10. tammikuuta 2020

Budjetointia

En mä kyllä osannut tätä tän selkeämmäksi tehdä, eli mennään tällä samalla jo vuosikausia käytössä olleella pohjalla (tää on ollu käytössä ainakin vuodesta 2016). Tässä nyt tän kuun pohja.


Tässä kuussa ei pitäisi olla mitään muuta kuin näitä joka kuukausi toistuvia menoja. Ainut poikkeus on autoiluun varattu ylimääräinen 60e katsastusta varten, josta 50e on napattu ruokabudjetista. Mikäli kuukaudelle sattuu jokin harvemmin tuleva lasku, esimerkiksi vakuutuslasku niin se löytyisi omana rivinään tuosta menoerittelystä.

Kirjottelen tätä postausta valmiiksi nyt keskiviikkona 8.1., joten toistaiseksi toteutunut sarakkeessa ei ole tän enempää lukuja. Tuo punaisella merkitty summa on 16.1. automaattisesti tililtä veloitettava luotontakaisin maksuturvan suoraveloitus. Säästölippaaseen on isäntä korttiostoillaan kerryttänyt tähän mennessä euron. Säästölippaaseen siirtyy automaattisesti tiistaisin ja torstaisin 0,50e per ostokerta eli ensimmäinen 0,50e meni sinne jo viime viikon torstaina eli koski viime vuoden ostosta. Viime torstaina vuoden ekan kauppareissun myötä 0,50e siirtyi säästölippaaseen eilen tiistaina.

Tähän budjettitaulukkoon täyttelen nuo toteutuneet summat yleensä noin kerran viikossa, kun koneen ääreen istahdan muutenkin. Katson kuitit ja vertaan ne verkkopankin tapahtumiin, tänä vuonnahan ei tartte niin paljoa menoja lajitella eri sarakkeisiin, kun ei osteta kuin ruokaa itselle ja lemmikeille.

Viime vuonna laskeskelin kuitista taloustavaroita, vaatteita, tupakoita ynnä muita erikseen omiin sarakkeisiinsa ja ruoat omaansa. Tupakoille oma sarakkeensa oli tuolla sivussa säästölippaan ja muiden menojen kanssa. Eli tupakoita ei oltu budjetoitu ollenkaan, ne kuuluivat noihin ylimääräisiin. Tuon muut menot kohdan taulukkoon jätin, jos nyt sattuu jotain tarvitsemaan (kuten vaikka varaosa imuriin tms äkkinäistä ja yllättävää). Sen sijaan budjetoituna oli vapaa-aikaan 50e kuussa, se budjetti alittui tosi usein ja silloin kun siitä rahasta jotain käytettiin meni se lähinnä kotiin ostettuihin herkkuihin.

Uusia, kuukaudesta toiseen mukana olevia sarakkeita budjettitaulukkoon viime vuoteen verrattuna tuli kolme kappaletta:
Lainan lyhennys vanhemmille 250e
Remppalainan nopeampaan lyhennykseen 240e
Laskutilille 550e

Eli kuukausittaiset menot kasvoivat viime vuodesta yht'äkkiä noin tonnilla. Viime vuonna kuitenkin löytyi rahaa tupakkaan ihan helposti ja onhan noi budjetoidut menoerät vähän yläkanttiin laitettu. Aika tiukalta kuitenkin näyttää, kun menot on kolmen tonnin luokkaa ja mitään takeita minkään kuun tuloista ei etukäteen ole.

Laskutilille tuo 550e/kk summa sisältää nää seuraavat isommat kokonaisuudet kuukausitasolle pilkottuna:


Autovakuutukseen ja mittaturvan laskuihin käytetään myös op-bonuksia, joten niihin varattua rahaa pitäisi ainakin noin periaatteessa olla ylimääräistä. Eli laskutilille noin niinkun tavallaan vahingossa kertyy ylimääräistä rahaa, jonka voisi sitten siirtää säästöön, kun tietää laskun oikean summan bonuksien käytön jälkeen.

Sähkön hinnan varmaankin laskin jotenkin, en vaan muista enää miten :D Tän vuosibudjetin pohjan tein jo syksyllä, kun päätin, että tähän meidän taloudenpitoon on saatava joku tolkku, kun rahat on aina loppu. Siispä en tiedä kuinka lähellä totuutta tuo sähkö on. Meillehän siis tulee tasan yksi sähkölasku, jossa on koko tilan ja meidän talon sekä syytinkiläisten käyttämä sähkö samassa. Laskun maksan firman tililtä ja kirjanpitoon lasken prosentuaalisesti mittarilukemien avulla kuinka suuri osa siitä laskusta on maatalouden vähennyskelpoinen osuus.

Niin, tosiaan meidän maksettaviin kuuluvat myös alatalon syytinkiläisten sähkö- ja vesi. Niihin uppoaa ihan kiitettävä summa vuosittain myös, eka sarake €/vuosi ja toka €/kk. Eli lopputulemahan voi olla ettei tuo 550e/kk piisaa mihinkään, jos sillä makselee vakuutuslaskujen bonusvähennysten jälkeen myös nää:
Vielä en oikeen oo päässy perille, että miten nää sähkölaskut ja alatalon vesilasku (alatalon vesi + navetan vesi laskutetaan samassa laskussa) on järkevintä laittaa. Tähän astihan ne on tavallaan ollut ihan jotain tyhjää, niihin menny raha ei oo tullu eikä menny mihinkään vaan tavallaan jäänyt olemattomaan tilaan kirjanpitojen välille. Ne ei oo firman kirjanpidossa eikä omassa. Eli tavallaan oon "maksanu" meillä palkkana sähkölaskun verran, mutta en oo kirjannu sitä omaksi tuloksi ja menoksi, se kun on plus miinus nolla kuitenkin. Nyt täytyy jollakin viisii ottaa nääkin huomioon tänä vuonna.

Toivon kuitenkin, että opin mahdollisimman pian hahmottamaan tätä kokonaisuutta, jolloin budjetoinnin pitäisi helpottua. Toivottavasti tän vuoden käytössä olevan Success 2020 kalenterin managerointi eli talousarvio taulukko auttaa asiassa. Ainakin yleensä mun on helpompi muistaa ja sisäistää joku asia, kun kirjoitan käsin enkä tee koneella.

Miltä budjetti näyttää sun mielestä? Tuntuuko jossain olevan jotain liikaa tai onko jokin mahdollisesti jotain unohtunut kokonaan?

2 kommenttia:

  1. Kiitos blogista, alan seurata sitä muiden samanaiheisten joukossa :) Tuli mieleeni, että kun blogisi nimi on "Tavoitteena säästää", niin voisiko budjetissasi näkyä viikko- tai kuukausitasolla myös säästötavoite? Voisitko esim. aina kun saat tuloja, siirtää heti sinne säästölipas-tilille jonkun summan? Oletko muuten kokeillut 52 viikon säästöhaastetta? Ainakin näin alkuvuodesta sitä on helppo lähteä tavoittelemaan :)

    Tsemppiä matkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja tervetuloa! :)

      52 viikon säästötavotetta oon miettiny kyllä, mutta en oo vielä varma uskallanko lähteä sitä yrittämään kaiken muun uuden ohella.

      100e/kk ois se minkä haaveilen saavani sivuun, mutta en oo sitä mihkään ylös kirjannu. Ainakaan vielä en meinannu mitään tarkempaa säästötavotetta budjettiin laittaa, kun tulojen ennustaminen on niin hankalaa. Totakin mietin kyllä yhessä vaiheessa, että heivais suoraan jonku prosenttimäärän kaikista tuloista syrjään kun rahaa tilille tulee.

      Poista

Kiitos kommentistasi :)