jo tarvittavat tavarat joululahjoihin marraskuun puolella. Tässä näkyvien juttujen lisäksi asumisen tililtä menee maksuun vesilasku 444,96e, vakuutuslasku 245,73e ja nuohous. Autotililtä mahdollisesti katsastus (tammikuun alkupuolella viimeistään katsastettava, joten saattaa olla että käytetään katsastuksessa jo joulukuun aikana).

10. marraskuuta 2021

Lokakuun tavaraseuranta

 
 
Vuoden mittaan enemmän ja vähemmän muovikauhoja on hajonnut ja nyt viimein sain edes yhden puisen hajonneiden tilalle. Sille ei tullut hintaakaan ollenkaan, kun ollaan jemmattu jo jokunen vuosi sitten kaadetuista omppupuista materiaalia puuesineiden tekoa varten.
 
Lokakuussa juhlittiin kummitytön 6v synttäreitä ja lahjaksi hänelle kaivelin omista askartelukamppeista olemattomalle käytölle jääneet kuviolävistäjät ja valikoin nipun erilaisia papereita. Jonkin verran olin jemmannut vanhoja tyynyjä koristetyynykäyttöä varten vaatehuoneeseen, mutta totesin, että en oo kuitenkaan yhtään koristetyynyihminen, joten turha niitä on siellä säilytellä varmuuden vuoksi. Laitoin jo tammikuussa roskalavaryhmään joulukoristeita, nyt kun nostin ilmoitusta niin heti meni "kaupaksi", vaikkei joulun jälkeen kelleen kelvanneetkaan. Tyynyliina, bokserit ja sukat tulivat tiensä päähän, joten loppujätettäkin syntyi.

Lokakuun 28 poistoa nostavat koko vuoden lukeman komeaan 104/60. Nyt ehkä jo uskaltaa todeta, että tavoite saavutettu?

31. lokakuuta 2021

Lokakuun yhteenveto

 
Lokakuun tulot koostuivat syyskuussa tilille kilahtaneista perhehoitopalkkiosta ja isännän palkoista, jotka olivat yhteensä 3 072,13 euroa. S-bonuksia tuli viime kuun ostojen myötä 11,90 euroa ja muita tuloja lokakuussa saatiin marjojen myynnistä ja muuten vaan sukulaisilta yhteensä 157,79 euroa.

Koska tuloja oli odotettua enemmän sain jemmatileille laitettua ekstraa. Velkojen maksu tilin vajetta paikkasin ylimääräisellä viiskymppisellä (veronpalautuksista sitten ne loput kesällä väliin jääneet rahat), asumisen tilille meni enemmän myös, mutta sinne päädyin laittamaan rahaa kahdesti kuun aikana. Ensin 39,01e ekstraa, jotta tili jää tasasummaan vakuutusmaksun jälkeen ja myöhemmin vielä 2,24e, jotta ekomaksun jäljiltä jäädään myös tasasummaan. Tuo ekomaksu erääntyi viime vuonna vasta marraskuussa, joten odottelin sen tulevan tänäkin vuonna vasta myöhemmin, mutta ilmestyikin verkkopankkiin jo lokakuun alkupuolella. Joulujemmaan laitoin 125 euroa, niin ei tartte veronpalautuksista varata ihan niin paljoa rahaa sivuun joulua varten. Pankin palvelumaksu oli jälleen unohtunut budjetista, vaikka tuleehan niistäkin tieto verkkopankin viesteihin, mutta en koskaan muista käydä katsomassa niitä.. Leivinpaperia ja hammastahnaa en ostanutkaan vielä (koska molempia on jäljellä ja kovasti yritän olla haalimatta kaappeja täyteen varakappaleita), joten koti ja hygienia ostoja ei ollutkaan vielä tässä kuussa. Vapaa-aikaan ei kulunut hirmuisia summia, ostettiin tarpeet herkkuaamupalaan ja yksi pullo maustettua kivennäisvettä. En uskaltautunut kuitenkaan vielä kahvilaan, kun korona luvut taas nousivat täälläkin päin juuri ennen meidän lomapäiviä.
 
Sijoituksiin meni tuttuun tapaan 30e nordnettiin ja S-bonukset automaattisesti s-pankin rahastoon. Niiden lisäksi myös s-pankin tililtä maksettujen ruokaostosten jälkeen senttitasaukset ja jokaisesta korttimaksusta 2e (nämä siis kertyvät ensin säästäjä-keräilytilille, mutta merkkaan suoraan sijoituksiin, kun sinne menevät automaattisesti aina kun 10e on täynnä). Pikku puskuri karttui isännän tilin tasauksista sekä 5e per hänen tekemänsä korttiosto. Heti kuun alussa pistin puskuriin 200e, kun tuloja oli jo lähtökohtaisesti enemmän kuin budjetoitu. Käteen jäävä 15 euroa sai jäädä s-pankin tilille käyttötavara ja/tai vaatehankintoja varten säätöön.


 

Firman tilin saldo oli 1.10. -7 425,76 euroa. Lokakuun lopussa tilin saldo näytti -6 297,24 euroa. Onneksi sivussa on raha valmiina korkotukilainan lyhennystä varten, sillä huomenna erääntyvä korkotukilainan lyhennys 4 505,03 euroa ei mahtuisi enää 10 000 euron limitin sisään.


29. lokakuuta 2021

Marraskuun budjetti

 

 

Marraskuussa 52 viikon säästöön menee hulppeat 230 euroa. Myös autoilu vienee älyttömän määrän euroja, sillä marraskuuhun mahtuu aikas monta arkipäivää, jolloin isäntä kaiketi palkkatöihin pääsee eli kilometrejä karttuu. Muutoin aika perus, ei mitään kovin kummallista tiedossa. Vessapaperia tarvii ostaa, joten koti kategoria on isompi kuin yleensä. Vapaa-aika kategoria sisältää myös joulujuttuja, niiden osalta en tiedä tehdäänkö vielä hankintoja vaiko ei. Se riippuu siitä, valikoituuko black friday vuoden viimeiseksi tavaran ostopäiväksi vaiko ei. Asumisen tilille kuukausittain menevää summaa pienensin 20 eurolla, se oli vähän yläkanttiin laskettu, joten ehkäpä se 400e kuukautta kohden piisaa, etenkin jos yllättäviä kuluja ei juurikaan tule.
 
 
Marraskuussa tilille kilahtaa myös veronpalautukset. Maaliskuun suunnitelma veronpalautusten käytöstä ei nyt ihan kyllä toteudu.


Pikku puskuri ei tule vielä veronpalautuksilla ihan täyteen, mutta onhan tässä koko marraskuu ja joulukuu aikaa työntää sinne roposia niiden korttimaksuista siirtyvien vitosten lisäksi. Velkojen maksu tilin paikkaamiseen tarvitaan 1 100e, jotta päästään siihen summaan mikä tilillä oli tarkoitus olla tähän mennessä. Pääasia on kuitenkin, että saadaan maksettua meijän vanhemmilta lainattuja rahoja takaisin useammalla tonnilla. Asumisen tilille menee 800 euroa olkkarin sisustusta varten, josko vihdoin ens vuoden aikana saataisiin tehtyä kirjahyllyt ja kaappi telkkarille. Joulua varten vähäsen lisää rahaa (keksin mielestäni isännälle hyvän lahjan, joka tulee maksamaan noin 80 euroa, joten lahjabudjettia tarvii vähän kasvattaa). Sijoituksiin ja puskuriin riittää rahaa edes vähän, vaikka ihan elämistäkin varten on pakko veronpalautuksista iso osa käyttää. Firman tililtä kun ei oikein rahaa yksityisoton tekemistä varten ole, joten mielummin yritän riipiä rahaa käyttöön muualta.

22. lokakuuta 2021

Syyskuun tavaraseuranta

 


Aktiivisuusranneekkeen katkenneen kumihihnan tilalle saapui elokuun tavaran ostopäivänä tilattu uusi metallinen ranneke. Facebookin paikallisesta roskalava ryhmästä bongasin sohvasängyn, joka päätyi työhuoneeseen. Näin ollen työhuoneessa ollut kaappi sai lähtöpassit uuteen kotiin samaisen ryhmän kautta (olkkarin kirjahylly on nyt täyteen tungettu ja karsean näköinen 😅). Myös silloin tällöin ja sunnuntaina toimiva trimmeri sai lähteä jonkin muun riesaksi/varaosiksi. Muutoin syyskuun poistot olivat käytössä hajonneita tavaroita.

Syyskuun loppuessa karsimisen tilanne on 76/60 eli tavoite ainakin hetkellisesti saavutettu.

1. lokakuuta 2021

Syyskuun yhteenveto

 

Syyskuun käyttörahat koostuivat elokuulta siirtyneestä 3 870 eurosta ja suoraan rahastoon menneistä s-bonuksista 17,77e. Joku saattaa muistaa, että elokuultahan piti siirtyä huomattavasti enemmän rahaa syyskuulle (tarkemmin sanottuna 6 370 euroa). Jätin kuitenkin 2 500 euroa välitilille puskuriksi sellaisten kuukausien varalle, jos ja kun ei saada tuloja tarpeeksi. Käytännössä helposti otettavissa sukan varressa on nyt ensi vuodelle yhden kuukauden rahat. Päädyin selkiyttämään budjettia sen verran, että jätin seuraavalle kuulle siirtyvät rahat pois näkyvistä ja siirrän ne suoraan välitilille ilman siistimistä.

Autotili sai täytettä suunnitellusti, kuten myös velkojen maksu tili. Asumisen tilille meni enemmän rahaa, jotta sitä saatiin paikattua ajan tasalle myös ja varauduttua isompaan vesilaskuunkin siinä samalla. Auton vakuutus meni ihan käyttörahoista, koska ei sinne autoa varten perustetulle jemmatilille mitenkään suuria summia ole sivuun saatu. Ei läheskään sitä 200 euroa kuussa, mikä sinne pitäisi mennä. Pankin palvelumaksun unohdin ihan tyystin koko budjetista, se kun menee yleensä bonuksista (tällä kertaa op bonukset oli käytetty jo vakuutuslaskuihin ja muihin palvelumaksuihin, joten vähän piti oikeaa rahaakin pulittaa). Ruokaan meni budjetoitua vähemmän rahaa ja hyvä niin. Lapset pääsivät lähtemään kotiinsa viikkoa aiemmin, mitä alun perin suunniteltiin, joten se vaikutti toki ruokamenoihin myös. Koti kategoria sisältää vessapaperia (oli muuten kallista paperia, serlan keltaista ei oo enää 40 rll pakettia, vaan 24 rll maksoi yli 7,20e), vessanpesuaineen, konetiskitabletteja ja suodatinpusseja. Hygienia kategoria sisältää lasten hammastahnan (on muuten pahanmakuista, kun käytetään sitä nyt pois, ettei jää pyörimään kaapin perukoille) ja paketin panadolia. Autoiluun meni rahaa vähän enemmän kun aattelin, on kyllä sikahintasta dieseliä, jota kuluu kun isäntä ajaa tällä hetkellä noin 100 kilsaa päivässä (onneksi ei sentään sen enempää). Lemmikeille ei ostettu juuri mitään, mutta siirsin 40 euroa lemmikkien jemmatilille. Vapaa-aika budjetti sisältää herkkuja 29,65 euron edestä, lisäksi ostettiin hiilihapotuslaitteeseen täyttöpullo ja kukkasipuleita sekä poistohintainen pioni.
 
Sijotuksiin meni se 30e + s-bonukset, kuten yleensäkin. Pikku puskuri lihoi ihan kivasti korttimaksujen ja tilien tasauksen myötä sekä vielä kuun lopussa ylimääräiseksi jääneen 15 euron verran. 52 viikon säästöhaasteen mukaisesti 150 euroa meni sivuun. Käteen jäävä 10 euroa saa jäädä isännän käyttötilin pohjakassaan, sillä aiemmin sinne valikoitunut 60 euron summa ei enää piisaa täyttämään tankkia, joten nostetaan summa vastaamaan nykyistä hintaa.
 


 
 
Firman tilin saldo oli 1.9. -6 836,97 euroa, syyskuun lopussa saldo oli -7 425,76e. Eli tilin limittiä otettiin käyttöön lisää. Onneksi ei tarttenut nostaa rahaa tekemästään työstä tässäkään kuussa, kun muut tulot riittää kattamaan yksityistalouden menot.

30. syyskuuta 2021

Lokakuun budjetti

 

 

Jo tutuksi tulleella kaavalla on budjetoitu lokakuu. Toki melkein samanlaisena toistuva budjetti on vain hyvä asia, se tarkoittaa ettei ole (ainakaan vielä) tiedossa yllätyksiä, joihin palaisi rahaa. Tässä kuussa saavat kaikki käyttösäästöt osansa ja vielä täysimääräisinä! Pikku puskuriin menee tuttuun tapaan jokaisesta isännän tekemästä korttimaksusta 5e ja tilien tasailuista syntyvät hilut.

Ajattelin ottaa lokakuussa myös varaslähdön s-tilin käytössä ruoka ja taloustavaraostoihin, kuten suunnittelin ensi vuonna tekeväni. Siispä tästä budjetista 225e (ruoka+koti+hygienia) siirrän heti huomenna s-pankin käyttötilille. Jonkin verran kissan ruokaa ostetaan prismasta myös, mutta täytyy katsoa mahtaisiko ruokaan varten varattu raha piisata myös niihin tai sitten täytyy loppu kuusta siirtää kissan ruokiin uponneet eurot s-pankkiin ruokabudjettia paikkaamaan. Koirien ruoat isäntä käy yleensä yksinään ostamassa puuilosta, joten lemmikkien ruokarahoja en meinannut siirtää mun s-tilille. Toki olen miettinyt sitäkin vaihtoehtoa, että otettaisi mun s-tiliin isännälle kortti myös eli siitä tulisi yhteinen tili. Vaan kun se ajokortti ei enää käy henkilöllisyyttä todistamaan ja passit ovat menneet vanhoiksi vuosia sitten, niin olisi edessä henkilökorttien tai passien hommaaminen. Ihan kovin usein ei niille ole tarvetta, joten ei olla viitsitty niistä itseämme kipeiksi pulittaa. Katotaan asiaa sitten uudestaan, jos jossain vaiheessa mun kauppareissut syystä tai toisesta hankaloituu ja on kätevämpää että isäntä käy yksinään ruokaostoksilla.

23. syyskuuta 2021

Vuositavoitteita

Vuoden 2021 tavoitteiden toteutuminen


Tavaran ostopäiviä on pidetty nyt kolme eli vielä on yksi jäljellä. Suunnitelmallisuudella sen pitäisi onnistua ihan hyvin. Mitään ihan akuuttia ei tällä hetkellä tarvita.

Kodin tavaramäärän piti tänä vuonna vähentyä 60 tavaralla. Elokuun lopussa tilanne oli 48/60, joten uskallan luvata tämänkin tavoitteen täyttyvän.

Velkoja on tarkoitus maksaa vanhemmille takaisin yhteensä vähintään 4 800e. Ihan ei olla pysytty 400e kuukaudessa sivuun tahdissa, mutta puuttuva vaje saadaan kuitattua marraskuussa tulevilla veronpalautuksilla.

Pikkupuskuri on tarkoitus saada täyteen eli 2 000 euron suuruiseksi vuoden loppuun mennessä. Sekin hoituu veronpalautusten avustuksella. Varsinaiseen puskuriin suunnittelin saavani vähintään 600e. Tällä hetkellä tilanne on 198,88e/600e. Veronpalautuksilla katetaan puuttuvat sataset (ja vähän extraa).

Lemmikkeille on aloitettu oma puskuri, mutta rahaa sinne ei ole vielä juurikaan päätynyt. 🙈 Vaan alku se on se kuuskymppiäkin.

Sijoittamisen alottamiseen otin varaslähdön viime vuoden puolella ja sitä on jatkettu kuukausittain. Ensin 15e/kk ja asuntolainan koron pudotessa huhtikuussa päätin siirtää siitä tulevan säästön sijoituksiin. Sijotettava summa on nyt 30e/kk. Lisäksi päädyin ohjaamaan s-bonukset rahastoihin myös. Eli tavoite on täyttynyt ja yli 200e on tänä vuonna siirretty sijoituksiin.

#365haaste jatkui heinäkuun puoleen väliin eli vuoden ajan oon siirtänyt euron per päivä sivuun (tein tän tosin könttösummina kuukausittain). Näiden rahojen käyttökohdekin on selvillä, ostetaan uusi grilli ens vuonna.

52 viikon säästöhaaste on tarkoitus tehdä järjestyksessä, kerran kuussa oon siirtänyt viikkonumeroiden mukaisesti summat sivuun. Enää kolmen kuukauden siirrot jäljellä! Summat on kuukausibudjeteissa valmiina ja varovaisesti voinkin todeta tämän haasteen onnistuneen.  

Epäviralliseksi tavoitteeksi asetin myös toiveen että tienattaisiin tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Vielä en varmuudella uskalla sanoa miten tämän kanssa käy, ollaan kuitenkin vielä melkein kymppitonni viime vuoden tulojen ala puolella. Toki veronpalautukset on vielä tulematta, mutta silti. Ja joo, mä luokittelen veronpalautukset tuloihin siinä missä s-bonuksetkin.

Kaiken kaikkiaan ollaan ihan hyvällä mallilla, mutta ilman veronpalautuksia ei nää tavoitteet täyttyisi. Oon koittanu miettiä tavoitteita ens vuotta varten, mitään ahaa elämystä en oo saanut haasteiden osalta. Toisaalta ne perusjutut ei ehkä vielä tuu selkärangasta, joten kaipa ne tavoitteet voivat ihan vaan tylsästi tukea tän uuden ajattelumallin kehitystä.


Vuoden 2022 tavoitteet


Tavoitteena olisi saada talous toimimaan 2 500 eurolla kuukaudessa. Asuminen ja autotileille tarvitsee saada joka kuu rahaa budjetoidun mukaisesti, jotta laskujen maksut kyseisiltä tileiltä onnistuu, näin ollen vakuutuslaskut ynnä muut epäsäännölliset laskut eivät tule sekoittamaan perusbudjettia. Näin ollen kun 2 500 euroa pitäisi riittää perusjuttuihin niin kaikki sen ylitse menevät rahat joutaisivat ideaali tilanteessa suoraan puskuriin. Joulua ja kesä"lomaa" varten aion säästää tulevanakin vuonna etukäteen. Nostan summaa kympillä kuussa. Velkojen lyhennystä vanhemmille suunnittelen tekeväni viidellä tonnilla. Kuukausibudjetti on sen verran tiukka, että vain 300e kuussa on korvamerkitty velkojen maksu tilille eli 1 400 euroa pitää keksiä niiden lisäksi (joo, myönnettäköön että sorruin jo haaveilemaan kattavani tän erotuksen veronpalautuksilla)... Puskuriin on tarkoitus saada 2 500 euroa, toivon mukaan extratulojen avustuksella. Ei olla vielä keksitty mitä aiotaan tehdä hääpäivän kunniaksi, mutta jotain muuta kuin kotisohvalla makoilua kuitenkin. Haaveilen että noista vapaa-aikaan varatyista euroista jäisi jotain laitettavaa hääpäiväkassaan (tarkoitus on pistää rahaa hääpäivänviettoa varten sivuun jo tän vuoden joulukuussa, kun jaan 52 viikon säästöhaasteessa kertyneen potin).

Se kuukauden perusbudjetti ens vuodelle näyttäisi tältä:


Ja mahdolliset ylijäävät rahat kategorioittain täyttäisivät jemmatilejä näin:

Ruoka & taloustavarat => vaatesäästö
Autoilu => autotili
Lemmikit => lemmikkien puskuri
Vapaa-aika => hääpäiväsäästö

Tilien tasausta jatketaan samaan malliin, mutta tällä kertaa niillä ei kartuteta pikku puskuria vaan sitä toisessa pankissa olevaa "oikeaa" puskuria (siirrän könttäsummana säästölippaasta kuun lopussa, en muutamia senttejä kerrallaan). Ruoka ja taloustavarat kategoria sisältää myös hygienia jutut ja vaatteet. Suunnittelin, että ne ostetaan jatkossa s-pankin käyttötililtä (vähän maksutapaetua kenties saataisiin myös), jolloin mahdolliset ylijääneet rahat jäisivät sille tilille vaatehankintoja ynnämuita varten. S-pankin puolellakin on jatkossa tarve tasailla tilejä, joten ne sentit menevät sijoituksiin (säästäjä keräilytilin kautta).

Tämmösiä suunnitelmia täällä, jokos sä oot ens vuoden (talous)tavoitteita funtsinut?


8. syyskuuta 2021

Heinä- ja elokuun tavaraseurannat

 Heinäkuun tavaraseuranta on näköjään unohtanut tuoda julki. Siispä aloitetaan sillä.
 
 
Heinäkuussa meille kotiutui säkkituoli leikkimökkiä varten sekä muutamia uusia pelejä paikallisen roskalavaryhmän kautta. Heinäkuussa tiensä päähän tuli pari vaatetta ja muutama tussi sekä lehtikorin pinta vajosi hieman. Heinäkuussa meidän huushollin tavaramäärä vähäni neljällä, joten koko vuoden osalta tilanne oli heinäkuun päättyessä upea 53/60 eli seitsemän poistoa enää ja tavoite olisi saavutettu. Vaan sitten saapui elokuu ja se toi mukanaan yllätysten lisäksi myös suunnitellun tavaran ostopäivän.


Alkukuusta todettiin, että kahden vanhemman lainalapsen saappaat vuotivat ja pienin tarvitsee kurahousut (nuorimman kurikset olivat hukkuneet jonnekin heidän kotiinsa tai päikkyyn, joten äitinsä toi pelkän sadetakin). Siispä prismasta ostettiin kauppareissun yhteydessä parit uudet saappaat ja nuorimmalle kurahousut. Elokuun lopussa pidettiin vuoden kolmas suunniteltu tavaran ostopäivä, ostoslistalla oli boksereita, sukkia ja rintsikoita. Nuorimmankin saappaisiin ilmaantui reikä, hänelle löytyi sopivan kokoiset ehjät saappaat kirppikseltä. Aamut alkavat olla jo viileitä, joten lapset tarttivat hanskoja ja pipot (äiti toi tosiaan vaatetta elokuun alussa, jolloin oli vielä lämmintä eikä vielä tiedetty kuinka kauan lapset meillä ovat), koitetaan pärjätä vielä jokunen viikko ilman ulkohousuja laittamalla kurikset sisähousujen päälle ulos lähtiessä. Takit lapsilla onneksi on mukanaan. Vanhimpien kuriksista on lenksut rikki, joten ostettiin reikäkuminauhaa niiden korjaamiseksi, ettei sisähousujen lahkeet enää kastuisi. Lapsille ostamamme vaatteet jäävät meille vastaisuuden varalle, joka tarkoittaa tavoitteen saavuttamisen sijasta koko vuoden tilanne on nyt 48/60.

Elokuun yhteenveto

Vähän ollut sellainen olo, ettei tee mieli ynnäillä elokuun rahankäyttöä. Toki päätin jo heinäkuussa, että elokuun budjettia ei yritetä kovin orjallisesti noudattaa, mutta kyllä ne ylitykset silti ärsyttää. Kun kahden aikuisen talous muuttuu yhdessä yössä lapsiperheeksi, niin eihän sitä edes voi olettaa, että siihen osaa varautua. Vielä kun kyseessä on lainalapset, joiden täällä olo aika on tarkentunut vasta vähän aikaa sitten, niin ei niitä kaikkia tarpeita oo yksinkertasesti voinut tietää etukäteen. Esimerkiksi sitä en osannut ottaa huomioon, että ilmat viilenee eikä juuri nyt ole mahdollista saada lasten kotoa heille lisää vaatetta. Mutta joo, oon siis tehokkaasti vältellyt kannettavan eteen istahtamista ja excelin avaamista milloin milläkin verukkeella. No ei, oikeestikin on ollut tekemistä vaikka muille jakaa ja meillä piipahti flunssakin vieraana. Luulin jo itse välttäväni sairastumisen, mutta tottahan se vikana iski myös muhun, kun oli ensin käynyt läpi lainalapset ja isännän. 

Nyt on  aika kohdata luvut silmästä silmään, kun koululaiset ovat koulussa ja isäntäkin kotona. Nuorin lainalapsi lähti isännän mukaan traktorihommiin (mikähän ihme siinä traktorissa istumisessa jaksaa niin viehättää?), joten ei ole enää helposti perusteltavaa syytä lykätä koneen ääressä istumista. Budjetti paukkui yli useammassakin kategoriassa ja olisi mennyt kolmisen kymppiä miinukselle, ellei olisi käytetty isännän palkkaa etukäteen. Etukäteen tarkoittaa siis mun systeemissä sitä, että käytettiin palkkarahaa jo 30.8. kun se tilille tuli, eikä vasta syyskuussa, jolloin normaalisti otetaan käyttöön elokuussa tienatut rahat. Eli käytettiin tilillä olevaa 60 euron hätävararahaa, joka paikattiin 31.8. kun isännän tilille tuli palkka.
 

Elokuun käyttörahat koostuivat kesäkuulta siirtyneestä 2800 eurosta sekä kesäjemmasta otetusta 45 eurosta ja suoraan rahastoon menneistä s-bonuksista 10,42e. Muita tuloja elokuussa olivat perhehoito- ja tukiperhepalkkiot kulukorvauksineen yhteensä 5 392,32 euroa (nuoremmat lapset ovat tosiaan olleet meillä heinäkuun loppu puolelta saakka ja ovat vielä syyskuun loppupuolelle eli heidän täällä olostaan maksetaan perhehoitopalkkio sijaisperheelle kuuluvine kulukorvauksineen, nyt elokuun lopussa maksettu palkkio sisältää heinäkuun lopun ja elokuun palkkiot sekä heinä-, elo- ja syyskuun kulukorvaukset. Summassa on mukana myös yksi normaali tukiperheviikonloppu kulukorvauksineen, kun toiset tukilapset olivat täällä viikonlopun). Korostan vielä, että toiset lapset asuvat meillä tosiaan pari kuukautta, joten tämä on tulojen puolesta poikkeuksellinen kuukausi (tuntuu kuin veronpalautukset olisi tulleet etuajassa). Isännän elokuun palkat olivat 1 029,74 euroa. Välitilille syyskuuta varten siirtyi elokuussa tienattuja rahoja yhteensä 6 370 euroa.
 
Velkojen maksu tili sai pitkän kuivan kauden jälkeen täytettä ja ruhtinaalliset 50 euroa ekstraa paikkaamaan sinne kertynyttä 1 200 euron vajetta. Autotilille ei piisannut roposia ollenkaan. Asumisen tilille se mitä pitikin ja hilut päälle, jotta vakuutuslaskun maksun jälkeen tili jää tasasummaan. Ruokaan menneeseen rahaan oon tyytyväinen, näin sen pitäskin mennä joka kuukausi. Kotikategoriaan ei mennytkään niin paljoa rahaa, kuin aattelin. Toki vessapaperi on ostamatta, joten sitä täytyy syyskuussa ostaa. Kotikategoriaan jätin ilmaa muutenkin siltä varalta, että olisikin jotain muutakin vielä tarvittu.
 
Vaan hygienia ja vaatteet, siinäpä vasta reilusti ylittynyt kategoria. Aika koottujen selitysten. Aktiivisuusrannekkeeseen uusi hihna, kun edellinen katkesi. Sain sen takuun piikkiin viime vuonna vaihdettua, mutta ei se kuminen kestänyt taaskaan kuin vajaan vuoden. Siispä teippailin ranneketta uskollisesti parin viikon ajan joka päivä tai joka toinen päivä jesarilla (vähän tuurista kiinni, että miten sattui kestämään) ja tilasin kauppapäivänä metallisen rannekkeen tilalle. Pari viikkoa kitkuttelin tilauksen kanssa, koska päätin että niitä tavaran ostopäiviä on tälle vuodelle vain 4, joten maksu piti hoitaa samana päivänä kun käytiin muuten vaateostoksilla :D

Vaatteet ja hygienia pitää sisällään siis:
Aktiivisuusrannekkeen hihna postikuluineen 33,80e
Lapsen saappaat kirppikseltä 6,50e
Lapsille pipot ja hanskoja 34,70e
Isännälle boksereita 9,95e
Mulle sukkia 6,95e
Mulle rintsikat 19,95e
Rasvaa (lapsille) 5,95e 
*excelissä unohdin huomioida lapsille ostetut kurahousut ja 2 x saappaat käteisjemman rahoilla 48,85e. Eli vaate ja hygienia kategoria elokuulta oikeasti 166,65e 😵
  
Vapaa-aika katergoria sisältää pääosin herkkuja, mutta ne jakaantuvat kyllä useammalle kuulle. Fiksuruokatilaus 47,87e piti sisällään juttuja myös joulua ja joulukuuta varten. Jos olisin jättänyt fiksuruoan tilauksen tekemättä olisi herkuttelu silti ylittänyt budjetin. Ontuvana selityksenä voisi toki yrittää käyttää sitä, että herkuttelijoita oli yhteensä viisi.Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että aika usein se herkkukääre rapisi vasta siinä vaiheessa, kun muksut olivat jo nukkumassa... Vapaa-aika kategoriassa on myös 4,50 euron edestä leluja kirppikseltä. Täytyy nyt kyllä kiinnittää vähän taas huomiota siihen, ettei herkuttelu karkaa käsistä! Huomaa kyllä hyvin sen, että väsyneenä sokerihammasta kolottaa huomattavasti useammin. Vielä on sesonkia kuitenkin jonkin verran jäljellä, viljat on edelleen puimatta ja kolmas rehusato tekemättä, joten talvihorrokseen heittäytyminen ei ole ajankohtaista vielä ainakaan puoleentoista kuukauteen!

Muilta osin budjetti on ihan ok ja suunnitelmassa pysyttiin. Kyllä huomaa, että isännällä on vaihteeksi ollut lyhyempi työmatka, kun ei auton tankkiin oo tarvinnut dieseliä niin tiuhaan tunkea. Vaan kaikki hyvä loppuu aikanaan ja työmaat siirtynevät varmaan pian taas kauemmaksi.

 
 
Firman tilin saldo oli 1.8. -614,87 euroa, elokuun lopussa saldo olikin taas ärsyttävät -6 836,97e. Miinukselle pamahdettiin reilusti, koska se lannoite lasku tulikin verkkopankkiin kuukautta aiemmin kuin myyjä arvioi eli syyskuun sijasta lannotteet menivätkin maksuun jo elokuun lopussa.

27. elokuuta 2021

Syyskuun budjetti

 


Tuntuu kuin veronpalautukset tulisivat ennakkoon, kun syyskuussa on rahaa käytössä reilut viis tonnia! Meijän veroilmotukset on edelleen käsittelyssä eli siitä ei ole kyse.

Syyskuun rahat muodostuvat heinäkuun 11 tukiperhepäivästä kulukorvauksineen sekä lisäksi perhehoitopalkkion 1,5 kk ajalta kolmesta lapsesta ja 2,5 kk kulukorvaukset (heinäluun loppu, elokuu ja syyskuu ennakkoon) näistä meille väliaikaisesti sijoitetuista lapsista. Lisäksi isäntä on ollut nyt elokuussa palkkatöissä, joten sieltä tulee rahaa myös joitakin satasia. Ne rahat tosin menevät sitten suoraan tuohon siirto lokakuulle sarakkeeseen, ajattelin että tuonne välitilille voisi myös jonkin kokoisen pienen jemman kerryttää niitä kuukausia varten, kun tulot muutoin jäävät pieniksi.

Mietin tovin olisiko velkojen maksu tilille kesän aikana muodostunutta vajetta paikata, mutta totesin että teen sen mielummin sitten niistä veronpalautuksista. Asumisen jemmatilille ekstraa kattamaan lasten täällä olon myötä kasvavaa veden ja sähkön kulutusta. Lapset ovat meillä vielä melkein koko syyskuun, joten ruokarahaksi elokuun tapaan 400e. Ostoslistalla on ainakin vessanpesuainetta, tiskikonesuolaa, huuhtelukirkastetta, vessapaperia ja hammastahnaa. Vapaa-ajan budjettia kasvatin, josko tehtäisiin syyskuun lopussa vapaapäivinä jotain tai ainakin me herkutellaan, se on varmaa. Säästöt ja sijoitukset olisi ehkä ansainneet jotain extra täytettä, mutta tällä hetkellä priorisoin käyttösäästöt tärkeämmiksi.

7. elokuuta 2021

Heinäkuun yhteenveto


Heinäkuun käyttörahat koostuivat kesäkuulta siirtyneestä 1900 eurosta sekä kesäjemmasta otetusta 70 eurosta ja suoraan rahastoon menneistä s-bonuksista 24,11e. Muita tuloja heinäkuussa olivat tukiperhepalkkio kesäkuun lastenhoidoista 1 397,50 euroa ja isännän palkat 1 292,94 euroa sekä firman tililtä tehty 115 euron yksityisotto. Elokuulle siirtyi heinäkuussa tienatut rahat siistittyinä eli yhteensä 2 800 euroa.

Velkojen maksun ja asumisen jemmatileille ei liiemmin rahaa siirtynyt. Asumisen tilille sen verran, että laskun maksun jälkeen tili jäi tasasummaan. Autojemmaan siirtyi heinäkuun ylijäänyt raha.

Ruokabudjetti ei tunnu pysyvän aisoissa tänä vuonna ollenkaan. 🙈 Heinäkuun ylitys johtuu siitä, että nuoremmat hoitolapset olivat meillä ennalta suunniteltua enemmän ja ovat meillä nyt toistaiseksi. Vika kauppapäivä sattui myös kuun loppuun, joten summa sisältää myös elokuun eväitä. Hygieniatuotteita ei ollut tarkoitus ostaa tässä kuussa, mutta hoitolapset tarvitsivat suihkusaippuan ja hammastahnaa.

Autoon oli tarkoitus ostaa uudet jarrulevyt ja palat, mutta niihin varatut rahat menivät osittain ruokaan ja osittain autotilille jemmaan.

Sijoitukset kasvoivat nordnettiin menevällä kolmella kympillä ja rahastoihin automaattisesti siirtyvillä s-bonuksilla. Pikkupuskuri sai tilien tasalukuun siistimisestä syntyneet roposet ja 5e per korttimaksu. 365säästö tuli päätökseensä eli vuoden ajan on jemmattu euro päivää kohden uutta grilliä varten.



Firman tilin saldo 1.7. -2 972,82e ja heinäkuun loppuessa saldo oli -614,87e eli väliaikaisesti päästiin lähemmäs plussaa muutaman tonnin verran. Syyskuussa tuleekin lannotelasku ja marraskuun alussa on korkotukilainan lyhennys. Pääosa maataloustuista maksetaan vasta joulukuussa.

30. heinäkuuta 2021

Elokuun budjetti

 


Nuoremmat hoitolapset ovat ilonamme toistaiseksi, joten autotilille alunperin tarkoitettu 200e jemmaraha siirtyi suoraan osaksi ruokabudjettia. (Kulukorvaus lasten meillä viettämästä ajasta maksetaan aina takautuvasti seuraavan kuun lopussa yhdessä hoitopalkkion kanssa.)

Velkojen maksu jemmassa on monen kuukauden vaje, jota ylimääräinen viiskymppiä ei kata lähellekkään, mutta paikkauksen alku se on sekin raha.

Muutoin budjetti on suht normaali. Asumisen jemmatililtä menee elokuussa maksuun mittaturva vakuutus.Sähkölasku on viime vuoteen perustuva arvio, jonkin verran täytyy varmaan sähkölaskun arvioitua summaa nostaa, kun lapset ovat täällä nyt enemmän. Vuoden lopussa maksettavan vesilaskun arvioitua summaa pitää sitäkin nostaa huomattavasti (maksetaan siis koko vuoden vesi kerralla). 

Elokuun budjetti on täynnä kysymysmerkkejä, joten sitä ei ole tarkoitus noudattaa orjallisesti. Elokuuhun lähdetään vähän takki auki katsomaan mitä se tuo tullessaan. Raha-asiat ei oo päällimmäisenä mielessä, mutta toki menot kirjataan ylös. Vaan nyt en aio ottaa yhtään stressiä siitä kuluuko raha budjetin mukaan vaiko ei. Jos tulee ylityksiä, niin otetaan rahaa pikku puskurista ja paikataan sitä sitten syyskuussa.

Elokuussa on ostoslistalla vähän vaatetta, mulle rintsikat ja isännälle parit bokserit. Pitkästä aikaa menee rahaa vaatteisiin, keväällä ostin kumpparit, mutta sitä aiempi vaatekategorian osto taisi olla joulukuussa 2019. Vessapaperin lisäksi koti kategoriassa on muun muassa nastoja, jotta saadaan lastenhuoneen seinälle laitettua taideteoksia.

Jätän muuten mahdolliset lapsille hommattavat jutut noitten rajattujen tavaran ostopäivien ulkopuolelle. Ja ne lasten tavarat, jotka ei oo meille pysyvästi jäämässä, jätän myös kirjaamatta tavaraseurannassa. Eli meijän huushollin tavaramäärä ei muutu, mikäli meille tullut tavara lähtee lapsen mukaan tämän lähtiessä kotiinsa. Mutta jos hommataan lapsille jotain mikä jää tänne, niin ilman muuta ne kasvattaa meijän talouden tavaramäärää.

14. heinäkuuta 2021

Puolivuotiskatsaus

Puolivuotiskatsaus

 

Varat

Yksityistalouden rahavarat 30.6.2021 näyttivät tältä (suluissa tilanne 31.12.2020):

Oma käyttötilini            50,00e    (50,00e)

Isännän käyttötili           60,00e    (60e)

Yhteinen tili                   0,00e      (0,00e)

Asuminen tili             2 160,00e    (3 345,00e e)

Autotili                        200,00e    (0,00e)

Lemmikkien puskuri    40,00e        (0,00e) 

Vaatesäästö                0,00e        (0,00e)

Velkojen lyhennys      2 000,00e     (400,00e)

Pikku puskuri             1 000,44e    (606,50ee)

Puskuri                       1 800,00e  (1 600,00e)

365säästö                    351,00e    (170,00e)

52 viikon säästöhaaste    351,00e    (0,00e)

Kesä-/joulujemma        155,00e       (0,00e)

Välitili                        1 900,00e    (2 800,00e)

Nordnet                       301,00e    (100,00e)

S-pankin rahastot        124,21e    (0,00e)

Käteiset ja lahjakortit    134,85e   (408,65e)

 

Rahaa tileillä ja käteisenä kesäkuun lopussa oli 10 674,50 euroa. Joulukuun lopussa summa oli 9 540,15 euroa.

 

Lainat

Yksityistalouden lainojen saldot näyttivät kesäkuun viimeisenä päivänä tältä (suluissa tilanne 31.12.2020):

Talolaina          149 372,04e   (153 288,30e)


Velat

Mun vanhemmille ollaan velkaa 6 915,00e (6 915,00e)

Appivanhemmille 23 550,00e (23 550,00e)

Korottomat ja kuluttomat velat ovat tällä hetkellä yhteensä 30 465,00e. Näitä velkoja lyhennetään kerran vuodessa ja lyhennyksiä varten kerrytän rahaa sivuun velkojen lyhennys tilille.


Puolen vuoden tulot

Taloutemme tulot tammi-kesäkuun aikana ovat olleet yhteensä 12 713,24 euroa (heinä-joulukuussa 2020 tulot olivat yhteensä 23 257,08e, summassa on mukana myös veronpalautukset).

Puolen vuoden menot

Puolen vuoden aikana asuntolainan lyhennyksiin on mennyt 3 916,26 euroa ja korkoa on maksettu 939,62 euroa. Ruokaa on ostettu 1 609,25 eurolla. Autoiluun on mennyt rahat 1 127,95 euroa. Vakuutuksia on maksettu 863,34 eurolla, sähköä on kulutettu 727,54 euron arvosta, kiinteistövero on haukannut 574 euroa. Lemmikit ovat kustantaneet 492,77 euroa, luoton takaisin maksuturva on syönyt 181,56 euroa ja puhelinlaskut ovat vieneet puolen vuoden aikana 169,82 euroa. Koti- ja taloustavarat kategoriaan on uponnut 123,66 euroa (leivinpapereiden ja suodatinpussien lisäksi on ostettu muun muassa IV-koneensuodattimet, tiskikoneen tiiviste ja kastelukannu). Vapaa-aikaan on käytetty tänä vuonna rahaa 109,94 euroa, joka tuntuu viime vuoden älä osta mitään kuurin jälkeen ihan tosi isolta rahalta! Vapaa-ajan piikkiin on ostettu muun muassa kukkia, multaa ja paaaljon herkkuja. Hygienia ja vaatteet kategoriaan on kulunut 105,00 euroa (hammastahnan lisäksi on ostettu uusi sähköhammasharja ja kumisaappaat). Pankin palvelumaksuja on pulitettu op-bonusten riittämättömyyden (niillä maksellaan myös vakuutuslaskuja) vuoksi 9,65 euroa. Muut asumiskulut tän ekan puolen vuoden ajalta on 3,04e eli se sisältää meidän talon osuuden yhdestä roskislaskusta.

 


Tavotteiden toteutuminen

Vuodelle 2021 asetin marraskuussa seuraavat tavoitteet:

 - Tavaraa (sis. vaatteet) saa ostaa enintään 4 kertaa vuoden aikana 
        Tällä hetkellä tavaraa on ostettu kahtena päivänä, tammikuussa sekä huhtikuussa. Puoli vuotta           takana ja puolet ostopäivistä käytetty eli mun mielestä tavoitteessa on pysytty hyvin.
 
- Kodin tavaramäärä vähenee ainakin 60 tavaralla
        Jonkin verran tavaraa tulee vielä tämän vuoden aikana lisää, mutta jos ei tulisi olisi poistoja                tehtävänä enää 11 kappaletta eli hyvällä mallilla ollaan tämänkin suhteen, vaikka varsinaista                raivaamista en olekaan harrastanut. Jonkin verran katoa on käynyt vaatekaapissa, isännältä                loppuu kohta bokserit 😂

- Velkojen lyhennys vanhemmille vähintään 4 800e
         Velkojen lyhennys tilille olisi pitänyt puolen vuoden aikana saada 2 400 euroa eli 400 euroa                 ollaan jäljessä tämän tavoitteen aikataulusta. Todennäköistä on saada tämä tavoite kuitenkin             toteutettua vuoden loppuun mennessä, ellei mitään katastrofaalista tapahdu.

- Pikkupuskuriin noin 1 400e (2 000e täyteen)
        Pikku puskuri on saatu puolilleen, ihan ei olla tavoite aikataulussa, sillä loppuvuodelle jäi 700                 euron sijasta tonni.

- Puskuriin vähintään 600e
        Puskuriin on mennyt tänä vuonna 200e, mut parempi sekin kun ei mitään!

- Laskutileille (=asuminen ja autotili) joka kuu edes jotain
        Valitettavasti ei ole toteutunut, helpompi meilkein laskea ne kuukaudet kun on rahaa noille tileille         laitettu. Tammi-, helmi- ja kesäkuussa on asumisen tilille saatu rahaa edes joku euro. Sen sijaan            rahaa laskuihin sieltä on kyllä käytetty aika monen satasen edestä. Autotilille ei ole mennyt mitään        tammikuun jälkeen, mutta se 200 euroa on sentään siellä tallessa.

- Lemmikkien puskurin keräämisen aloittaminen
        Aloitettu on, on siellä sentään 60e!

- Rahastoihin vähintään 200e
        Toteutunut, tavoite on jo ylitetty. Toki näitä tavotteita tehdessäni en ollut vielä päättänyt, että                ohjaan s-bonuksetkin rahastoon.

- #365haaste jatkuu heinäkuun puoleen väliin (eli 1e/päivä säästöön)
        Suoritettu! Nyt on 365 euroa sivussa uutta grilliä varten.

- 52 viikon säästöhaaste, järjestyksessä 😅
        Toistaiseksi on pysytty mukana!

( - Tienata enemmän kuin vuonna 2020 )
        Tää ei oo toteutunut ainakaan tän ekan puolen vuoden aikana, jos vertaa viime vuoden                         alkupuoliskoon. Vuoden 2020 tammi-kesäkuussa tienattiin vähän reilut 14 000e, tänä vuonna                 summa on vajaat 13 000 euroa. Mutta vielä on puoli vuotta aikaa!

11. heinäkuuta 2021

Kesäkuun tavaraseuranta

Yksi lipasto käytiin hakemassa paikallisen roskalavaryhmän kautta. Nyt se odottelee saunalla sitä hetkeä, että jaksan ruveta sitä työstämään. Se saa ensiksi mennä meijän olkkariin, mutta jahka tehdään sinne kunnolliset kalusteet saa se siirtyä työhuoneeseen ruman kaapin tilalle.

Poistoina roskiin päätyi räjähtänyt maalisivellin, tiensä päähän tullut ponnari sekä kulahtaneet ja reikäiset lakanat. Seitsemän poistoa lisää näiden roskien myötä tarkoittaa että enää puuttuu 11 poistoa, niin tavoite on saavutettu. Toki mitä enemmän uutta tavaraa kulkeutuu ovesta sisään, sitä enemmän kampetta tarvii myös viedä ovesta ulos. Koko vuoden poistotilanne on nyt 49/60.

3. heinäkuuta 2021

Heinäkuun budjetti

 

Heinäkuulle on luvassa sentään muutaman satasen viime kuukausia suurempi budjetti. Isäntä ei kesäkuussakaan palkkatöissä ehtinyt aikaansa viettää, mutta onneksi tukiperhepalkkiota kertyi toukokuun lastenhoidosta kymmeneltä päivältä, joten se pelasti paljon. Lisäksi kesäjemmasta otetaan käyttöön 70 euroa.

Sinking fundsit jäävät jälleen nuolemaan näppejään. Ja suunnittelemastani velkojenmaksu aikataulusta ollaan kolme kuukautta jäljessä, toivon mukaan esitäytettyjen veroilmotusten palautusten määrä pitää mahdollisimman lähelle paikkansa, niin peli ei ole vielä menetetty... 

Asuminen tili oli vielä viime vuonna laskutili nimellä, joten sinne on kerätty sekä autoa että asumista varten rahaa. Heinäkuussa sieltä menee maksuun ajoneuvovero (koska autotilile ei oo tänä vuonna kertynyt tarpeeksi rahaa). Asumistilille menee taas vähän rahaa, jotta kiva tasasumma säilyisi.

Ruokaan budjetoin 300 euroa, koska oli tarkoitus ostaa mansikoita (jotka tosin ostettiinkin jo kesäkuun puolella). Nuoremmat hoitolapset ovat myös tulossa meille kokonaiseksi viikoksi, joten ruokakuluja tulee senkin vuoksi vähän enemmän. Kotikategoriassa on palovarottimen patteri (unohdin ostaa viime kuussa) sekä tiskikonetabletteja. Tiskikonetablettejakaan ei oo tarvinnu ostaa puoleentoistavuoteen, sen verran suuret varastot on siivouskaapissa ollu. Siis yli vuoden tiskikonetabletit! Käsitiskiainetta on edelleen jäljellä useampi purkki...

Heinäkuussa isäntä ennättää sentään osittain töihin, joten autoiluun menee rahaa. Kuulemma jarrulevyt tarttee vaihtaa, joten niihin menee noin huntti. Tällä hetkellä diesel on niin kallista, että rahaa täytyy kerralla laittaa noin 70e, jos meinaa saada tankin täyteen. Suurin piirtein kerta viikkoon varmaan tarvii isännän tankata, joten kyllä sitä rahaa palaa aika reilusti siihen, että hän pääsee töihin tienaamaan.

365säästö päättyy heinäkuun puolessa välissä ja nimensä mukaan on rahaa säästynyt euro per päivä, yhteensä potissa siis 365 euroa. Tilin nimi vaihtuu piha&puutarha jemmaksi ja siellä olevat rahat on tarkoitus käyttää ekana uuteen grilliin ja jatkossa kerryttää sinne rahaa kasveja ynnä muita varten.

1. heinäkuuta 2021

Kesäkuun yhteenveto

 


Kesäkuun käyttörahat koostuivat toukokuulta siirtyneestä 1700 eurosta sekä kesäjemmasta otetusta 60 eurosta ja suoraan rahastoon menneistä s-bonuksista 10,72e. Muita tuloja toukokuussa olivat tukiperhepalkkio toukokuun lastenhoidoista 1 552,78 euroa sekä firman tililtä tehty 350 euron yksityisotto. Kesäkuulle siirtyi toukokuussa tienatut rahat siistittyinä eli yhteensä 1 900 euroa.
 
Velkojen maksu jemmaan ei mennyt neljää hunttia tässäkään kuussa, autotilillekään ei piisannut rahaa. Asuminen tilille meni naurettavat 1,14e, ihan vaan sen vuoksi, että tili jäi tasasummaan sen jälkeen, kun maksoin sieltä meidän talon osuuden kiinteistöverosta (574e) sekä mittaturva vakuutuksen erän (267,14e).
 
Ruokabudjetti ylittyi taas, tällä kertaa suurin syy oli mansikoissa. Käytiin kesäkuun vikana päivänä läheisellä mansikkatilalla poimimassa vähän reilu 10 kiloa mansikoita pakkaseen (5e/kg). Alun perin olin suunnitellut, että ostetaan mansikat vasta heinäkuussa. Vikalle lomapäivälle ei ollut tekemistä ja tilillä oli vielä sopivasti rahaa, joten lähdetiin sitten kuitenkin poimimaan itse. Olin ajatellut että yhden 5 kilon lootan ostaisin, hinnat on pyörineet täällä päin siinä 40-45 euron kieppeillä. En olisi raaskinut ostaa kuin yhden laatikon, joten tunnin homma kahelleen keräten ei tuntunut pahalta, kun sai yhden lootan hinnalla melkein tuplamäärän mansikoita. Koti kategoriassa on leivinpaperia, foliota, suodatinpusseja ja sen semmoista, hygienia kategoria sisältää hammastahnaa ja hammaslankaa.
 
Autoiluun ei liiemmin mennyt rahaa kesäkuussakaan, sillä isäntä oli koko kuukauden kotona töissä. Tehtiin lomalla pari retkeä, maanantaina käytiin Strömforssin ruukissa mattopyykillä ja tiistaina Porvoossa. Ilman näitä loma aktiviteetteja olisi piisannut yksi tankkaus koko kuussa. Vapaa-ajan budjetti ylittyi herkkujen vuoksi, isännän kotona olevat saunakalja varastot alkavat ehtyä, joten muutamia alkoholijuomiakin on ostettu vuoden tauon jälkeen. Kokonaan miinukselle mentiin vain sen vuoksi, koska ostettiin jätskit käteisellä, jota oli lompakossa valmiina.

Sijoituksiin päätyi nordnettiin automaattisesti menevä 30 euroa ja s-bonukset. Pikku puskuriin meni tuttuun tapaan kaikki epämääräiset tilien saldon tasaamisesta syntyneet hilut sekä automaattisesti 5 euroa per korttimaksu. 365säästö ja 52 viikon säästö lihosivat suunnitellusti. Pikku puskuri on nyt lihonnut tonnin kokoiseksi eli puoli väli on saavutettu. Pikku puskuri on tosiaan meillä se helposti saatavilla oleva hätävararahasto, jonka summaksi on tarkoitus saada 2 000 euroa. Pikku puskurin olisi tarkoitus tulla täyteen tän vuoden loppuun mennessä. Vähän tarvinnee avittaa veronpalautusrahoilla, jotta tavoite varmasti täyttyy. Kun pikku puskuri on täynnä on tarkoitus ruveta siirtämään korttimaksuista ja tilin tasauksista kertyvät hilut sinne varsinaiseen puskuriin.
 


 
Firman tilin saldo 1.6. -7 355,70e ja kesäkuun loppuessa saldo oli -2 972,82e eli muutaman huonomman kuukauden jälkeen saatiin tilin saldoa hilattua lähemmäs nollaa 4 382,88 eurolla.