28. tammikuuta 2020

4/53 tulot ja menot

Tammikuu on melkein ohitse, se tarkoittaa myös sitä, että ostolakon ensimmäinen kuukausi on pian lusittu. Tosin eipä nyt pahemmin ole mitään mielihaluja ollutkaan. Ostolakon tunnelmista kirjoittelen kyllä kuun vaihteessa vielä lisää, joten jos älä osta mitään vuoden tän hetken fiilikset kiinnostaa, niin niitä luvassa myöhemmin :)

Viikko 4 näytti yksityistalouden osalta tältä:

Ma 20.1.
Ruokakauppa 20,54e (sisältää kissojen ruokaa)

Ti 21.1.
Diesel 59,08e (1,449e/litra)
Elintarvikkeet maitoauton mukana 23,39e
Oma puhelinlasku 18,90e
Oman talon osuus sähkölaskusta 264,89e

( +/- Alatalon osuus sähkölaskusta 678,08e)

To 23.1.
Säästölippaaseen 1e
Elintarvikkeet maitoauton mukana 6,01e

La 25.1.
Elintarvikkeet maitoauton mukana 2,14e




Tällä viikolla olikin jo sitten vuoden toinen budjetoimaton lasku. Nimittäin tuo sähkölasku, jonka olemassa olon kyllä tiesin ja muistin, mutta en vielä ole sisäistänyt sitä osaksi yksityistalouden budjettia. Siirsin tuon meidän talon osuuden firman tilille maksettuani siltä koko sähkölaskun. Tuo alatalon eli syytinkiläisten osuus saa ainakin tässä kuussa mennä nyt vielä + / - 0 menona.

Sähkösopimus tuli myös kilpailutettua syksyllä, kun määräaikainen sopimus loppui nyt vuodenvaihteessa. Järkyttävät siirtohinnat tulevat jatkossa olemaan omana laskunaan ja sitten vähän tän paikallisen yhtiön hintaa halvemmalla maksetaan toiselle yhtiölle varsinaisesta sähköstä. Tähän asti on tullut yksi iso lasku joka toinen kuukausi, nyt jatkossa sitten (ainakin seuraavat 24 kk) tulee kaksi pienempää laskua joka kuukausi.

Miten sun mielestä ois selkeintä ajatella tää yksityistalouden osuus sähkölaskusta? Jos budjetoin ton meidän osuuden siitä ja keskitytään siihen, syytinkiläisten lasku menisi vanhaan tapaan kulkematta oman budjetin kautta. Vai kiinnostaako teitä myös isännän vanhempien sekä mummun sähkönkulutus, jonka me siis maksamme? Toisaalta, riippuen vähän kuukaudesta voi olla, että maksamalla omalta tililtä toisen noista sähkölaskuista se kattaa ainakin suurin piirtein sekä meijän että alatalon sähkön kulutuksen (koko vuoden osalta sähkön käyttö on viime vuosina jakaantunut niin, että koko tilalla käytetystä sähköstä 57% on yksityistalouden ja loput 43% maatalouden käyttämää).

Meijeristä tuli tällä viikolla vähän enemmän tilattua tuotteita. Tai no torstaina tulleet kamppeet kuului samaan tilaukseen kuin tiistaina tulleet, mutta jostain syystä toimitettiin ja laskutettiin vasta seuraavalla kerralla. Tilaus sisälsi pääsiasiassa juustoja, joita syödään kyllä vielä helmikuussakin leivän päällä. Lauantaina tuli erikseen vielä kermaa, sillä en aiempia tuotteita tilatessani vielä tiennyt, että tarvii leipoa kakku tän viikon alussa.



Yhteenveto viikko 4:
tulot yhteensä 0,00e
menot yhteensä 394,95e
säästöt yhteensä 1e

8 kommenttia:

  1. Ootko kokeillut op-mobiilisovelluksen taloudenhallinta -toimintoa? Mä jäin siihen ihan koukkuun, siitä näen kätevästi mihin rahat tililtä menevät ja paljonko on jäänyt säästöön (jos on). Toinen kiva on S-pankin sovelluksen omat ostokset -toiminto (tai jotain sinnepäin), missä näkee, mitä oikeastaan on kaupasta ostanut ja mihin rahaa on mennyt. Mä havahduin siihen, mitem älyttömän paljon rahaa oli mennyt juustoon! Siis juustoon! Vaikkei sitä syödä meillä edes mitenkään paljon. No, nyt ostan sitten juustoa todella harvoin, mikä vähentää myös leivän syöntiä, koska eihän se ole niin hyvää ilman juustoa :D

    VastaaPoista
  2. Joo, oon noita katellu. Op on vaan silleen hankala, kun tykkäisin lemmikit pitää omana rivinään budjetissa enkä oo ainakaan hiffannu miten sais jaoteltua osan korttiostosta toiseen kategoriaan. Eli esim. korttiosto 20e josta kissa ruokaan menny 13e ja loput omiin eväisiin. Meijeriltä suoraan tilatut eli siis melkeinpä kaikki maitotuotteet ei tietystikään noissa ostoissa missään näy, kerran kuussa listattuna maidon tilityslapussa vain. Rupesin kyllä exceliin erittelemään vuoden alusta ruokaostokset kategorioihin niin pääsee seuraamaan tarkemmin. Tosin kuukausissa on niin paljon eroa, että kannattaa varmaan kokonaisuutta tsiikailla vasta useamman kuukauden jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi s-pankki vaikutti ihan näppärältä, mutta eihän sinne kerry kun ne ostot mitkä on tehty mun s-etukorttia näyttämällä. Ja meillä isäntä suurimman osan ruokaostoksista käy tekemässä. En ainakaan löytäny mistä saisin isännän ostot näkymään?

      Poista
  3. Onko / onhan teillä yksi pääkortti ja muilla siihen rinnakkaiskortti mukaan lukien syytinkiläiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bonuskorttia vissiin meinaat? Mulla on sekä s-bonus että plussa pääkortit ja isännällä niihin rinnakkaiskortit. Syytinkiläisillä on ihan omansa, kun kuitenkin he eri taloutta asuttavat ja osoitekin on eri kun meillä.

      Poista
  4. Joo en osaa sanoa, saako yhtä maksua mitenkään eriteltyä. Mulla helppo, kun ostan lemmikkien ruuat yleensä eri kaupasta. Marketista ostetut puruluut tai muut pikkuherkut menee omien ruokien kanssa iloisesti sekasin.
    S-mobiiliinkaan en osaa antaa muuta vinkkiä, kuin että anna oma s-kortti isännälle mukaan kauppaan? :D

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoista seurata tätä teidän ostolakkoa ja säästötavoitetta!

    Ensin kommenttina tohon s-pankkiin, että mulla pääkortti ja miehellä rinnakkaiskortti ja kyllä kaikki molempien ostokset näkyy omissa ostoissa. Omien ostojen seuraaminen on hyödyllistä, vaikka mallissa on minun makuun paljon puutteita, mutta hyvää osviittaa se antaa.

    En tiedä kuinka monta vuotta olen yrittänyt elää säästeliäästi ja ties kuinka monta erilaista budjettia ja taulukkoa olen matkan varrella tehnyt. Ihan sama mikä se malli on, kunha itse tietää missä mikäkin kulu ja tulo on. Ja mitä pidempään jatkaa samalla kaavalla, sitä paremmin siihen pystyy pureutumaan ja tekemään muutoksia tai hakemaan niitä säästöjä. Lukujen kirjaaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää olisi tehdä kyseisellä tiedolla jotain (ja se vaatii aikaa, yksi kuukausi, yksi vuosikin toimii lähinnä tarkastelujaksona).

    Tsemppiä haasteisiin ja tavoitteisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas kummallista, ettei mun sovelluksen omissa ostoissa näy miehen tekemät ostokset ollenkaan :/ Pitääkin koittaa selvitellä mistä mahtaa johtua.

      Se on kyllä totta, että se mitä voi mitata sitä voi parantaa eli seuranta ja tulosten analysointi on olennainen osa prosessia.

      Poista

Kiitos kommentistasi :)